Bakan Tekin'in yaptığı açıklamalara göre, öğretmen atamaları öncesinde adayların 550 saati bulan bir eğitim sürecine tabi tutulması planlanıyor. Bu eğitim süreci, Milli Eğitim Akademisi'nde gerçekleştirilecek. Bu uygulama, öğretmen adaylarının mesleki donanımlarını artırmak ve nitelikli bir öğretmen kadrosu oluşturmak amacıyla hayata geçirilecek. Bakan Tekin, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yapılacak değişikliklerin sadece atamalarla sınırlı olmayacağını belirtti. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin bazı hükümlerini iptal ettiği Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili yeni bir çalışmanın tamamlanmak üzere olduğunu ifade etti. Bu yeni çalışma sürecinde, dünyadaki benzer modellerin incelendiği ve Türkiye'nin eğitim sisteminin ihtiyaçlarına en uygun düzenlemelerin yapılacağı belirtildi.
Öğretmenlik Meslek Kanunu Taslağı sunuldu
Öğretmenlik Meslek Kanunu Taslağı'nı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığındaki kurula sunduklarını duyuran Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bu taslağın kısa süre içerisinde değerlendirileceğini ve görüşmelerin başlayacağını belirtti. Taslak, görüş ve öneriler doğrultusunda revize edilecek ve son haline getirilecek. Tekin, Türkiye'deki öğretmenlerin niteliklerinden seçimine, hizmet içi eğitimlerinden hak ve sorumluluklarına kadar birçok konuyu düzenleyecek olan bu kanun için "Devrim niteliğinde" ifadesini kullandı. Anayasa Mahkemesi'nin bu kanunla ilgili bir iptal kararı vermesinin ardından kanunun yeniden ele alınması gerektiğine karar verdiklerini ifade etti.
Hazırlanan taslak metinde, öğretmenlerin ve yöneticilerin hak, ödev ve sorumluluklarından, öğretmenlik mesleğinde kariyer olanaklarına, eğitim çalışanlarının şiddetten korunmasına ve öğretmenlerin hizmet içi eğitimine kadar geniş bir yelpazede düzenlemeler yer alacak. Bu düzenlemelerin taslak metin başlıkları şeklinde verileceğini ancak kurulda yapılacak ilaveler ve çıkarmaların da olabileceğini belirtti.
Öğretmenlik Meslek Kanunu Taslağı'nın, eğitim camiası ve toplumun genelini ilgilendiren birçok konuyu kapsayacağı ve Türkiye'nin eğitim sisteminde önemli değişikliklere yol açabileceği öngörülüyor. Bu kapsamlı çalışma, eğitim alanında kaliteli bir yapı oluşturmayı hedefliyor ve sektördeki tüm paydaşların katkı ve görüşlerini dikkate alarak şekillendirilecek.
Mesleki yeterlilik planlanacak
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye'nin eğitim sisteminde yapılacak devrim niteliğindeki değişikliklere ilişkin açıklamalarda bulundu. Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yapılacak düzenlemelerin yanı sıra, öğretmen yetiştirme sürecinde de önemli değişiklikler planlandığını belirtti. Tekin, dünya genelinde öğretmen yetiştirme modellerini incelediklerini ve buna dayanarak Türkiye'nin eğitim sistemini güncellemeyi hedeflediklerini ifade etti. Artık dünyada, lisans eğitiminden sonra direkt olarak öğretmenlik yapmaya yetkilendirilen ülkelerin sayısının azaldığını belirten Tekin, Türkiye'de öğretmenlerin istihdam süreci ve hizmet içi eğitimlerindeki eksikliklere dikkat çekti. Öğretmenlerin mesleki yeterliliklerinin güncel gelişmelere uygun şekilde revize edilmesi gerektiğini vurgulayan Tekin, bu ihtiyacı karşılamak üzere tamamen öğretmen yetiştirmeye odaklanacak bir Milli Eğitim Akademisi'nin kurulacağını duyurdu. Tekin, öğretmen adaylarının aldığı uygulama derslerinin süresini karşılaştırarak, Türkiye'de bu sürenin yetersiz olduğuna işaret etti. Fransa'da 216 saat, Belçika'da 160 saat, İspanya ve İtalya'da 550 saat, Hollanda'da 370 saatlik uygulama dersleri alınırken, Türkiye'de bu sürenin sadece 96 saat olduğuna dikkat çekti.
Milli Eğitim Akademisi'nin kurulmasıyla birlikte öğretmenlerin mesleki yetkinliklerinin artırılması ve eğitim standartlarının yükseltilmesi hedefleniyor. Bu adımın, Türkiye'nin eğitim sistemindeki kaliteyi artırarak uluslararası alanda rekabet gücünü artırması bekleniyor.
Milli Eğitim Akademisi'nin öğretmen adaylarına sunacağı eğitim programıyla ilgili detayları açıklayan Tekin, adayların teorik ve uygulamalı derslerden oluşan bir hazırlık eğitimi alacaklarını belirtti. Bu süreçte öğretmen adaylarının devlet memuru olarak kabul edilmeyecekleri ancak emeklerinin karşılığı olarak bir ödeme alacakları bilgisini verdi. Adayların Milli Eğitim Akademisi'ne KPSS puanı ile alınacağını ve başarılı olanların sözleşmeli olarak atanacağını, 3 yıl çalışmanın ardından kadroya geçiş yapacaklarını ifade etti.
Avrupa ülkelerindeki eğitim programlarına yakın bir model üzerinde çalıştıklarını vurgulayan Tekin, aldıkları adayların formasyonlarına göre eğitim takviminin şekilleneceğini belirtti. Pedagojik formasyon eğitiminin aslında 550 saatte verileceğini vurgulayan Tekin, bu eğitimin bakanlık tarafından belirlenen okullarda gerçekleştirileceğini kaydetti.
Tekin, eğitim programının kapsamının oldukça geniş olduğunu ve branş fark etmeksizin öğretmenlik meslek bilgisi, özel alan eğitimi, sanat, spor, kültürel beceriler, dil, kültür ve manevi değerler alanlarında eğitimler verileceğini belirtti. Bu programla Türkiye'nin öğretmenlerini nitelikli bir şekilde yetiştirmeyi amaçladıklarını ifade eden Tekin, böylece eğitim sisteminin kalitesini artırarak öğrencilere daha iyi bir eğitim imkanı sunmayı hedeflediklerini söyledi.
Bakan Yusuf Tekin, Milli Eğitim Bakanlığının atama yaptığı 130'a yakın branşın bulunduğunu ve genellikle aktif olarak 70-80 alana atama yapıldığını belirtti. Öğretmen atamalarında en fazla ihtiyacın özel eğitim öğretmenliği ve sınıf öğretmenliği branşlarında olduğunu dile getirdi. Bu alanlarda yetişmiş nitelikli öğretmenlere duyulan gereksinimin büyük olduğunu ve bu alandaki açığın kapatılması için çaba gösterdiklerini ifade etti. Bu şekilde eğitim sisteminin her kademesinde kaliteli bir öğretmen kadrosunun oluşturulması ve öğrencilere daha etkili bir eğitim sunulmasının hedeflendiğini vurguladı.
Önemli bir yenilik paylaşıldı
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğrencilerin gelecek sınavlarda bekleyen önemli bir yeniliği paylaştı. Geçtiğimiz yıla kıyasla 12. sınıflarda devamsızlık oranında yüzde 35'lik bir azalma olduğunu belirten Tekin, bu durumun öğrencilerin gelecek sınavlarda daha iyi performans göstermelerine katkı sağlayacağını vurguladı.
Öğrencilerin okuldan uzak kalmalarının kendi aleyhlerine olacağını dile getiren Bakan Tekin, ÖSYM ile yapılan görüşmeler sonucunda sınav sorularının Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına uygun olacağını açıkladı. Bu durumun, öğrencilerin okula devam etmelerini teşvik ederek, sınavlarda daha başarılı olmalarını sağlayacağını belirtti.
Yeni soru havuzunun hazırlanmasında sadece akademisyenlerin değil, öğretmenlerin de önemli bir rol oynadığını vurgulayan Tekin, soru hazırlama ekibinin yüzde 50'sinin öğretmenlerden oluştuğunu ifade etti. Böylece, sınav sorularının artık dersleri anlatan öğretmenler tarafından hazırlandığını ve öğrencilerin daha iyi hazırlanmalarına katkı sağlayacağını belirtti.
Öğrencilerin gelecek sınavlara daha hazırlıklı ve motive bir şekilde girmelerini sağlamak amacıyla yapılan bu yeniliklerin, eğitim kalitesini artırmaya yönelik önemli adımlar olduğu belirtiliyor. Bu sayede, öğrencilerin başarılarına olumlu yönde etki edecek bir ortamın oluşturulması hedefleniyor.