Bilindiği üzere 'Nükleer silah' dünya genelinde en tehlikeli silah türüdür. Kullanılması durumunda telafisi olmayan etkiler bırakır. Patlama meydana getirmek için nükleer reaksiyonun kullanılmasıyla gerçekleştirilen nükleer silah şuan için bilinen geleneksel patlayıcılardan kat kat güçlüdür.
Nükleer silah nedir, kullanılırsa ne olur?
Patladığında; patlama dalgası, yoğun ışık, ısı ve radyasyon şeklinde dört tür enerji yayan nükleer silahlar genel olarak bomba veya füze şeklinde üretilir. Büyük bir ateş topu şeklinde patlayan nükleer silahın patlatılmasında hemen sonra içindeki her şey buharlaşır ve mantar şeklinde bir bulut oluşturur. Bulutta biriken malzemeler ise soğuyarak toz benzeri parçalara dönüşür ve yeryüzüne serpinti olarak geri düşer. Bu serpintilerin rüzgar tarafından taşınabilme özelliği olmasında dolayı patlama kilometrelerce uzağa da etki edebilir.
Yere düşen fallout radyoaktiftir maddeleri üzerine düştüğü her şeyi kirletebilir.
Ağır yaralanma, ölüm, orta veya şiddetli yanık, körlük, Akut radyasyon sendromu gibi etkileri olan nükleer silahların insanların ARS olarak tanımlanan radyasyon hastalığına da yakalanmalarına neden olur.
Nükleer silahları kim buldu?
1932 yılında İngiliz fizikçi James Chadwick'in nötron ve 1934 yılında Fransız kimyagerler Frédéric ve Irène Joliot-Curie'nin gerçekleştirdikleri yapay radyoaktivite keşfi sonrasında toryumun ve uranyuma dönüşmesi ve bunun sonucunda da kimyasal olarak farklı radyoaktif ürünler meydana gelmiştir.
Daha sonra Almanya’da Otto Hahn ve Fritz Strassmann'ın ortak çalışması sonrası radyoaktif bir baryum izotopu ortaya çıkarıldı ve uranyum maddesinin nötronlarla bombardıman edilmesi sonucu bu durumun kaynaklandığı keşfi yapıldı.