Hükumetin aldığı yeni kararla, sosyal medyadan yapılan photoshoplu paylaşımlara ceza kapıda. Hazırlanan yeni kanuna göre Influencerlar fotoğrafları üzerinde eğer bir değişiklik yaparlar ve bunu fotoğrafı paylaşırken belirtmezlerse ceza alacaklar.
Hayatımıza sosyal medyanın girmesiyle beraber güzellik algımız da değişime uğramaya başladı. Doğallıktan uzak yapay bir güzellik algısı yaratılarak kozmetik ve güzellik sektörü ön plana çıkarıldı. Büyük ölçüde değişen güzellik algısı kişiler üzerine çeşitli psikolojik rahatsızlıklara neden olabildiği gibi kişinin sürekli olarak bedenini değiştirmek istemesine ve tam olarak bu yüzden de estetik ameliyatların artmasına neden oluyor. 'Peki bu algıyı nasıl değiştirebiliriz' diye düşünenler için devlet düğmeye bastı.
Fotoğraf paylaşım sitesi Instagram ile değişen güzellik anlayışı normalleştirilmeye çalışıldı. Instagram'da birçok insanın kendi fotoğrafları üzerinde oynayarak aslında hiç de gerçek olmayan bir görünüme sahip olması ve gerçeklikten uzak bu görüntüleri sosyal medyada paylaşması ciddi sorunlara neden oldu. Çünkü birçok insan fotoğrafın oynanmamış halinin bu şekilde olduğuna inandığından kendi bedenini beğenmemeye başlıyor ve fotoğraftaki ‘o’ insan olmak için şekilde şekle giriyor. Bu durumda sosyal medya içerik üreticilerinin de büyük payı yok değil. Tabii çoğu Influencer bu durumu kabul etmiyor.
Norveç hükumeti bu gerçek dışı güzellik algısının ne kadar tehlikeli olduğunun ve beden algı bozukluğuna sebep olabileceğinin farkına varmış olacak ki bu konu hakkında yeni bir regülasyona gidiyor. Hazırlanan yeni kanuna göre Influencerlar fotoğrafları üzerinde eğer bir değişiklik yaparlar ve bunu fotoğrafı paylaşırken belirtmezlerse ceza alacaklar. Norveç Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu ve meclisten 72’ye 15 oyla geçen tasarıya göre kişinin beden ölçüleri, beden şekli ya da ten renginde herhangi bir değişiklik yapılan reklamlarda Bakanlık tarafından tasarlanan bir etiket yer alacak.
Ayrıca sosyal medya üzerinde yaptığı bir paylaşımdan herhangi bir ödeme alan ya da fayda sağlayan kişiler de bu durumu belirterek hareket etmek durumunda kalacak. Bu tasarı yalnızca kişinin bedeni üstünde yaptığı photoshopları değil aynı zamanda filtreli fotoğraflar için de geçerli. Kişi herhangi bir yasa ihlali yaparsa önce para cezası ve akabinde hapis cezasına çarptırılacak. Bu regülasyonla birlikte toplumun beden algısının değişeceği ve kişinin maruz bırakıldığı güzellik anlayışının bir nebze de olsa azalacağı düşünülüyor ancak… Bakanlığın fotoğraflarda oynama yapılıp yapılmadığını nasıl anlayacağı tam bir muamma!
Yasanın gündeme getirdiği bir diğer konu da, fotoğraflardaki ışık veya doygunluk ayarlarının bir ihlal olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği. Her ikisi de fotoğrafçılıkta yaygın olarak kullanılan teknikler olsa da bazen modellerin cilt tonlarını açmak için kullanıldığından zararlı olabileceği düşünülüyor. Tüm bunlarla beraber yerel bir Norveç gazetesi olan Verdens Gang toplumun bu tasarıya sıcak baktığını ve bu regülasyon sayesinde toplumun gerçeklik algısının düzeleceği söylüyor.