Fransız tatlılarında bolca kullanılan ve pataşu olarak bilinen pate a choux, bizim ülkemizde en çok profiterol ve tulumba tatlısı yapımında kullanılıyor. Peki pataşu nasıl yapılır? İşte pataşu tarifi tüm detaylarıyla...
Pataşu tarifi ilk başta, 16. yüzyılda, Fransa kralı II.Henri’nin eşi tarafından verilen bir emirle, İtalyan pastacı olan Popelini tarafından yapılmıştır. Fransız tariflerinin birçoğunda da İtalyan lezzetlerinden dokunuşlar görülmekte. Popelini yaptığı bu hamuru, çok da eşit olamayacak biçimde yuvarlak biçimde pişirerek, içine meyve jölesi koyuyordu. Bazı tariflere göre hamuru sonradan kızarttığı söylenmekte. 18.yy’da ünlü Fransız pastacı Avice bu tarifi elden geçirmiştir. Fakat tarife son halini veren ise Avice’in öğrencisi olan Carème’dir.
PATE A CHOUX (PATAŞU) HAMURU TARİFİ
MALZEMELER
250 mililitre su
175 gram un
Bir tutam tuz
110 gram tereyağı
4-5 adet yumurta
YAPILIŞI
Su, tereyağı ve tuzu bir tencereye koyup, ocağa alın.
Tereyağı eridiğinde unu ekleyin ve spatula ile karıştırın.
Ardından soğuması için biraz bekleyin. Soğumaya başladığında içine tek tek yumurtaları kırın ve yüksek devirde çırpın.
4 yumurta eklediğinizde eğer kıvamı iyiyse 5. yumurtayı kırmanıza gerek yok.
Hamur koyu bir mayonez gibi kıvamlı olmalıdır. Kıvamlı olan bu hamur harcını sıkma torbasına koyun ve yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye küçük top olacak biçimde sıkın.
Birbiriyle çok bitişik olmasın çünkü pişince birbirine yapışabilir.
190 derecede ısıttığınız fırında 15 dakika kadar pişirin. İsten içine marmelat koyun, ister üstüne çikolata sosu sıkın... Afiyet olsun!