Başka hiçbir içeceğe benzemeyen bozanın tarihi 8-9 bin yıl öncesine, Mezopotamya'ya kadar dayanır. Osmanlı döneminde çok fazla tüketilen boza “Bozahane” adı verilen yerlerde üretilirken sonrasında Ortadoğu, Orta Asya, Balkan ve Afrika ülkelerinde de üretilmeye başladı. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve birçok hastalığa karşı koruduğu için kış aylarının vazgeçilmez içeceği olan boza geçmişte, içine pekmez, tarçın, karanfil, zencefil ve hindistan cevizi eklenerek içilirken, günümüzde çoğunlukla tarçın ve sarı leblebiyle tüketiliyor. İşte boza tarifi…
MALZEMELER
- 3 su bardağı bulgur
- 2 kahve fincanı kadar pirinç
- 3 su bardağı toz şeker
- Maya
NASIL YAPILIR?
Bulguru bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün ıslattığınız bulgurların üzerine pirinçleri de ekleyip haşlayın. Haşlama işlemi bittikten sonra mikser yardımı ile iyice ezin ve daha sonra süzgeç ile süzün. Hazırlamış olduğunu karışımı bir tencere ye aktarın ve kısık ateşe koyun. Üzerine şekeri ilave edin. Eriyinceye kadar karıştırıp daha sonra ocaktan alın. Oda sıcaklığında soğumaya bırakılan karışımı arada bir karıştırarak topaklanmasını önleyebilirsiniz. Karışım ılık hale gelince içine suda ezdiğiniz mayayı ilave edin ve ağzını kapatın. Tahmini 25 derecelik bir sıcaklıkta 2-3 gün saklayın. Ancak arada karıştırmak için açabilirsiniz. Eğer 3 gün sonra göz göz olmuşsa bozanız hazır demektir. Afiyet olsun…
Son Dakika Kadın Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.