Osmanlı Saray Kadınlarının Güzellik Sırları

Geçmişten günümüze güzellik algılarımız ve anlayışımız değişiklik gösterse de kadınların kişisel bakımlarına yönelik düşkünlüğü hiç değişmedi. Osmanlı saray kadınlarının güzellik sırları neler? En etkili doğal güzellik yöntemleri neler?

10.05.2021-14:52 - (Son Güncelleme: 04.08.2021-17:38)

Kadınları güzelliğe olan düşkünlükleri eski çağlardan başlamaktadır. Günümüze kadar güzellik anlayışında değişmeler olsa da kadınların kişisel bakıma verdikleri önem hiç değişmedi. Osmanlı saray kadınlarının güzellik sırları neler? En etkili doğal güzellik yöntemleri neler?

OSMANLI SARAY KADINLARININ GÜZELLİK SIRLARI

Saray kadınlarının dizilerdeki gibi göründüğü tartışmalı bir durum olsa da, doğal yollarla bakımlarını aksatmadıkları belli bir durum. Sizde bu yöntemlerden yaralanabilir, güzelliğinize güzellik katabilirsiniz.

1- Uzun saçlı olmanın bir güzellik alameti olduğu o dönemde, yumuşak ve kolay taranan saçlar için kil mucizesinden faydalanırlardı.

Kili eritir ya da doğrudan saçlarını kille yıkarlardı. Şimdilerde cilt maskesi olarak tercih ettiğimiz kil, o dönemde çoğunlukla saçlar için kullanılıyordu.

2- Yumuşak ve canlı görünen bir cilt için ilk şart temizlik, derinlemesine temizlik için tek şart ise güzel keselenmekti. Uzun süre sıcak hamamda yumuşayan deriye kese yapılır, cilt ölü hücrelerden derinlemesine arındırılırdı. Sonuç mu? Yumuşacık, sağlıklı ve parlak bir cilt.

3- Keselendikten sonra deriyi yumuşatmak ve rahatlatmak için kişiye özel ihtiyaçlar doğrultusunda doğal yağlar kullanılır, bu yağlarla cilde uzun uzadıya masajlar yapılır, cilt doğal yollarla nemlendirilirdi. Karışım özellikle diz kapağı, dirsek, topuk gibi daha kuru olan bölgelerine uygulanırdı.

4- Harem kadını temizlik aşamasını, aynı zamanda bir bakım ritüeline de dönüştürmüştü. ‘Nasıl mı?’ merak ettiğinizi duyar gibiyiz. Aromatik özel sabunlarla elbette! 

Eritilmiş sabunların içine kendi zevk ve ihtiyaçlarına göre farklı kokular ya da aromatik yağlar ekletirlerdi.

5- Eh haremin en bilindik güzellik ürünü elbette ki gül suyu ve gül yağıydı! Öyle ki haremde sadece 1 yıl içinde yaklaşık 100 ton kadar gül kullanılıyordu. 

6- Kadınlar yüzlerini sabah akşam gül suyu ile yıkarlardı. Gül yağları ile bakımlar yaparlardı. Gül güzellik ritüellerinin her aşamasında yer alıyordu.

7- Saçlara bakım yapan bir başka doğal ürün ise kınaydı. Toz halindeki kına bitkisi, ceviz ve sumak ile karıştırılır incir yaprağı da eklendikten sonra saçlara uygulanırdı.  Ebemgümeci ve hatmi yaprağının kaynamış suları da saça iyi gelen bakım kürlerindendi.

8- Saray kadınları güzel kokmak konusunda ise çok hassaslardı, bu nedenle parfümün hayatlarındaki yeri çok ama çok büyüktü. Alkolsüz ve gerçek çiçek özlerinden hazırlanan parfümler tercih ederlerdi. Bir damlası ile gün boyu misler gibi kokarlardı. En çok tercih edilen kokular ise amber ve miskti.

9- Güzellik alametlerinden bir diğeri ise beyaz tenli olmaktı, bunun için kadınlar el ve yüzlerini haftada birkaç defa limon suyu ile yıkıyorlardı

10- Makyaj malzemeleri yoktu, ancak ciltlerine renk katacak ürünleri kendileri üretiyorlardı; hem de yine en doğalından. Örneğin allık ve ruj için gül goncası ve hibiscusu havanda dövüp allık niyetine kullanıyorlardı. Aynı karışımı sıcak su ile sulandırdıklarında ise ruj elde ediyorlardı. Böylece doğal yollarla hoş görünmeyi başarıyorlardı.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal