Organ bağışı günah mı? Nasıl başvuru yapabilirim? Tüm merak ettiklerinizin cevabı…

Dünya da büyük problemlerden biri haline gelen organ bağışı, ne yazık ki ülkemizde de kendisini göstermektedir. Bekleme listeleri zaman geçtikçe uzamaktadır. Tereddüt edilen noktalardan biri ise organ bağışı günah mı? Türkiye'de yılda ortalama 2 bin kişinin beyin ölümü gerçekleşerek vefat ettiğini belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, organ bağışı çağrısı yaptı. Peki organ bağışı günah mı? Nasıl başvuru yapabilirim? Sorularını cevaplandırdık. İşte detaylar…

28.12.2023-12:02 - (Son Güncelleme: 28.12.2023-12:02) Organ bağışı günah mı? Nasıl başvuru yapabilirim? Tüm merak ettiklerinizin cevabı…

Organ bağışı, bir insanın organlarının bir kısmının veya tamamının, henüz sağlıklı iken, beyin ölümünün ardından başka insanlarda yararlanılmak üzere bağışlanmasıdır. Hayat kurtarma anlamında, sağlıklı olan her organ bağışlanabilir. 18 yaşını doldurmuş ve doğru ile yanlışı ayırabilme yeteneğine sahip herkes, başta kalp olmak üzere, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar; kalp kapağı, göz kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi dokuları bağışlayabilmekte ve bunlar günümüzde tıp teknolojisinde nakledilebilmektedir. Bir kişi organlarını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilir. Böbrek bağışı gibi yaşarken yapılabilen organ bağışı türleri de vardır. Çeşitli kurum ve kuruluşlar, zaman zaman organ bağışı kampanyaları düzenlemektedir.

Sağlık Bakanı Koca’dan Organ bağışı çağrısı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sosyal Medya hesabından bir paylaşım yaptı. Türkiye'de yılda ortalama 2 bin kişinin beyin ölümünün gerçekleşerek hayatını kaybettiğini belirten Koca, "Tedavisi için organ naklinden başka şansı olmayanlar ise her an ölümün eşiğinde’’ şeklinde bir paylaşım yaptı.

Organ bağışı günah mı

‘‘İnsanları ölümden kurtarabilirsiniz’’

Aile olarak vereceğiniz kararla beyin ölümü gerçekleşen yakınınızın organlarını bağışladığınızda bir hayat kaynağı olabileceğinizi hatırlatan Bakan Koca sözlerine şu şekilde devam etti: "Artık hayatta değilken bile bir, belki birden çok insanı ölümden kurtarabilirsiniz. Bunun da tek yolu organ bağışçısı olmaktır. Bu kararı verin’’ dedi.

Organ bağışı günah mı

Organ bağışı günah mı?

Beden ve ruh ilişkisi, İslâm alimleri tarafından farklı yorumlanabilmekte ancak beyin ölümü tıpta ifade edildiği anlamıyla; yani kesin ölüm hali olarak kabul edilmektedir. Tıbbi ölüm demek olan beyin ölümü gerçekleştiğinde, ruh da bedeni terk etmiş ve hasta son nefesini vermiş kabul edilir. Beyin ölümü gerçekleşmiş kişi, ölmüş demektir. Bu kişilerden organ almak ve nakil yapmak İslam dinince hiçbir sakınca teşkil etmemektedir. Ölünün vücuduna saygı göstermek de İslam öğretisinde oldukça önemlidir; ancak organ bağışı gibi son derece meşru bir gerekçe ile ölmüş donörden, onun ve ailesinin rızası olduğu sürece, organ ve doku nakli yapılması saygısızlık olarak değerlendirilemez. Ölmüş kişilerden organ nakli yapılmasında dinen bir sakınca olmadığı gibi; canlı donörlerin kendi hayatları için bir tehlike teşkil etmemesi durumunda, organ bağışında bulunmasında ve onların bağışıyla yapılacak karaciğer, böbrek ve doku nakillerinde de İslami açıdan bir sakınca bulunmamaktadır.

Diyanet İşleri açıklama yapmıştı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası’nda, 4 Kasım 2013 tarihinde Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Organ Nakli Vakfı tarafından düzenlenen müşterek organizasyonda “Dini, ilmi, tıbbi ve hukuki şartlar yerine geldikten bir insana hayat vermek için organ bağışlamak candan cana giden en büyük sadakadır. Nice kardeşleriniz sizden hayat bekliyor’’ demiştir.

Organ bağışı günah mı

Nasıl başvuru yapılabilir?

Canlı vericiden organ bağışı için alıcı adayı hasta ile bir organ nakli merkezine başvurmanız yeterlidir. Öldükten sonra kullanılmak üzere organlarınızı bağışlamak için büyük hastanelerin organ bağış ünitelerine ya da Türkiye Organ Nakli Vakfına başvurabilirsiniz. Burada iki tanık huzurunda bu isteğinizi beyan ederek imzalayacağınız organ bağış formu ile size bir organ bağış kartı verilecektir. Bu konuda ailenizi de bilgilendirmek daha sonradan çıkacak karışıklıkları önlemek açısından faydalı olacaktır. Dilediğiniz zaman organ bağış ünitesi olan bir hastaneye başvurup organ bağış kartınızı iptal ettirebilirsiniz.

Bakanlık tüm soruları cevaplandırıyor

Koca, organ bağışı konusunda Bakanlığın "http://saglik.gov.tr" adresinden ulaşılabileceğini buradan organ bağışı şartlarına ilişkin, tüm merak edilenlerin cevaplarını bulabileceğini ifade etti. 

Organ bağış kartı başvuru noktaları

Organ bağışı kart noktalarını Sağlık Bakanlığı Doku ve Organ Nakli Bölge Koordinasyonu Merkezi bulunan iller; ‘‘İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Erzurum, Samsun, Diyarbakır’’ yüz yüze merak ettiğiniz sorularınızı uzman yetkililerine de danışabilirsiniz.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal