Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, bu yıl tüm sınav merkezlerinde uygulama yapacaklarını açıkladı. Ersoy, "Özellikle deprem bölgesinde adaylarımızın sorun yaşamaması için hassas bir çalışma gerçekleştiriyoruz." ifadesini kullanarak, bu konuda özel bir titizlikle hareket ettiklerini vurguladı. ÖSYM'nin yaptığı açıklamaya göre, Ersoy, Genel İstişare ve Eğitim Toplantısı'nda yaptığı sunumda, bu yıl yapılacak sınav uygulamaları ve yeni projeleri değerlendirdi. Adayların oluşturduğu temel üzerine çalıştıklarını belirten Ersoy, en etkili ölçümü sağlamayı, yerleştirmeyi başarılı bir şekilde gerçekleştirmeyi ve adaylara en uygun koşulları oluşturmayı hedeflediklerini ifade etti.
Ersoy, ayrıca deprem bölgesinde sınavlara katılacak adayların sorun yaşamaması için özel bir çalışma yürüttüklerini belirtti. Geçen yıl yaşanan depremlerin ardından bu bölgelerdeki adaylara destek olmak amacıyla yeni önlemler aldıklarını ve bu bölgelerde uygulanacak sınavlara özel bir hassasiyetle yaklaştıklarını söyledi.
Yapay zeka kullanılacak
Bayram Ali Ersoy, bu kapsamda merkez çalışanları ve koordinatörlüklerde görevli personel ile bir araya gelerek, merkezdeki çalışmaları ve yeni projeleri detaylıca paylaştıklarını ifade etti. Sınavlarda sahanın durumunu en iyi bilen koordinatörlerden aldıkları bildirimler ve raporlar doğrultusunda ihtiyaçları daha sağlıklı ve verimli şekilde belirleme imkanı bulduklarını söyledi.
Ersoy, ÖSYM uygulamalarında yapay zekayı aktif şekilde kullanmayı hedeflediklerini belirterek, şu şekilde devam etti:
"Ekibimizde yapay zeka uzmanları var. Bu hocalarımızdan en verimli şekilde faydalanmayı hedefliyoruz. Bu alanda çalışmalarımızı başlattık. Atacağımız bu adım, tüm kurumların sınav süreçlerinde çok daha etkili koordinasyon kurmasını sağlayacak. Yapay zeka ile soru üreteceğiz, değerlendirmeler yapacağız ve bu alanda çok önemli bir başlangıç olacak. Sınavları çok daha verimli ortamlarda gerçekleştirmemize büyük katkı sağlayacak. Yapay zekadan faydalanırken insan faktörünü de göz ardı etmeyeceğiz, makine ile insan dengesini koruyacağız."
Dijital sınavlara geçiş başladı
Bayram Ali Ersoy, elektronik sınavları (e-sınav) daha fazla yaygınlaştırmaya yönelik adımlar atacaklarını belirterek, yabancı dil sınavlarına ek olarak STS Eczacılık ve 2023 Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'nın da dijital ortamda gerçekleştirildiğini hatırlattı. Ersoy, dijital sınavlara geçişle ilgili olarak, "İlerleyen süreçte dijital ortamda gerçekleştireceğimiz yeni sınavlarımız da olacak. Kağıt tabanlı sınavlardan dijital tabanlı uygulamalara geçiş noktasında çalışmalarımız devam edecek. Dijital uygulamalar, hem tasarrufu getirecek hem de adaylara sınav sonuçlarını çok daha hızlı kullanma imkanı sunacak." şeklinde değerlendirmede bulundu.
Ersoy, deprem bölgesinde yapılacak sınav uygulamalarına da özel bir vurgu yaptı. Geçen yıl Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bu bölgelerdeki adaylara, talep etmeleri halinde istedikleri herhangi bir ilde sınava girmeleri imkanı tanıdıklarını hatırlattı. Ayrıca, farklı illerde sınavlara katılmak isteyen adayların tüm masraflarının devlet tarafından karşılandığını belirtti.
Ersoy, 2024 yılında tüm sınav merkezlerinde uygulama yapacaklarını açıklarken, özellikle deprem bölgesinde adayların sorun yaşamaması için hassas bir çalışma gerçekleştirdiklerini ifade etti. Yıkılan, hasar gören ve yeniden inşa edilen okulların durumuna göre verileri güncellediklerini paylaştı. Bu önlemlerle adaylara güvenli ve sorunsuz bir sınav ortamı sunmayı amaçlıyorlar.
TR-YÖS 50 ülkede kullanılacak
Bayram Ali Ersoy, Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı (TR-YÖS) hakkında önemli bilgiler paylaştı. Ersoy, geçen yıl 13 yıl aradan sonra iki kez gerçekleştirdikleri TR-YÖS'ün uluslararası alanda geçerliliğini artırmak amacıyla çalışmalar yaptıklarını ifade etti.
Ersoy, 2024 TR-YÖS/1 uygulamasının 18 Mayıs'ta yaklaşık 50 ülkede 80'e yakın merkezde yapılacağını belirtti. Türkiye'ye her yıl 70-80 bin arasında uluslararası öğrenci kaydının gerçekleştiğini vurgulayan Ersoy, bu sayıyı artırarak üniversitelerin uluslararası öğrenci kabulüne katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyledi. TR-YÖS'ün sadece Türkiye'de değil, uluslararası alanda da geçerliliğini sağlamak istediklerini belirten Ersoy, bu sınavın Türkiye'nin tanıtımında önemli bir faktör olduğunu ifade etti.
Toplantının ikinci oturumunda, uygulanacak sınavlar ve illerdeki durum detaylı bir şekilde ele alındı. Daha önceki sınavlar dikkate alınarak oluşturulan gündem maddeleri değerlendirildi. Toplantıya ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy'un yanı sıra danışma kurulu üyeleri, yönetim kurulu üyeleri, başkan yardımcıları, daire başkanları, Türkiye genelinde görev yapan koordinatörler, yurt dışı koordinatörleri ve kurum çalışanları katıldı.