Papa: Sığınacak Yer Arayanları Cömertçe Karşılayan Ülkelere Teşekkür Ediyorum

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, Paskalya Bayramı ayininin ardından yaptığı açıklamasında, "Sığınacak yer arayanları cömertçe karşılayan ülkelere teşekkür ediyorum.'' ifadelerini kullanırken, Suriyelilere kucak açan Türkiye'den söz etmemesi dikkat çekti.

05.04.2021-10:44 - (Son Güncelleme: 05.04.2021-11:29) Papa: Sığınacak Yer Arayanları Cömertçe Karşılayan Ülkelere Teşekkür Ediyorum

Vatikan'da yer alan Aziz Petrus Bazilikası'nda Paskalya Bayramı ayinini gerçekleştiren Papa Francis, ayinin akabinde geleneksel "Urbi et Orbi" (Roma'ya ve dünyaya) seslenişinde salgın sebebiyle yaşanan olumsuz durumlara dikkat çekti. 

Yoksul insanların koronavirüs salgını esnasında yaşadığı ekonomik sorunlara rağmen askeri yatırımlarla meşgul olunmasını 'günümüzün skandalı' olarak değerlendiren Papa, "Pandemi tüm hızıyla sürüyor. Sosyal ve ekonomik kriz özellikle yoksullar için çok ağır. Buna karşın pandemi sırasında çatışmaların durmaması, askeri cephanelerin güçlenmesi skandaldır." diye konuştu.

Papa, koronavirüs pandemisinin, bilhassa yoksullar üzerinde kurduğu sosyal ile ekonomik krizin ağırlığının altını çizdi. Aşıların pandemi ile mücadelede sürecindeki öneminin altını çizen Papa, aşı dağıtımındaki gecikmelerinin çözülmesi ve aşıların, bilhassa yoksul ülkelere temin edilmesi hususunda uluslararası toplumu hep beraber gayret göstermeye davet etti.

Kovid-19 sebebiyle yoksul ve çaresiz insanların sayısının ciddi oradan arttığını söyleyen Papa Franciscus, şu ifadeleri kullandı:

"Özellikle de en kırılgan insanların yardıma ihtiyacı ve gerekli bakıma erişme hakkı vardır. Bu, salgınla mücadeleye çağrıldığımız ve aşıların önemli bir araç olduğu bu dönem daha belirgindir. Bu nedenle 'aşıların uluslararasılaşması' ruhuyla tüm uluslararası toplumu aşı dağıtımındaki gecikmelerin üstesinden gelmeye ve özellikle daha yoksul ülkelere paylaşımları teşvik etmek için ortak bir taahhütte bulunmaya çağırıyorum."

"SİLAH SESLERİ KESİLSİN''

"Suriye'de, Yemen'de ve Libya'da silah sesleri kesilsin" ifadelerini kullanan Papa Franciscus, Libya'da bütün tarafları, savaştan usanmış halkın barış içinde yaşamasını ve ülkenin tekrar inşası için harekete geçmeye davet etti.

Kudüs'te hem barış hem güvenlik çağrısı yaptıklarını belirten Papa, İsrailliler ve Filistinliler arasında 2 devletin barış ile refah içinde beraber yaşadığı kararlı çözüm için diyaloğa dönme umudu olduğunu dile getirdi.

Lübnan'ın güç ve belirli olmayan bir süreçten geçtiğini ifade eden ruhani lider, "Sığınacak yer arayanları cömertçe karşılayan ülkelere teşekkür ediyorum. Özellikle Lübnan ve Ürdün'e, ki Suriye'deki çatışmadan kaçan çok sayıda göçmeni ağırlıyorlar." diye konuştu.

Bu konuşmayı yaparken Papa'nın, topraklarında en çok Suriyeliye kucak açan Türkiye'nin adını anmaması dikkati çekti.

Papa, aynı zamanda 2 Şubat 2021 tarihinde askeri darbenin yaşandığı  Myanmar'da bulunan gençlere desteğini ifade etti.

YORUM YAZ..
Modal