Rivayete göre, balerin olan Anna Matveyevna Pavlova, 1926 yılında Yeni Zelanda ve Avustralya turnesine çıktığında, kaldığı otelin şefi Pavlovanın şerefine bir tatlı yapmak istiyor. Balerinin beyaz tütüsünden etkilenerek ‘Dans Etmiyor, adeta uçuyor’ bir balerin kadar hafif, kırılgan, narin bir tatlı yapmak istiyor ve ortaya pavlova tatlısı çıkıyor. Tüm detaylarıyla pavlova tarifi…
MALZEMELER
Tabanı için:
4 yumurta akı
225 gr çok ince toz şeker
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
Krem şanti için:
200 gr krema
20 gr pudra şekeri
Süsleme için:
Çilek, frambuaz, kivi, passion fruit vs.
1 yemek kaşığı pudra şekeri
YAPILIŞI
Öncelikle fırını 180 derceye ayarlamalıyız. Ayırdığımız yumurta aklarını geniş bir kaba alarak bir mikser yardımıyla çırpmaya başlamalıyız. Çırptığımız yumurta akları hafifçe köpürmeye başladığında yavaş yavaş pudra şekerini ve şekeri ekleyerek, köpürtmeye devam etmeliyiz. Sonra yine bir miktar şeker ilave ederek çırpmaya devam ediyoruz. Tüm şeker bitene kadar bu işlemi uygulamaya devam ediyoruz. Yumurta akları dökülmeyecek kıvama geldiğinde mısır nişastası ve sirke ekleyerek ve sadece yumurta aklarına karışması için çok az çırpılır.
Pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine hazırladığımız karışımı aktarıyoruz ve yaklaşık 18-20 cm çapında bir daire oluşturana kadar spatula yardımı ile yayıyoruz. Tepsiye aldığımız karışımın yüksekliği yaklaşık olarak 2 parmak veya 2 parmaktan biraz fazla olmalıdır.
Fırına koyduğumuzda fırın ısısı 120 dereceye indirilir ve yaklaşık 1 buçuk saat kadar pişmesi beklenir. Pişirme işleminin ardından fırın kapağı biraz aralık bırakılır ve soğuması beklenir.
Pişirdiğimiz beze benzeri taban, tüm gün veya gece boyunca fırında bırakılabilir. Eğer hemen kullanmayacaksanız iyice soğumasının ardından hava ve nem geçirmeyen bir kaba koyarak bir kaç gün muhafaza edebilirsiniz.
Bir ölçü krema için 1/10 ölçü pudra şekeri eklenir. Kremayı biraz köpürtüp, pudra şekeri ekleyerek, kaşığa alındığında düşmeyecek forma kavuşana kadar mikser ile iyice çırpmalıyız. Beze taban tamamen soğuduktan sonra, kenarlarda 1 veya 1 buçuk parmak boşluk kalacak şekilde, üzerine krem şanti sürülür. Krem şanti 1 parmak kalınlığında olmalıdır. Son olarak meyvelerle süsleyerek, üzerine pudra şekeri serpilir. Tatlı hazır, afiyet olsun!