Doğu karadeniz'de yapılan ilk arkeolojik kazı olan tarihi ordu kurul kalesi'nde geçen hafta bulunan ana tanrıça kibele heykeli'ni görmek için binlerce insan kazı alanını ziyaret ediyor
Ordu'da yapılan kazı büyük ses getirdi
Doğu karadeniz'de yapılan ilk arkeolojik kazı olan tarihi ordu kurul kalesi'nde geçen hafta bulunan 'ana tanrıça kibele heykeli'ni görmek için binlerce insan kazı alanını ziyaret ediyor.
Ordu’da, kurul kalesi ve yerleşmesinde bulunan 2100 yıllık ana tanrıça kibele heykeliyle ilgili önemli detaylar açıklandı. heykelin kucağında ve çevresinde sikke ve silah gibi birçok eşyanın adak olarak bırakıldığı belirtildi.
Prof. dr. süleyman yücel şenyurt ve ekibi tarafından 2016 yılı kazı çalışmalarının sürdürüldüğü kurul kalesi’nde, yaklaşık 200 kilogram ağırlığında, 110 santimetre boyunda, tahtında oturan ana tanrıça kibele heykeli bulunmuştu. bulunduğu günden itibaren büyük ilgi çeken kibele heykelini kısa sürede binlerce kişi ziyaret etmişti.
Şenyurt, bursa’da düzenlenen 39. uluslararası kazı, araştırma ve arkeometri sempozyumu’nda bulunan kibele heykeli ile ilgili önemli detayları açıkladı.
Bulunduğu zaman heykeli hemen “kibele” olarak tanımladıkları için bazı eleştiriler aldıklarını belirten şenyurt, kurul kalesi’nde birçok pişmiş toprak kibele figürinleri de bulunduğunu ve büyük kibele heykelinin şehrin ana kapısında bulunmasının da bu görüşü desteklediğini söyledi.
İşte bulunan kibele heykeli...
Buldukları pişmiş toprak kil figürinlerin amisos (samsun) işi olduğunu düşündüklerini söyleyen şenyurt ayrıca söz konusu heykelin, roma saldırısı sırasında giriş kapısının yıkılarak heykelin üstünü örtmesiyle günümüze kadar korunabildiğini aktardı.
Mö 6. ve 7. yüzyıllarda frig döneminde de kibele heykellerinin koruyucu olarak kent kapılarına koyulduğu belirtildi.
40 yıl hüküm süren vı. mithridates döneminde kullanım gören kurul kalesi, romalılara karşı uzun süreler ciddi mücadele verdi. fakat en sonunda romalıların güçlü saldırısıyla büyük bir yangınla son buldu. kalede yapılan kazılarda, her yerde gülleler, silahlar, roma silahı olarak bilinen pyrumlar (mızrak ucu) ve yangın izleri gibi birçok savaş belirtisi bulundu.
Yaptığı konuşmada kibele heykeline tapınım yapıldığını belirten şenyurt sözlerine şöyle devam etti;
“şehir çok yüksekte kurulmuş. ana kapısını ararken önce merdiven basamaklarını bulduk. ana kapıyı bulduğumuzda ise romalılarla yapılan savaştan kalma birçok gülle ve silah bulduk. kibele heykeli de şehrin ana kapısında ortaya çıktı.
Heykelin olduğu nişin üst kısmının ahşap konstrüksiyonu olduğunu düşünüyoruz. saldırı sırasında bu niş çökerek heykeli tamamen kapatmış. yıkıntılar sırasında heykelin kolları kırılarak yere düşmüş.
Bunları da bulduk. fakat kırılan sol ayağının ucunu henüz bulamadık. önümüzdeki sene bulmayı umuyoruz.
Kibele heykelini bulduğumuz anda kucağında bir sikke vardı. ayrıca heykelin yanlarında da çeşitli sikkeler ve ok uçları da vardı. roma silahı olarak bildiğimiz bu uçlar, aynı zamanda kurul kalesi insanları tarafından da kullanılmış ve hatta kibele’ye adak olarak sunulmuş.
Heykelin tam karşısında teraslamayla bir alan yapılmış. bu alan da ana tanrıça kibele’ye yapılan tapınımla ilgili olabilir.”