Petrol üretiminin sürekli arttığı Gabar Dağı’ndan sevindiren haberler gelmeye devam ediyor. Enerjide tam bağımsızlık hedefinin önemli noktalarından birisi olan bölgede Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) üretimi 40 bin varil seviyesine yaklaştı.
Gabar’dan gurur verici gelişme
Akşam’da yer alan habere göre; Gabar'da 26 kuyuda Şehit Esma Çevik sahasında, 5 kuyuda Aybüke Yalçın sahasında ve 2 kuyuda Teğmen Akdeniz sahasında çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Bu kuyulardan günlük olarak 40 bin varil petrol üretildiğini öğreniyoruz. Bu yıl içerisinde bölgedeki 140 kuyuda daha faaliyetlerin başlaması planlanıyor.
Petrol üretiminin artmasıyla birlikte lojistik zorluklar ve maliyetler de artış gösteriyor. Bu nedenle Gabar'daki petrol, Şırnak İdil'deki BOTAŞ istasyonuna taşınacak olan 36 kilometrelik bir boru hattı ile transfer edilecek. Şu an için bu hattın 18 kilometrelik kısmının tamamlandığını belirtmek gerek. İdil'deki istasyondan sonra ise petrol, 650 kilometrelik Irak-Türkiye boru hattına bağlanacak ve Ceyhan Dörtyol'a taşınacak. Bu sayede lojistik sorunların çözülmesi ve maliyetlerin azaltılması hedefleniyor. Artan üretim ve yeni hedeflerle birlikte bölgedeki yatırımlar da hız kazanıyor.
Petrole ulaşım daha kolay hale gelecek
Gabar'daki üretim faaliyetlerine erişimi kolaylaştırmak adına şimdiye kadar 300 kilometrelik yol inşa edildi. Bu mesafenin 600 kilometreye çıkarılması için çalışmalar sürdürülüyor. Yolun yanı sıra, Gabar'dan üretilen petrolün taşınması için boru hattı döşeniyor. Şu anki durumda, Gabar'dan elde edilen petrolün lojistiği günde 200'den fazla tanker aracılığıyla sağlanıyor.
13 Eylül 2021'den bu yana Gabar'daki üç sahada bulunan rezervlerden 10 milyon varil petrol ekonomiye kazandırıldı. Bu üç sahada yer alan 33 kuyudan her birinden günlük ortalama bin 200 varil petrol üretiliyor. Bu yıl içinde en yüksek üretim değerine ulaşılması planlanırken, şu anda 16 kuyuda çalışmalar devam ediyor. Haziran başında günlük üretimin 50 bin varile ulaşması hedefleniyor. Bu yıl sonuna kadar kuyu sayısının 33'ten 95'e çıkarılması planlanıyor. Bu hedefle birlikte Türkiye genelinde günlük petrol üretimi 200 bin varile yükselecek ve ülke ithal ettiği 6 milyar dolarlık petrolü kendi kaynakları ile karşılayacak.