Özay Gönlüm Kimdir?

Özay Gönlüm kimdir? Özay Gönlüm nerede doğdu? İşte Özay Gönlüm ile ilgili tüm detaylar...

03.07.2020-13:18 - (Son Güncelleme: 03.07.2020-13:17) Özay Gönlüm Kimdir?

Özay Gönlüm Şubat 1940’da Denizli’de dünyaya gelmiştir. Ailesi Denizli’nin Kızılcabölük köyündendir. Denizli Erkek Sanat Enstitüsü mezunudur. Okul yıllarında farklı bir karaktere ve müziğe olan tutkusu nedeniyle oldukça sevilen biri haline gelmiştir. Türk Türkülerinin en önemli düzenlemecilerinden olan Muzaffer Sarısözen ile 16 yaşında tanışmış ve kariyerine ilk adımı atmıştır. 1966 yılında Ankara Yurttan Sesler programıyla sanat dünyasına hızlı bir giriş yapmıştır. Kısa bir dönem Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı Film Radyo Televizyon Merkezi’nde çalışmış daha sonra ‘yetişmiş saz sanatçısı’ olarak Ankara Radyosuna geçiş yapmıştır. 1963 yılında Kütahya doğumlu eşi Ayten Hanım ile evlenmiştir. Özay Gönlümün Ayten hanımdan iki kızı vardır.

Denizli’ye ait türküleri çok sevdiği için bu eserleri hayatı boyunca sesi ve sazı ile sahnelere taşımıştır.

Özay Gönlüm söylediği türkülerin yanı sıra, taklit yeteneği, şovmenliği, ve fıkraları ile de sahnede harikalar yaratmıştır.  1960’lı yıllarda ilk sahnelerini tecrübe eden Özay Gönlüm 1973 yılından itibaren düzenli olarak İzmir Enternasyonal Fuarı’nda sahne almış ve aralarında Zeki Müren’inde bulunduğu pek çok sanatçıyla birlikte çalışmış ayrıca o zamanlara ait bir Yeşilçam Filmi’nde başrolde oynamıştır. O yıllarda kariyerinin zirvesine ulaşan Özay Gönlüm TRT’de tarıma ve çocuklara yönelik bir programda yer almış ayrıca Kültür Bakanlığı Halk Müziği Geliştirme HAGEM de Repertuvar kurul üyeliği yapmıştır.

Birçok Radyo oyunu ve tiyatrolarda sahne alan Özay Gönlüm TV ve Radyolarda yayınlanan ‘Nineden Tiplemeler’ rolü ile daha çok tanınmış ve oldukça sevilmiştir. Çok yankı getiren türküleri ‘Çöz de Mustafa Ali’, ‘Fişi de Al Mustafa Ali’ eserlerinin halkı o senelerde toplamanın meşhur olduğu fiş toplamaya yönelik bilinçlendirmesi oldukça takdir görmüştür.

Avrupa, Amerika, Çin, Hindistan, Avusturalya gibi pek çok ülkede konserler vermiştir. Özay Gönlüm yaşadığı süre boyunca önce Denizli ve Kütahya olmak üzere birçok yöreden 3400’den fazla türkü derlemiştir. Bunların başında gelenler; Denizli’nin Horozları, Çöz de Al Mustafa Ali, Sultan Seccadesi, Asmam Çardakta, Osman’ımın Mendili, Adım Adım Denizli’nin Yolları gibi eserleri derleyerek imzasını atmıştır. Tiyatro yeteneği, Yöresini icra ediş biçimi vokal yorumu ve Yaren adını verdiği sazı ile tüm dünyayı gezmiş ve Türk Halk Müziğinde çok önemli bir yere gelmiştir.

Türküleri ile 36 sene bu ülkeye hizmet edip kendini sevdiren Özay Gönlüm 1998 yılında amansız bir Akciğer Kanseri hastalığına yakalanmıştır. Ankara Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümünde tedavisinin devamı amacıyla 2 yıl yatmıştır. Ancak bir türlü iyiye gitmeyen hastalık iyice nüks edince 2000 yılında bıraktığı onlarca güzel eserle ve komik anılarıyla birlikte hayata gözlerini yummuştur.

Günümüzde halen Cebeci Asri Mezarlığı’nda yatmaktadır.

Özay Gönlüm 200 türkü derlemiş 30 adet 33’lük ve 45’lik kasetler çıkartmıştır.  Özay Gönlümün vefatının ardından 2005 yılında piyasaya çıkarılan ‘Özay Gönlüm’ ve ‘Yaren’ isimli kaset ve CD’leri piyasada bulmak mümkündür.

YORUM YAZ..
Modal