Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan okul disiplin yönetmeliği de okullara göre, öğrencilere göre ve eğitim seviyesine göre farklılık gösterir. Örneğin bir lise disiplin yönetmeliği ile ortaokul disiplin yönetmeliği aynı değildir.
Disiplin Yönetmeliği Hazırlanışı
Ortaokul disiplin yönetmeliği hazırlanışı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her sene yenilenerek Danıştay’ın onayından geçerek resmi gazetede ilan edilir. Disiplin cezaları ve işleyişleri hakkında her türlü bilgi kamuoyuna sunulur. Tek tek madde madde belirtilerek okullara gönderilir ve okul yönetmeliği bu disiplin kurallarına uymak ve uygulamak zorundadır.
Disiplin Kuralları İçeriği
Okul disiplin yönetmeliğinde öğrencilerin ve öğretmenlerin yapması gereken kurallar açıkça belirtilir. Burada öğrencinin okula kaçta girip çıkacağına kadar bilgi verilir ve her öğrenci buna uymak zorundadır. Okullara kesici alet getirmenin, herhangi bir suça karışmanın, kasıtlı olarak kavga etmenin disiplin cezası olarak uygulanacağından açıkça bahsedilmiştir. Sadece okul içinde değil öğrencinin, aile içerisinde şiddete mağdur kaldığında okul yönetmeliğinin buna el koyması gerektiğinden de disiplin yönetmeliğinde açıkça bahsedilmiştir. Dönem sonunda öğrencilere verilen karne notlarının hesaplanmasında; takdir, teşekkür, onur belgesi alımlarının nasıl olması gerektiği, hangi hallerde verilmesi gerektiği de disiplin kurulu konusuna girer.
Disiplin Kurallarına Uyma Zorunluluğu
Okul disiplin kuralları keskin bir çerçevede açıkça bellidir. Okul yönetimi her sen başında bir disiplin kurulu kurar ve disiplin kurulu başkanını seçer. Herhangi bir disiplin suçu karşısında bu kurul toplanır ve öğrenciye ya da öğrencilere ceza verilir. Bu kurallara hem okul yönetimi hem de öğrenciler uymak zorundadır.