Ombudsman nedir, nasıl olunur? Ombudsman görevleri nelerdir, ne iş yaparlar? Ombudsman olma şartları ve Ombudsman maaşları

Gazetecilik mesleğinde ve kamuda kullanılan bir terim olan 'Ombudsman' anlamı en çok merak edilen kelimeler arasında yer alır. Peki, Ombudsman nedir, nasıl olunur? Ombudsman görevleri nelerdir, ne iş yaparlar? İşte Ombudsman olma şartları ve Ombudsman maaşları

13.05.2022-11:51 - (Son Güncelleme: 13.05.2022-11:51) Ombudsman nedir, nasıl olunur? Ombudsman görevleri nelerdir, ne iş yaparlar? Ombudsman olma şartları ve Ombudsman maaşları

Kamu alanında ve gazetecilik mesleğinde kullanılan 'Ombudsman' kelimesini ilk kez duyanlar kelimenin anlamını ve ne için kullandığını araştırıyorlar. Bir mesleğe verilen ad olan Ombudsman'ın görevlerinin ne olduğu ve ne iş yaptıklarında sorgulanan diğer konular arasında yer alır. Perki Ombudsman olmak için şartlar var mı, nası Ombudsman olunur? İşte Ombudsman ile ilgili merak edilen tüm detaylar..

Ombudsman nedir, nasıl olunur?

Kökeni İsviçre'ye dayanan ombud kelimesi 'arabulucu' anlamında kullanılır. 967 yılında ABD'de uygulanmaya başlanılan ombudsmanlık mesleği daha sonraları Avrupa'ya yayılmıştır.

Ombudsman nedir, nasıl olunur

Kamu alanlarında karşılıklı olarak şikayet durumu oluşan iki kişinin arasında arabulucu olarak görevlendirilen ombudsman, her iki taraf ile konuşarak onları ikna eder ve şikayet durumunda bir çözüm bulur. Kamuda diğer adı başdenetçi olarak da bilinir.

Gazetecilik mesleğinde ise halkı temsil eden kişilere Ombudsman denir. Halk ve yetkili merciilerin arasında arabuluculuk yapan kişi olarak tanımlanır. Basın ve yayın organları kanalıyla haksız bir duruma uğrayan kişilere yardım eden Ombudsman'lar bu haksızlıkları dile getirmek için de gazetelerde kendileri için ayrılan köşelere yazılar yazarlar.

Ombudsman görevleri nelerdir, ne iş yaparlar?

Kamuda görev ve davranışları ile birlikte gerçekleştirdikleri faaliyetlerinin yasalara olan uygunluklarını araştıran Ombudsman 'lar, uygunluk çerçevesinde herhangi bir ihlal durumu varsa alınması gereken önlemleri önerir.

Ombudsman kelimesi günümüz Türkçe'sinde pek kullanılmasa da onun yerine medeni hak savunucusu, kamu hakemi, kamu denetçisi gibi tanımlamalar da uygun görülür. Bu sıfatların her bir tanesi Ombudsmanların görevlerini tanımlar. En önemli görevi kamu hizmetlerinde oluşan adaletsizlikleri tespit eder ve bu durumdan mağdur olan kişi veya kişilerin şikayetlerini dinleyerek gerekli merciilere iletir. Kamu otoritesi olarak görülen Ombudsman'ların atamaları Türkiye'de TBMM Genel Kurulu tarafından yapılır.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal