Hem beslenme hem de sağlık açısından en çok dikkat edilmesi gereken ayların başında gelen Ramazan ayına sayılı günler kala, sağlık açısından faydalı ve tok tutan yiyeceklerin neler olduğu merak ediliyor. Oruç tutulduğu süre içerisinde sahur ve iftarda hangi besinlerin tüketilmesi gerektiği son günlerin en çok merak edilen konusu oldu.
Sahur ile iftar arasında olan yaklaşık 15-16 saat gibi sürede besin alımının yapılmadığı oruç ibadetinde en sık karşılaşılan durumlardan biri de yanlış besinlerle tek öğün geçirmek oluyor. Tek öğün olarak beslenen bir kişinin birkaç saat sonra gün boyu devam eden düşük kan şekeri rahatsızlığı ile karı karşıya kalacağını belirten uzmanlar, özellikle uzun süre sürecek olan açlık sonrası fazla ve basit karbonhidrat içeren besinlerle beslenilmemesi gerektiğini söylüyorlar.
Oruç tutarken tok kalmanızı sağlayacak protein ve lif ağırlıklı yiyecekler
Oruç tutan kişinin mutlaka sahur öğününü ihmal etmemesine dikkat çeken uzmanlar, sahur sofrasında uzun süre tok kalınmasını sağlayan yeterli derecede protein ve bol lif içeren bir öğünün yapılmasını söylüyorlar. Genel olarak, kaliteli protein denilen yumurta, yoğurt, peynir ve süt gibi besinlerin tüketilmesinin fayda sağlayacağını söyleyen uzmanlar bu tarz gıdaların bazılarının sahur menüsünde mutla yer alamsı gerektiğini ifade ediyorlar.
İçeriğinde bol life sahip ve sağlıklı besinlerin başında gelen yulaf ezmesi, tahıllar, sebzeler ve meyvelerin bazıları da sahur menünüzde mutlaka bulunmalıdır.
İftar sofralarında ise oruç tutan kişi orucunun açtıktan sonra ilk başta hafif iftariyeliklerle başlangıcını yapabilir. Mesela peynir, zeytin ve kuru domatesin yanı sıra ceviz gibi çiğ kuruyemişlerin tüketilmesinin ardından besleme potansiyeli yüksek çorbanın tercih edilmesinin sağlık açısında faydalı olacağı belirtiliyor.
Ana ve yardımcı yemeklerin de genel olarak hafif yemeklerden yana tercih edilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar çok tuzlu, baharatı ve yağı bol besinlerden uzak durulmasını istiyorlar. Yeşil sebzeleri içinde bulunduran salatanın ve aynı zamanda kişinin günlük ihtiyacını karşılaması için gerekli protein kaynaklı besinlerinde iftar menüsünde mutlaka olması gerektiği ifade ediliyor.
İftar sonrası kişiler en az bir ara öğün yapalı' diye söyleyen uzmanlar bu ara öğünde de bağışıklık sistemine destek sağlayacak antoksidanlar barındıran meyvelerde yana tercihlerini kullanabileceklerini belirtiyorlar.
Son olarak, insan vücudu için en önemliler arasında yer alan günlük su ihtiyacının da doğru zamanlarda ve doğru miktarda içilerek karşılanmasının unutulmaması isteniyor.