Ekonomilerde pandeminin sert etkileri sürerken ABD'de yaşananlar sonrası piyasalarda da yeni öneriler konuşuluyor. Para yöneticileri arasında küresel ekonomik toparlanmanın hız kazanmasıyla 'dolar sat, gelişen ülke borsaları ve altın al' tavsiyeleri sıkça dile getiriliyor.
Rezerv para birimi dolar son dönemde zirve seviyelere çıkarken artık zirve seviyelerin görüldüğüne dair gittikçe artan bir beklenti var.
K2 Varlık Yönetimi dolar satıp Asya gelişen ülke tahvili ve Avrupa hisse sendi alma tavsiyesinde bulunurken Brandywine Global Investment Management emtia para birimlerini, Blakley Advisory Group ise altın ve gümüşü beğendiğini açıkladı.
DÜŞÜRME ETKİSİ YARATACAK
Brandywine'de geçen ay dolarda kısa pozisyon alan para yöneticisi Jack McIntyre "dolar zirveyi gördü. Aşırı değerlendi. Dolarda düşüş beklememin en büyük nedeni küresel büyümedeki toparlanma" yorumunu yaptı.
New Jersey'deki Bleakley Advisory Group'ta Yatırım Danışmanı olarak görev yapan Peter Boockvar "doların geçen sene fırlama yapmasının nedeni Fed'in sıkılaşma konusunda Japonya ve Avrupa Merkez Bankalarının önünde olmasıydı. Bu ortamda dolara alternatif olarak altın ve gümüşü beğeniyorum" açıklamalarında bulundu.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi dün tahminlere yakın gerçekleşen enflasyon verisi sonrası yüzde 0.6 ile Mayıs'tan beri en büyük düşüş seviyesini kaydetti.
Analistlere göre ABD'de ticaret açığının genişleyeceği beklentisi ve küresel ekonomik toparlanma doları düşürme etkisi yaratacak, ABD dışı varlıklara olan ilgiyi ise artıracak.
YÜKSELİŞ OLACAK
Bazıları analistler dolarda düşüş bekliyorken bazıları ise düşüş için erken olduğunu tahmin ediyor.
DailyFX'ten Ilya Spivak doların dünkü ABD enflasyon rakamının şahin sürpriz barındırmaması ve Başkan Jerome Powell'ın son açıklamaları nedeniyle düştüğümü belirterek "Doların henüz zirveyi gördüğünü düşünmüyorum." diye açıklama yaptı.
Citigroup Global Markets de ABD faizlerindeki artış ve Fed'in parasal sıkılaşmasının genelde gelişmekte olan ülke faizleri ve para birimleri için negatif olduğunu dile getirdi.