Orucu bozan durumlar nelerdir? Orucu bozmayan durumlar nelerdir? Diyanet'in açıklamalarına göre hangi durumlarda oruç bozulmaz?
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte orucu bozan ve bozmayan durumlar sürekli olarak merak konusu olmaktadır. Kapsamlı bir listeyle en çok sorulan soruların cevabını derledik. İşte orucu bozan ve bozmayan durumlar;
Hangi durumlarda oruç bozulur?
Orucu bozan durumlar Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her yıl Ramazan ayında yayınlanmaktadır. Orucun temel unsuru yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durarak insanın nefsini kontrol etmesini amaçlamaktadır. Bu durumlara yol açacak olan her davranış orucu bozan durumlar arasında yer alır. Sigara, nargile gibi dumanlı maddeler de keyif verici maddelerdir ve orucu bozan durumlar içerisinde yer almaktadır.
Unutup bir şeyler yemek içmek orucu bozar mı?
Buhari'nin aktardığına göre Hz. Muhammed (S.A.S.) 'unutarak yemek yemek orucu bozar mı?' konusuna şu şekilde cevap vermiştir. "Bir kimse, oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın. Orucunu bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş ve içirmiştir." Müslümanlık dini kolaylık dinidir ve farkında olmadan yaptığımız davranışlardan bizi mesul tutmaz. Unutarak bir şeyler yiyip içen kimseler oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkamalı ve orucuna devam etmelidir. Eğer oruçlu olduğunu hatırlayıp bir şeyler yemeye veya içmeye devam ederse bu durumda oruç bozulur.
Orucu bozmayan durumlar neler?
Orucu bozmayan fakat kişiyi ikileme düşüren çok fazla durum bulunmaktadır. Bu durumlar karşısında farklı görüşler öne çıkmaktadır. Aşağıdaki listede orucu bozan ve orucu bozmayan durumları soru bazında detaylı olarak inceleyeceğiz.
Kimlere oruç farz değil?
Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı yayın organlarında oruç tutulamayacak fiili durumlar şu şekilde sıralanmıştır;
Yolculuk: Ramazan ayında en az 90 kilometrelik bir yolculuğa çıkmak. Yola çıkan kişiler geceleyin oruca niyet etmeyebilir. Ancak niyet edilmişse o durumda mutlak bir zorunluluk olmadığı müddetçe orucunu bozmamalıdır. Seferilik kutsal kitabımızda oruç tutmamak için geçerli bir nedendir. Kişi seferiyken tutmadığı orucu daha sonra kaza etmelidir.
Hastalık: Oruç tuttuğu vakitlerde, hasta olacağı doktor tarafından ilan edilen kişi hastadır. Bu nedenle oruç tutmayabilir. Ancak tıpkı seferilikte olduğu gibi bu durumda da kişi iyileştikten sonra orucunu kaza etmelidir.
Yaşlılık: Oruç tutamayacak kadar yaşlı olan kişiler oruç tutmayabilir, tutmadıkları oruçlar için fidye verebilirler. Bu durum Bakara suresinin 184. ayetinde Allah tarafından bildirilmiştir.
Zor işlerde çalışmak: Kişinin zorlayıcı işlerde çalışması ve bu işlerde hayati tehlikesinin bulunması oruç tutmaması için geçerli nedenlerden biridir. Bu kişiler izin günlerinde ya da rahatladığı zamanlarda orucunu kaza edebilir.
Hamilelik durumu: Oruçluyken aç kalınan saatlerde bebeğin beslenmesi aksayacaksa bu durumda oruç tutulmasına gerek kalmaz. Ancak anne adayı yine de oruç tutmak istiyorsa bu durumda uzman bir hekime danışmalı ve onun vereceği kararı dikkate almalı. Hamilelik sonlanınca ve bebeği sütten kesilince bu kişi orucunu kaza edebilir.
İşte orucu bozan ve orucu bozmayan durumlar.