En rahatsız edici ağrıların içinde yer alan omuz ve kol ağrısı, kısa ya da uzun sürebilir. Tam 4 farklı yöne hareket edebilme özelliğine sahip olan vücudun aynı zamanda en büyük eklemidir. Doğal yol ve yöntemler sayesinde sorunun çözümü mümkün olacaktır. Peki omuz ve kol ağrısına ne iyi gelir? Omuz ve kol ağrısı tedavisi, tedavisi ve omuz kol ağrısına hangi bölüm bakar gibi merak edilen tüm soruların cevaplarını sizler için hazırladık.
UZUN SÜRELİ OMUZ VE OKUL AĞRISI NEDEN OLUR?
Omuz ve kol ağrısının nedenleri arasında fibrozit ilk sırayı alır. İyi olmayan bir oturuş sonrasında gevşememiş kaslardan dolayı ortaya çıkan bir sorundur. Diğer nedenler ise şöyledir;
-Kalp krizi
-Omurgada ortaya çıkan incinmeler
-Omuzdaki ayrılma
-Tendonların üst kısmındaki zorlamalar
-Köprücük kemiğinin olduğu yerdeki kırıklar da nedenler içinde dikkat çeker. Bunların tümü ciddi rahatsızlardır.
-Doğal yöntemler sayesinde sorundan kurtulmak mümkündür.
OMUZ ve KOL AĞRISI DOĞAL TEDAVİ YÖNTEMLERİ İLE GEÇER Mİ?
Omuz ve kol ağrısına ne iyi gelir: Capsaicin ve biber ile bu sorunun üstesinden gelmek mümkün. Son derece başarılı bir kür olmasından dolayı, bu rahatsızlıktan sıkıntı çekenlerin tercih ettiği bir opsiyon. Biberin içinde yer alan capsaicin, son derece özeldir. Çünkü sıcaklığın artmasını sağlan bir yapısı vardır. Bu yüzden vücutta da aynı şekilde hareket eder. Kan dolaşımı bu şekilde daha iyi bir hale gelir. Hem kol hem de omuzda görülen ağrı kısa süre içinde son bulur. Tüm bu faydaların hissedebilmek için yemeklerin içine biber eklemek gerekir. Biberin içinde aynı zamanda cayenne peppers, habanero, jalepono gibi son derece yararlı olan maddelerin olduğunu hemen söyleyelim.
Omuz ve kol ağrısına doğal çözüm arayan hastalar için biberiye yağı son derece harika ve isabetli bir seçim olacak. İki farklı etkiye sahiptir. Bunlardan birisi anti enflamatuar iken diğeri ise anti spazmik olarak bilinir. Gerek kuru gerekse taze olan biberiye ile omuz ağrılarını gidermek mümkündür. Yalnızca bir tatlı kaşığı dolusu kadar biberiyeyi, yarım litre suyun içine katın. Daha sonra bunu kaynatmaya başlayın. Bunun demlenme süresi yaklaşık olarak yarım saattir. Ardından içine temiz bir bez batırın ve çok olan suyun sıkımını sağlayın. Hem omuz hem de boğaz bölümüne bunu bir sıcak kompresor gibi uygulamak lazım. Burada birkaç dakika bekletin. Günde 2 kere bunu yapmak yeterli olacaktır.
Omuz ve kol ağrısına ne iyi gelir: Daha farklı yöntemler sayesinde bu soruna evde son verebilirsiniz. Bunlardan birisi omuz egzersizleridir. İlk olarak omuzu aşağıya doğru oynatın. Daha sonra ise yukarıya hareket ettirin. Aynı zamanda hem saat hem de bunun tersi yönünde egzersizlere devam edin.
Omuz ve kol ağrısına iyi gelen başka şeyler de var. Bu da buz terapisi. Böylelikle kasların rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Bunun sonucunda omuz ve koldaki ağrılar da bir son bulacak.
OMUZ VE KOL AĞRISI İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLİR?
Çoğu durumda, kol ağrısı aslında boyundaki veya üst omurgadaki bir problemden kaynaklanıyor olabilir. Kol ağrısı, özellikle sol kolunuza yayılan ağrı varsa, kalp krizi belirtisi olabilir. Kol ağrısı için hastanelerin Ortopedi, Fizik Tedavi ya da nöroloji polikiniklerine başvurmak gereklidir.
OMUZ VE KOL AĞRILARINA SON VERECEK EGZERSİZLER
Yaşam konforunu oldukça etkileyen omuz ve kol ağrılarından, düzenli uygulayacağınız egzersizlerle kurtulmanız mümkün. Yalnız bu hareketleri yaparken dikkatli olmalı, kaslarınızı incitmemelisiniz.
Kaudmann Egzersizler
1) Sarkaç Egzersizi: Dizlerinizi ve belinizi hafif öne bükerek bir elinizle bir masaya tutunun, diğer elinizi serbestçe sarkıtın. Serbest kolunuzu, dirseğinizi düz tutarak
(a) öne arkaya,
(b) sağa sola,
(c) daireler yapacak şekilde birer dakika sallayın.
2) Tırmanma Egzersizi: Yüzünüz duvara dönük, dirseğiniz gergin durumda parmaklarınızı, duvar üstünde, vücudunuzu eğmeden yürütün, Aynı hareketi duvara yan dönük olarak tekrarlayın. Öbür kolla da aynı hareketleri yapın.
3) Omuz Elevasyonu: Kollar yana sarkık, dik durumda iken omuzlarınızı yukarı kaldırın ve derin nefes alın, indirirken nefesinizi verin. Aynı hareketi ellerinizde birer kg’lık ağırlıklarla tekrarlayın.
Kollar serbest halde iken omuzlarınızı önden arkaya ve arkadan öne çevirin.
Omuz Rom Egzersizleri
Ayakta dik durun ve elinize uzunca bir sopa alın.
-Dirsekleri gergin tutarak ellerinizi yavaşça yukarıya kaldırın ve indirin.
-Aynı harekesi sopayı kalça arkasında tutarak geriye doğru tekrarlayın. Her iki harekette de dirseklerin düz tutulmasına dikkat edin.
Duvara yan dönün. Ellerinizi avuç içi duvara yapışacak şekilde uzatın ve dirseğinizi bükmeden elinizi yukarıya doğru kaydırın. Avucunuzun duvara değdiği son noktada vücudunuzu esnetin.
Sırtüstü yatar pozisyonda kollarınızı dirsekleri yerden kaldırmadan tam yana açın, ellerinizi havaya kaldırın. Dirseklerinizin 90 derecelik açı yapmasına özen gösterin. Bu pozisyonda dirseklerinizi yerden kaldırmadan ve açıyı bozmadan ellerinizi (önce avuç içi, sonra elin sırtı yere değecek şekilde) yere değdirin.
Pektoral ve Interkostal Kasları Germe
Yere sırtüstü uzanın ellerinizi ensenizin arkasında birleştirin. Dirseklerinizi yerden kaldırmadan yukarıya doğru itin. 10’a kadar sayın, gevşeyin. Bu hareketi sırtınıza yastık koyarak yapabilirsiniz.
Dik aralıkla bir iskemleye dik oturun. Ellerinizi ensenizde birleştirerek geriye doğru gerinin. Bu pozisyonda 10’a kadar sayın gevşeyin.
Bir köşede yüzünüz duvara dönük durun. Kollarınızı yukarı kaldırarak duvara koyun ve topuklarınızı yerden kaldırmadan duvara doğru esneyin.
Bir kapı eşiğinde kollarınızı kaldırarak ellerinizi eşiğe koyun ve topuklarınızı yerden kaldırmadan öne doğru esneyebildiğiniz kadar esneyin.
Omuz ve Sırt Kaslarınızı Germe
Yüzüstü kollarınız kalçalarınıza değecek pozisyonda uzanın. Bu pozisyonu bozmadan omuzlarınızı kaldırmaya çalışın.
Yüzüstü yatar pozisyonda kollarınızı öne gergin uzatın. Göğsünüzü ve başınızı yerden kaldırmadan, kollarınızı, gergin olarak havaya kaldırmaya çalışın.
Yüzüstü yatar pozisyonda ellerinizi yanınıza koyun. Başınızı ve göğsünüzü yerden kaldırmadan ellerinizi, dirsek ve omuzlarla beraber havaya kaldırmaya çalışın.
Yüzüstü yatar pozisyonda ellerinizi kalçanızda birleştirin ve dirseklerinizi bükmeden havaya kaldırmaya çalışın.
Germe ve Gevşeme Hareketleri
-Dik oturun, ellerinizi kollar yere paralel olacak şekilde göğüs hizasında birleştirin ve birbirine bastırın. 10’a kadar sayarak bu şekilde tutun, daha sonra 5 sn. kollarınızı serbest bırakın. Hareketi çene seviyesinde ve alın seviyesinde tekrarlayın.
-Aynı pozisyonlarda durarak ellerinizi ayırmaya çalışın.