Sisi’nin Libya Sınırına yakın bölgedeki askeri birlikleri teftiş eden görüntülerini dünya basınına servis etti. Türkiye’de medya pek bunu fark etmese de Mısır’ın hem zırhlı kuvvetleri hem de hava kuvvetleri kelimenin tam anlamı ile bir rezalet halindeydi.
Sisi’nin ordusunun bu dökülmüş hali Haber365 Genel Yayın Koordinatörü Erdal Şimşek tarafından sosyal medyada şu ifadelerle paylaşıldıktan sonra gündem oldu: “Sisi'nin bugün ziyaret ettiği Mısır Ordusu Kara Havacılık Birliği'ni bir manga askerle imha edersiniz. Çünkü bütün helikopterler birbirinden farklı, senkronize operasyon yapmaları imkânsız 1 adet Manpad, 2 adet RPG9, 2 adet eskin nişancı Bora tüfeğiyle 20 dakikada teslim alırsınız”
Bununla birlikte Mısır ordusunun Nasır dönemindeki ordu ile de hiçbir ilgisi kalmadı. Sisi’nin ordusu ise bir askeri kurumdan çok tamamen bir ticarethaneye benzemektedir.Buna rağmen Türk Hava Kuvvetleri çok ciddi bir yatırımla F-16'larını bugün daha güncel olarak tutmayı başardı. Ve bu güncellik önümüzdeki yıllarda ASELSAN tarafından imal edilecek Aesa Radarı’nda takılması da daha üst seviyeye doğru gidecek.
Mısır, yıllar önce Fransa’dan Miragelar, şimdi yeni nesil Rafale’ler aldı. Mısır Hava Kuvvetleri’nde 75 adet Mirage-5 tipi savaş uçağı bulunuyor. Mirage-5ler gerçekten 1960ların teknolojisine sahip. Ama Mısır’da ciddi miktarda var, özellikle hava-yer operasyonları için Mısır tarafından kullanılıyor. Mirage-5 ile birlikte daha modern olan Mirage-2000ler de Mısır Hava Kuvvetleri’nin envanterinde. Mirage-2000 modelinin 15 adet tek kişilik ve 4 adet de çift kişilik modeli yani toplam 19 uçak Mısır Hava Kuvvetleri’nde görev yapıyor. Türk pilotları bu uçakları gayet iyi biliyor; çünkü Yunanlılar da Mirage-2000leri kullanıyor.
MISIR’IN PARASI YOK, NEREDEN GELİYOR BU PARA?
Ve Mısır Hava Kuvvetlerindeki uçan Rus tabutlarına, pardon savaş uçaklarına bakalım. Mısır, 2013’teki darbeden sonra bölgedeki ağırlığını arttırmak üzere silah alımları yaptı. Tabii ki Mısır’ın parası yok, nereden geliyor bu para? Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, finansal açıdan
Mısır’ı çok fazla destekliyorlar ve her türlü silah alımına da destek veriyorlar. Mısır, özellikle darbe sonrasında Amerika’yla yaşadığı soğukluğun ardından Fransa ve Rusya’ya yanaştı ve önce Mig-35 uçaklarını almak üzere adım attı. Mig-35, Mig-29ların yeni nesli diyebiliriz. Birçok özellik eklenmiş durumda Daha sonra da Mig-29'a tekrar bir dönüş yapıldı. Mısır’da Mig-29ların M2 modelleri bulunuyor. Mig-29lardan 11 adet var.
MISIR’DA 7 ADET E2C HAWKEYE TİPİ HAVADAN İHBAR KONTROL UÇAĞI BULUNUYOR
Mısır’ın Havadan İhbar Kontrol sistemleri de büyük önem taşıyor. Elinde 7 adet E2C Hawkeye tipi havadan ihbar kontrol uçağı var. Bu uçaklar eski teknolojilere sahip. Bölgede Mısır uçaklarını koordine ediyor ama bizim E7 Barış Kartalı ile karşılaştırdığımız zaman, E2Cler çok daha kısa menzilli, kapasitesi daha düşük uçaklardır. Bir de tabii ki Mısır’ın elinde şu ana kadar herhangi bir yakıt ikmal uçağı yok. Uçaklar sadece bölgesel olarak operasyon yapabiliyor. Fazla uzağa gidemiyor. Örneğin Mısır, farklı üslerden uçak kaldırabilir ve Libya’daki veya geçmişteki savaşlarda olduğu gibi İsrail hedeflerini vurma gibi kısa menzil içerisinde operasyon yaptığı için yakıt ikmal uçağına sahip değil.
Mısır’a deniz havacılığı olarak baktığımız zaman iki adet Mistral tipi helikopter gemisi var envanterlerinde. Bu gemilerin de yapımcı Fransa. Bu gemilerin üzerine Mısır K-52 tipi taarruz helikopterlerini koydu. Zaman zaman Mısır, Yunanistan’la ortak tatbikatlar yapıyor. Bu mistral tipi gemiler zaman zaman Girit’e gidiyor. Geçtiğimiz sene Yunan Kara Kuvvetlerine ait CH-47 Chinook helikopterleri de bu geminin güvertesine iniş-kalkış eğitimleri yapmıştı. Bunu da belirtmemizde fayda var.
MISIR ORDUSU VE TÜRK HAVA KUVVETLERİNE F16'LAR AÇISINDAN DENK
Mısır’ı, Türk Hava Kuvvetleri’yle yeniden karşılaştırmak gerekirse. F-16lar açısından denk bir filo var. Bizim elimizde artı F-4 uçakları var. F-4lerin karşılığında da yeni nesil Rafalelar ve Mig-29 M2ler ortaya çıkıyor. Bu açıdan miktar olarak Mısır Hava Kuvvetleri, Türkiye’ye oranla daha kalabalık ancak yakıt ikmal uçaklarının olmaması, havadan ihbar kontrol uçaklarının, Türk Hava Kuvvetleri’ne göre daha kısıtlı olması, Mısır açısından ciddi bir handikap oluşturuyor. İnsansız Hava Aracı olarak da Mısır’ın elinde pek bir araç yok. Bununla ilgili pek fazla bir konseptleri olduğunu söyleyemeyiz.