Öksürük en sık görülen hastalık belirtilerinin başında gelir. Özellikle içinde bulunduğumuz salgın sürecinde, koronavirüsün belirtileri arasında yer alan öksürük birçok kişide giderek artmıştır. Peki öksürüğe ne iyi gelir? Öksürüğe iyi gelen şeyler, bitkiler neler? Soruların detaylarını sizin için araştırdık.
Vücudun savunma mekanizmasında yaşanan problemlere bağlı olarak ortaya çıkan semptomlardan bir tanesi de öksürüktür. En ufak boğaz enfeksiyonunda ya da gıcıklanma durumunda öksürük ortaya çıkabilir. Bu sebeple öksürüğe ne iyi gelir, nasıl geçer sorusu, hemen her yaştan insan tarafından sıklıkla araştırılan bir konudur. Bazı öksürük çeşitleri bir insanın yaşamı boyunca devam edebilmektedir. Bazıları da oluşan hastalıklara bağlı olup hastalığın tedavi edilmesi ile beraber geçer. Öksürüğün oluşum sebeplerine göre de tedavi uygulanmaktadır. Doktor tarafından öksürüğün kaynağına yönelik geliştirilen tedavi programının yanı sıra evde doğal ve bitkisel yollardan da öksürüğün geçirilmesi mümkündür.
ÖKSÜRÜĞE NE İYİ GELİR?
Öksürük için bilinmesi gereken en önemli konulardan biri öksürüğün bir savunma sistemi olduğu, öksürüğü geçirmek yerine öksürüğe etken olan nedenlerin tespit edilip tedavi edilmesidir. İşte evde hazırlayabileceğiniz öksürüğe iyi gelecek bitki çayları...
-Ayva çayı
-Ekinezya Çayı
-Yaseminli portakal çayı
-Kuşburnu çayı
-Sütlü bal
-Ihlamur, Zencefil, Adaçayı
-Pekmez
-Pastil
-Günde en az 2 litre su
-Zerdeçal ve zencefil
ÖKSÜRÜĞÜ NE GEÇİRİR?
Yukarıda listelediğimiz doğal ve bitkisel yöntemleri denemenin yanında bu yöntemleri de uygulayarak öksürüğü geçirebilirsiniz.
-Bulunulan ortamın havalandırılması
-Oda nemlendiricilerin kullanılması
-Soğuk ortamlardan kaçınmak
-Sigara ve diğer tütün ürünlerinden uzak durmak
-Burnu temizlemek
-Buhar cihazı ile buhar solumak
-Yastığımızın dik ve hafif yüksek olmasını sağlamak
-Parfüm gibi kokulardan belirli süre uzak durmak
KURU ÖKSÜRÜK NASIL GEÇER?
Öksürükte balgam bulunmayıp, gıcıklanma hissi ile bir öksürük oluşuyorsa bunun adı kuru öksürüktür. Kuru öksürüğün oluşum nedenleri altında birçok hastalık yatar. Bunlar nezle, farenjit, grip, reflü, astım vb. hastalıklar olabilir. Kuru öksürük geçmezse boğazda tahriş, yanma hissi çoğalır. Uzman doktorlar bronş genişletici tedavisini kuru öksürükte önermektedirler. Kuru öksürük için evde uygulayabileceğiniz yöntemler de vardır. Boğazı nemlendirmek ve yumuşatmak için bitki çaylarını deneyebilirsiniz. Ihlamur, Ekinezya, Papatya, Adaçayı, Yasemin çayı içmek iyi gelecektir. Onun yanında ılık su ile bal karışımı ya da süt ile bal karışımı içmek kuru öksürüğe iyi gelen yöntemlerdendir. Kuru öksürük tedavisinde bulunduğunuz odanın kuru ve havasız olması öksürüğü tetikleyeceği için oda nemlendirici kullanılabilir. Oda nemlendirici yoksa odanızı sıklıkla havalandırmanız gerekir.
BALGAMLI ÖKSÜRÜK NASIL GEÇER?
Öksürük ile beraber gelen sıvı koyu kıvamlı akıntılara balgamlı öksürük denir. Öksürdüğümüzde çıkan balgam sanki göğüs kafeslerimizden geliyormuş gibi his verir. Bu durum en çok kış ayları ile beraber soğuk algınlığı hastalıklarında ortaya çıkar. Bronşit, zatürre, akciğer hastalıkları, astım bu tarz hastalıklara örnek olarak verilebilir. Öksürük şurubu kullanmak balgamlı öksürük halinde durumun daha da kötüye gitmesine sebep olabilir. Evinizde öksürüğü doğal yöntemlerle geçirebilirsiniz.
-Balgamlı öksürük şikâyetlerinde su tüketimi oldukça önemlidir. Su tüketimi ile beraber kuruluk ve akıntının tahriş edici özelliğini körelir.
-Pastil kullanımı boğazı yumuşatarak balgamın tıkadığı solunum yollarının açılmasını sağlar.
-Sıcak bir duş alırsak burun ve boğazı tıkayan balgamların yumuşayarak akmasını sağlayabiliriz.
-Oda spreyleri, deodorant, parfüm gibi kokular mukus üretimi sağlayacağı için uzak durulması gerekir.
-Ilık bitki çayları rahat nefes alımını sağlar.
ÖKSÜRÜĞE İYİ GELEN BİTKİLER
Öksürükle mücadelede doğal yollardan yararlanmak isteyenlerin, en sık arattığı bir diğer şey ise, öksürüğe iyi gelen bitkiler. Bizde sizin için öksürüğe iyi gelen bitkileri sıraladık.
-Ayva Yaprağı veya Tohumu
-Kakule ve Yeşil Çay
-Zencefil, Karabiber, Limon, Bal ve Tarçın
-Ekinezya
-Ihlamur
-Meyan Kökü
-Anason