Çin'in Vuhan kentinde bulunan vahşi hayvan pazarından yayılmaya başlayan coronavirüs, kısa süre içerisinde sınırlarını aştı ve birkaç kez merkez üssü değiştirdi. Çin'de etkisini gösterdikten sonra Avrupa'ya sıçrayan coronavirüs, burada en çok; İtalya, İspanya ve Fransa gibi ülkelerde etkili oldu. Avrupa'dan Amerika'ya geçen virüs, kısa süre içerisinde tekrar merkez üssü değiştirdi ve Güney Amerika'da etkili oldu.
Ülkemizde ise ilk vaka 11 Mart tarihinde görüldü. İlk vakanın görülmesinin ardından salgından önce alınan önlemler üst seviyeye çıkartıldı ve yeni önlemler de beraberinde geldi. Alınan sıkı tedbirler coronavirüs dengeli şekilde tutmaya yaradı ve Nisan ayının başında normalleşme adımları atılmaya başlandı. Bu süreçten sonra vaka sayıları hızlı bir şekilde düşerken, alınan kısıtlama ve tedbirler kademeli olarak kaldırıldı.
İSPANYA'DA TEDBİRLERİN ERKEN KALDIRILDIĞI DÜŞÜNÜLÜYOR
Dünya genelinde coronavirüsün en fazla etkilediği ülkelerden biri olan İspanya, vaka sayısı sıralamasında 5’inci sırada yer aldı. Salgının yayılmaya ilk başlandığı günlerde durumu ciddiye almayan İspanya'da, salgına karşı alınan tedbirleri kaldırmaya erken başladığı düşünülüyor. Ülkede salgının ekonomi üzerine etkisini azaltmak için tedbirler aşamalı bir şekilde kaldırılıyor.
İTALYA'DA DA TEDBİRLER KALDIRILIYOR
Avrupa kıtasında coronavirüsten ilk ve en fazla etkilenen ülke olan İtalya’da da salgına karşı önlemler hafifletiliyor. Ülke şu anda vaka sayısı sıralamasında 7’nci sırada bulunuyor.
DAHA FAZLA VAKAYA YOL AÇABİLECEĞİ DÜŞÜNÜLÜYOR
Vaka sayısı sıralamasında 9’uncu sırada bulunan Almanya’da ise tedbirler eyaletten eyalete göre değişiklik göstermişti. Aynı şekilde normalleşme sürecinde de kısıtlamaların kaldırılması eyaletten eyalete değişiyor. Ülkede coronavirüse karşı mücadelede alınan bu kararın virüsün daha fazla yayılmasına yol açabileceği düşünülüyor.
IRKÇI CİNAYET CORONAVİRÜSÜ ETKİLEDİ
Dünya genelinde coronavirüs salgınının merkez üssü konumundaki ABD'de 2 milyon 47 bin 147 vaka bulunurken, 114 bin 223 kişi virüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Sözde özgürlükler ülkesi ve başka ülkeleri demokrasi götüreceğiz diyerek işgal eden ABD’de siyahi George Floyd’un polis şiddetine maruz kalarak acı bir şekilde hayatını kaybetmesi sonrası ülkede ırkçılık karşıtı protestolar düzenlenmeye başladı.
Ülkede ırkçı cinayet sonrası coronavirüs salgınına karşı mücadele ikinci plana atıldı. ABD Kamu Sağlığı Dairesi Başkanı Dr. Jerome Adams söz konusu protestolar nedeniyle ülkede Covid-19’da "Patlamalar" beklediklerini söylemişti. Nitekim de durum öyle oldu, protesto gösterilerinin ardından ülkede vaka sayısı tekrar artış göstermişti...