18 yaşına gelen her erkek askerlik görevini yerine getirmektedir.Askeriyede görev alan her askerim de artı rütbeleri vardır.Onbaşı olmak isteyen bir kişi ve neler yapılması gerektiği araştırılıyor.Bizde yazımızda merak edilen konu hakkındaki detayları açıkladık.
Onbaşı nedir?
Türkiye Cumhuriyeti'nde asker olan kişilerin rütbelerinden biri de onbaşıdır. Askerde onbaşı olarak görev yapan kişilerin emri altında birlikler yer alır. Onbaşı birliklerin amiri ve yardımcısı olarak görev yapar.
Onbaşının görevleri nelerdir?
Onbaşı olarak görev yapan bir kişinin birliğinde yer alan askerlere kuralları öğretmekle, ast ve üst ilişkisini anlatmakla yükümlüdür. Bununla birlikte birlik içerisindeki disiplini sağlamak ve emrindeki çavuşları eğitmekle görevlidir.Ayrıca onbaşı erler ile birlikte yemek yiyerek sofra düzenini sağlar. Erleri subayla tanıtmakla görevli olan kişi de yine onbaşıdır. Bu nedenle onbaşı birlikte yer alan bütün erler hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
Onbaşı nasıl olunur?
Onbaşı askerlikte en düşük rütbe olarak görev yapar. Onbaşı rütbesi daha rahat ve bünyesinde erlerin görev aldığı bir rütbedir. Onbaşı olacak bir kişi ilk önce acemiliğini tamamlamalıdır. Yeni sisteme göre acemilik bir ay olarak yapılır. Bundan sonra beş ay usta birliğinde görev yaparsınız. Acemiliğini tamamlayan asker onbaşı başvurusunda bulunur. Başvurunun ardından sınava girmeniz gerekir. Yazılı ve sözlü sınavın ardından onbaşı olup olmayacağınız belli olur.
Yazılı sınavda; Atatürkçülük, inkılap tarihi, temel matematik, dört işlem gibi konulardan toplam 5 soru sorulur. Yazılı sınavlar mülakata göre değerlendirilmeye alınır. Buna göre onbaşı görevinde yer alıp almayacağınız belli olur.
Sözleşmeli onbaşı nasıl olunur?
Türk Silahlı Kuvvetleri sözleşmeli olarak da onbaşı almaktadır. Bunun için en az iki yıl sözleşmeli er olarak görev yapmalısınız. Kadroda uygun yer olması durumunda yeterliliğiniz göz önüne alınarak onbaşı olarak görev alabilirsiniz.Sözleşmeli onbaşı erbaş olarak geçmektedir. Sözleşmeli onbaşı olan bir kişi 1seneden az 3 seneden fazla olmamak şartı ile 29 yaşına kadar uzatılabilmektedir. Onbaşı olmak içinTSK tarafından yayınlanan ilanları takip etmeniz gereklidir. Belirli zamanlarda TSK’da ilanlar açılmaktadır.
Onbaşı er midir, erbaş mıdır?
Onbaşının askerlik olarak görev yaptığı sürede erbaş olarak bilinir.
Onbaşılar emir verebilir mi?
Onbaşı olarak görev yapan kişi birliğinin komutanıdır ve birliğine emirler verebilir.
Onbaşı olmak için istenen şartlar nelerdir?
Bunun için en az ilköğretim mezunu olmanız gerekir. Ayrıca kişilerin yüz kızartıcı suçların da olmaması gerekir. Bir dönem kısa dönem askerlik yapanlara onbaşı olabilirken artık bu kural kaldırıldı. Onbaşı olabilecek kişiler subaylar tarafından seçilmektedir. Fakat bazı zamanlarda kadro açıklarına bakılarak yukarıda saydığımız şekilde alımlar yapılmaktadır.
Onbaşı nöbet tutar mı?
Onbaşılar görevleri gereğinde nöbet tutmak zorundadırlar. Kendileri için belirli bir nöbet süresi belirlenir ve bu sürede görevlerini yerine getirirler.