Osmanlı'nın bereketli topraklarında, en çok tercih edilen 10 enfes yemek.
Vişneli yaprak sarma : etli sarmaların kralı
Kirde kebabı : kıtır yufka üzerinde yoğurt ve sebzeli dana kavurma
Kazandibi
Ekşili lohusa çorbası: kuzu etli, yumurtalı lezzet ve şifa dolu bir çorba
Piruhi : un, yumurta, tulum peyniri, tereyağı, et suyu ve ceviz içinden yapılan mantı benzeri bir yemektir.
Hamsi tava : kızartılan hamsiler sirke ve sarımsak sosuyla servis ediliyordu
Nemse böreği : içinde küçük küçük kesilmiş patlıcan, kabak, kıyma bulunan, görüntüsü baklavayı andıran lezzetli börek
Hibeş: tahin ve çeşitli baharatlarla hazırlanmış nohut ezmesi
Mahmudiyye : tarçın, karanfil ve kayısı ile lezzetlendirilmiş, rezaki üzümlü ve bademli piliç yahnisi
Susuz pilav :kuzu eti, tereyağı , un ve sakızla yapılan nefis pilav