01.04.2022-09:58 (Son Güncelleme:27.03.2023-14:36)


1

DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

Müslümanlar her yıl olduğu gibi bu sene de oruç tutma ile ilgili merak ettiği konuların başında diş fırçalamak orucu bozar mı? sorusu gelmekte. Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan uzak tutmak olduğu için oruç tutan kimseler oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelebilecek davranışlar orucu bozabilir. Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz. Bunun yanı sıra diş macununun, misvak parçalarının veya suyun boğaza kaçması durumunda oruç bozulur.



2

AĞDA YAPMAK ORUCU BOZAR MI?

AĞDA YAPMAK ORUCU BOZAR MI?

Diyanet İşleri'nin Ağda yapmak orucu bozar mı sorusuna görüşü şu şekilde: 'Vücuttaki kılların hangi yolla olursa olsun alınmaları orucu bozmaz. Çünkü oruç, bir şey yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur. Kıl almak veya aldırmak bunların kapsamında olmadığından ötürü orucu bozmaz.



3

AĞIZ DOLUSU KUSMAK ORUCU BOZAR MI?

AĞIZ DOLUSU KUSMAK ORUCU BOZAR MI?

Ramazan Ayının özellikle ilk günlerinde oruçlu kimselerin sıklıkla karşılaştığı durumlardan birisi kusmak yer alıyor. Oruç tutan kişiler bir şey yiyip içmeseler de boğazda kalan parçalar nedeniyle kafa karışıklığı yaşıyorlar ve 'Ağız dolusu kusmak orucu bozar mı?' sorunun cevabını merak ediyorlar. Diyanet'in yapmış olduğu açıklamaya göre, miktarı ne olursa olsun kendiliğinden gelen kusuntu orucu bozmaz. Aynı şekilde mideden birden ağza doğru tekrar mideye yükselen şeyler de oruca bir zarar vermez. Fakat kişi kendi isteği ile kusuyorsa tuttuğu oruç bozulur.



4

KÜFÜR ETMEK ORUCU BOZAR MI?

KÜFÜR ETMEK ORUCU BOZAR MI?

Müslümanların oruç tuttuğu kutsal Ramazan ayında, gün içinde orucun bozulmasından çekinen vatandaşlar, orucu bozan durumları merak ediyor. Bu durumlardan birisi de 'Küfür orucu bozar mı?'dır. Bu sorunun cevabı ise şu şekilde; İslam inancına göre küfür ve benzeri kötü sözler, kötü ahlakın göstergesidir. Bu nedenle oruç tutana veya tutmayana şeklinde ayırmadan herkese haram kılınmıştır. Küfür ve kötü söz kullanımından uzak durulması orucun en önemli etkenlerinden birisidir.



5

ORUÇLUYKEN RÜYALANMAK ORUCU BOZAR MI?

ORUÇLUYKEN RÜYALANMAK ORUCU BOZAR MI?

Ramazan ayı içerisinde oruç tutanlar arasında en fazla merak edilenler arasında da rüyalanmak (ihtilam) sorusu geliyor. Diyanet İşleri'nin yaptığı açıklamaya göre; 'oruçlu iken rüyada ihtilam olmak orucu bozmaz, gusletmeyi geciktirerek cünüp olarak sabahlamak da oruca bir zarar vermez.'



6

SAÇ BOYAMAK ORUCU BOZAR MI?

SAÇ BOYAMAK ORUCU BOZAR MI?

Mübarek Ramazan'ın gelmesi ile beraber bu ayın farz ibadeti olan oruç tutma durumunda merak edilenler arasında saç boyamak var. 'Saç boyamak Orucu Bozar mı?' sorusunun cevabını Diyanet İşleri Başkanlığı altında faaliyet gösteren Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı orucu bozan durumlar ile alakalı durumlar hakkında açıklık getirdi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nda kurulun verdiği fetvaya göre, makyaj, saç boyamak ve saç bakımı orucu bozmaz.



7

SAHURDA EZAN OKUNURKEN SU İÇMEK ORUCU BOZAR MI?

SAHURDA EZAN OKUNURKEN SU İÇMEK ORUCU BOZAR MI?

On bir ayın sultanı olan mübarek Ramazan ayının gelmesi ile birlikte oruç tutanların aklında birbirinden farklı sorular bulunmakta. Bunlardan birisi de şüphesiz ki 'Ezan Okunurken Su İçmek Orucu Bozar mı?'. Bu sorunun cevabı ise şu şekilde: Sahurda ezan okunduğu esnada, oruca başlama saati olan imsak vaktinin girmiş olmasından sebeple herhangi bir şeyin yenilip içilmemesi gerekmektedir. Bu durumdan hareketle ezan okunması sırasında su içmek orucu bozan bir unsuru yerine getirmiştir.



8

TIRNAK YEMEK ORUCU BOZAR MI?

TIRNAK YEMEK ORUCU BOZAR MI?

Ramazan ayı geldi ve akıllarda onlarca soru. Bunlardan birisi de 'Tırnak yemek orucu bozar mı?'. Bu sorunun cevabını Diyanet İşleri Başkanlığı fetvasında cevaplıyor. Söz konusu fetvada tırnak yemek ve tırnak yutmak orucu bozar şeklinde. Diyanet'in fetvasında, 'Oruçlu kimse tırnağını ve dudağından bir parça yutsa orucu bozulur. Ağzın içinde bir parça yutsa bozulmaz. Ağız bazen bedenin içi sayılır. Bunun için oruçlu kimse, tükürüğünü yutarsa orucu bozulmaz.' ifadeleri kullanılıyor.



9

BURUN SPREYİ ORUCU BOZAR MI?

BURUN SPREYİ ORUCU BOZAR MI?

Burundaki bir sağlık sorununu tedavi etmek amacıyla burna sıkılan spreyin bir kısmı burun çeperleri tarafından emilir. Çok az bir kısmı ise mideye ulaşır. Mideye ulaşan bu ilaç orucu bozacak düzeyde değildir. Ayrıca oruçluyken burun spreyi sıkmak keyif verici bir madde ya da gıda maddesi olarak değerlendirilmemektedir. Tamamen sağlık amacı taşımaktadır. Bu nedenle oruçluyken burun spreyi sıkmak orucu bozmaz.



10

DUŞ ALMAK ORUCU BOZAR MI?

DUŞ ALMAK ORUCU BOZAR MI?

Oruçlu olmanın temel felsefesi yeme, içme ve cinsel ilişkiden nefsi uzak tutmak ve oruçlu olunan süre boyunca bunlardan uzak kalmaktır. Yemek içmek kavramı; sigara, nargile gibi keyif verici maddeleri de kapsar. Bu maddeler tiryakiliğe yol açtığı için dinen yasaktır ve orucu bozan durumlar arasında yer almaktadır. Eğer duş alırken ağızdan ya da burundan su girmiyorsa ve bu su vücudun sindirim sistemine ulaşmıyorsa bu durumda duş almak orucu bozmaz. Kişi ağızdan ve burundan su kaçırmamak şartıyla yıkanabilir. Ayrıca havuzda ya da denizde yüzebilir. Ancak bütün bu eylemlerde istemeden de olsa vücuda su girebilir. Bu nedenle dikkatli olunması gerekmektedir.



11

İĞNE ORUCU BOZAR MI?

İĞNE ORUCU BOZAR MI?

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın web sitesinde yayınladığı yazıya göre besin değeri taşımayan iğneler orucu bozmuyor. Bu nedenle tedavisi devam eden hastalar, oruçluyken iğne yaptırabilir. Dinen bu konuda hiçbir sakınca bulunmamaktadırlar. Ancak burada dikkat edilmesi gereken ana nokta, iğnelerin herhangi bir besin değeri taşımamasıdır. Gıda ve vitamin iğneleri orucu bozmaktadır. Diyanetin son fetvasına göre Covid aşısı orucu bozmaz!



12

KAN ALDIRMAK ORUCU BOZAR MI?

KAN ALDIRMAK ORUCU BOZAR MI?

Ramazanda oruçlu olunan günlerde kan aldırmak orucu bozmaz. Ancak eğer vücuda kan alınıyorsa bu durumda oruç bozulur. Çünkü kan almak beslenme kapsamına girmektedir. Kan aldırmak veya kan vermek ise oruç açısından herhangi bir sorun teşkil etmez. Öte yandan kan vermenin orucu bozup bozmayacağı hakkında ikilemler bulunmaktadır. Hayati ve zorunlu haller dışında kişi kan aldırırken temkinli olmalıdır.



13

KREM SÜRMEK ORUCU BOZAR MI?

KREM SÜRMEK ORUCU BOZAR MI?

Krem sürmek, deri üzerindeki kılcal damarlar yoluyla kana karışırlar. Ancak bu süreç oldukça yavaş bir şekilde ilerler. Ayrıca yeme içme anlamına da gelmemesinden ötürü Diyanet işleri Başkanlığı'na göre oruçluyken krem sürmek orucu bozmayan durumlardan biridir.



14

KOLONYA KOKLAMAK ORUCU BOZAR MI?

KOLONYA KOKLAMAK ORUCU BOZAR MI?

Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu'na göre parfüm, dezenfektan ve kolonya koklamak orucu bozmuyor. Ancak uyuşturucu özelliği bulunan (Bali, Tiner) gibi maddelerin koklanması orucu bozuyor.



15

TIRNAK KESMEK ORUCU BOZAR MI?

TIRNAK KESMEK ORUCU BOZAR MI?

Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre oruçluyken saç, sakal ve tırnak kesmek orucu bozmaz. Çünkü bu tür bakımlar vücudumuzun ihtiyaç duyduğu bakım türlerindendir. Ancak vücut temizliği yapılırken yine de dikkatli olunması gerekmektedir. Çünkü istemeden de olsa ağızdan ve burundan su kaçabilmektedir.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR