Okurlar Dijital Kütüphanelerle Kitapsız Kalmıyor

Kitapseverler coronavirüs nedeniyle evden çıkamadıkları şu günlerde kitapsız kalmıyor, üniversitelerin ve belediyeleri dijital kütüphaneleri evde kalan okurlarla buluşuyor.

04.04.2020-14:09 - (Son Güncelleme: 04.04.2020-14:03) Okurlar Dijital Kütüphanelerle Kitapsız Kalmıyor
Dünyada 1 milyondan fazla kişiyi etkileyen coronavirüs pandemisi nedeniyle kütüphaneler de geçici süreyle kapatıldı. 56. Kütüphane Haftası yetkililerin "Evde Kal" çağrısına uyarak sosyal medya üzerinden kutlanıyor.

Kitapseverlerin imdadına ise yurt içi ile yurt dışında birçok üniversite ve belediye tarafından oluşturulan dijital kütüphaneler yetişti.

İstanbul Teknik Üniversitesi, bilgi edinme sürekliliğini sağlamak adına birçok kaynak ve esere "www.kutuphane.itu.edu.tr" adresinden ulaşılabileceği açıklandı.

İstinye Üniversitesi de içinde 500'ün üzerinde akademik ve popüler derginin yer aldığı veritabanı "İdeal Online"ı 30 Nisan tarihine kadar erişime açtı.

İstanbul Zaim Üniversitesi sosyal medya hesaplarından Kütüphane Haftası kutlanarak, "Coronavirüs salgını nedeniyle kütüphanelerimiz ziyaretçilerimize kapalı olsa da 260 bin e-kitap ve 30 bin e-dergiden oluşan kaynaklarımıza her zaman ulaşabilirsiniz." notu paylaşıldı. İZÜ'nün online kütüphanesine "https://www.izu.edu.tr/arastirma/kutuphane/izu-kutuphane" linkinden ulaşılabiliyor.

NADİR ESERLER ÜNİVERSİTELERİN DİJİTAL KÜTÜPHANELERİNDE

Maltepe Üniversitesi'nin, "Evde kaldığınız süre boyunca Maltepe Üniversitesi Kütüphanesi yanınızda!" mesajı verilen kütüphanesine "https://kutuphane.maltepe.edu.tr" adresinden erişilebiliyor.

Marmara Üniversitesi, dijital kütüphane çalışmaları kapsamında koleksiyonlarında bulunan nadir eserleri, "kutuphane.marmara.edu.tr/" adresinden okuyuculara açtı.

Koç Üniversitesi, aralarında Ankara Fotoğraf Karpostal ve Gravür Koleksiyonu, Ulla Johansen Anadolu Etnoloji Koleksiyonu, Ankara Harita ve Plan Arşivi gibi pek çok başlık altında yer alan arşivlerini "librarydigitalcollections.ku.edu.tr" adresinden meraklılarına sundu.

İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı bünyesinde düzenlenen "Gazeteden Tarihe Bakış Projesi" kapsamında 18 bini aşkın gazete dijital ortama aktarılarak, kullanıcılarla buluşturuldu. 1928-1942 yıllarına ait Osmanlıca, Rumca, Bulgarca, Fransızca, Almanca, İngilizce ve Türkçe gibi değişik dillerde yayınlanan gazetelere "nek.istanbul.edu.tr" adresinden ulaşılabiliniyor.

Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi'nin, "digitalarchive.boun.edu.tr" bağlantısından da kütüphaneye bağışlanmış veya üniversite tarafından edinilmiş özel ve kurumsal arşivlere erişilebiliyor.

YURT DIŞINDAKİ ÜNİVERSİTELERİN KÜTÜPHANELERİ DE ONLİNE ERİŞEME AÇIK

Berlin Devlet Üniversitesi'nin "Orient Dijital" projesi kapsamında hazırladığı, arasında 3 bin 500'e yakın Türkçe yazmanın bulunduğu birçok eser "orient-digital.staatsbibliothek-berlin.de" linkinden, Almanya Martin Luther Üniversitesi'nin kaynakları "menadoc.bibliothek.uni-halle.de/" adresinden inclenebiliyor.

Her konudan farklı dillerde tarama yapılabilecek, binlerce yayının yer aldığı online Genesis Kütüphanesi, "gen.lib.rus.ec" adresinden okurlarla buluşuyor.

New Jersey'deki Princeton Üniversitesi'nin İslami Yazmalar Dijital Kütüphanesi'nde, konulara ve başlıklara göre taramalar "library.princeton.edu/projects/islamic/" adresinden araştırmacıların kullanımına sunuluyor.

Aynı zamanda aralarında Altınbaş Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi, İstanbul Şehir Üniversitesi ve İstanbul Aydın Üniversitesi'nin bulunduğu birçok özel ve devlet üniversitesi dijital kütüphanelerini okurlarla buluşturuyor.

ZENGİN İÇERİKLER DİJİTAL KÜTÜPHANELERDE

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Atatürk Kitaplığı, sahip olduğu zengin içerikli dijital kütüphanesiyle kitapseverlere ve araştırmacılara geniş bir seçenek sunuyor. Kütüphanede, yazma eserler, yabancı dil kitapları, süreli yayınlar ve makaleler gibi pek çok kaynağa "ataturkkitapligi.ibb.gov.tr" linkinden erişim sağlanabiliyor.

İslam Tarih Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi'nin (IRCICA) faaliyete geçirdiği Farabi Dijital Kütüphanesi'nde de yüzlerce kitap ve belge "e-library.ircica.org" adresinden kullanıma açık.

Kütüphane Haftası kapsamında ayrıca Avcılar Belediyesinin de Twitter hesabından yayınlanan mesajda, "Sosyal hayatımızdan uzak kalsak da kitapları yaşamınızdan uzak tutmayın." ifadelerine yer verilirken, 22 bin kitabın yer aldığı dijital kütüphane "Oku Avcılar" uygulaması hizmete açıldı.

Beylikdüzü Belediyesi tarafından Türkçe Dijital Kütüphane ve Yordam Bilgi Teknolojileri işbirliğiyle dijital kütüphane çalışmasına imza atılırken, belediyenin web sayfasındaki e-belediyecilik bölümünde yer alan "Kütüphane Kataloğu" sekmesinde, binlerce kitap erişime sunuldu.

Futbolcu Gökhan İnler'in kurucusu olduğu İnler Spor ve Eğitim Vakfı'nca (ISEV) başlatılan "OkumayıSEV" adlı sosyal projeyle, Türk ve dünya klasiklerinin yer aldığı elektronik kütüphane "isev.org.tr" adresinden minik okurların beğenisine sunuluyor.
DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal