Hayatı olumsuz etkileyen rahatsızlıkların başında gelen körlük için ABD’de bilim insanları tarafından ‘elektrikli göz’ denilen bir çalışma yürütülüyor. Yapılan bu çalışma hakkında değerlendirmede bulunan bilim insanları, körlüğün ortadan kalkabileceğini belirtti. İşte detaylar…
Bu teknoloji ile körlük ortadan kalkabilir
ABD’de bir süredir üzerine çalışılan elektrikli göz teknolojisi üzerine değerlendirmede bulunan bilim insanları, mikrobotlar tarafından kullanılmak üzere tasarlanmış ve görme engelli insanlara da yardımcı olabilecek küçük bir elektrikli göz geliştirdi. Georgia Eyalet Üniversitesi tarafından geliştirilen yeni teknoloji, dikey istifleme sistemi olarak girildi. Bu da göze uygulanan merceğin küçülmesine ve mikro seviyelerde çalışmasına izin verdi. Bir süredir büyük bir titizlikle çalışan ekibe liderlik eden Yardımcı fizik profesörü Sidong Lei, yapılan çalışmanın amacının robotların gözler olarak çalışabilen, insanların ulaşamadığı alanlara bile erişebilen mikro ölçekli bir kamera oluşturması olduğunu belirtti. Ayrıca yeni geliştirilen cihazda , insanların görmesini sağlayan biyokimyasal süreçleri taklit etmek için sentetik yöntemlerden yararlanarak mikro ölçekli bir robot kamera olacak.
Önceki cihazlardan çok daha iyi
Daha öncede benzer çalışmaların yapıldığını, ancak son geliştirilen elektrikli göz teknolojisinin diğerlerine kıyasla çok daha iyi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Lei, “Aynı boyuttaki önceki nesil cihazlarla karşılaştırıldığında renk tanımayı iyileştirdik. Bu görmenin en kritik işlevlerinden biri” dedi. Araştırmamızın nihai amacı, mevcut araçlarla dar alanlara girebilen ve tıbbi teşhis, çevre araştırması, üretim, arkeoloji ve daha pek çok alanda yeni ufuklar açabilen mikro robotlar için mikro ölçekli bir kamera geliştirmektir" şeklinde konuştu. Dikey renk algılama sistemi kullanılmasının, optik lens sisteminin tasarımını basitleştirebilecek hassas renk tanıma özelliği sunduğu da belirtildi.
Yeni teknoloji ile geliştirilen cihazlar daha kompakt hale gelecek
Yeni teknoloji ile geliştirilen elektrikli gözün daha kompakt hale geleceğini belirten Li, "Görüntü sensörü mimarimizde elde edilen yeni işlevsellik, yarı iletken maddelerin son yıllardaki hızlı ilerlemesine bağlıdır. Silikon gibi geleneksel yarı iletkenlerle karşılaştırıldığında, kırmızı, yeşil ve mavi renkleri algılamak için yeni malzemelerin bant yapısını, kalınlığını ve diğer kritik parametreleri hassas bir şekilde kontrol edebiliriz’’ şeklinde konuştu.
Patent başvuru yapıldı
Yapılan çalışmanın olumlu sonuçlar vermesi üzerine ekip hemen yeni teknoloji için T Georgia Eyaleti Teknoloji Transferi ve Ticarileştirme Ofisi (OTTC) tarafından patent başvurusunda bulundu. OTTC Direktörü Cliff Michaels, "Bu teknolojinin mevcut sensörlerde görülen bazı önemli dezavantajların üstesinden gelme potansiyeli var. Nanoteknoloji ilerledikçe ve cihazlar daha kompakt hale geldikçe, bu daha küçük, son derece hassas renk sensörleri inanılmaz derecede faydalı olacak” dedi.
Görme engellilere yardımcı olacak
Geliştirilen bu yeni teknolojinin ilerleyen zamanda görme engelli insanlarında yardımına koşacağını belirten Li, “Bu teknoloji, biyomimetik elektronik gözlerin ve ayrıca diğer nöromorfik protez cihazların geliştirilmesi için çok önemlidir. Yüksek kaliteli renk algılama ve görüntü tanıma işlevi, gelecekte görme engelliler için yeni renkli öğe algılama olanakları getirebilir” diye konuştu.