Normal Doğum Belirtileri Neler, Normal Doğum Nasıl Yapılır?

Anne ve bebek için en sağlıklı durumlardan biri normal doğumdur. Peki normal doğum belirtileri neler? Normal doğum nasıl yapılır? İşte normal doğum hakkında merak edilenler…

02.05.2018-15:51 - (Son Güncelleme: 09.09.2021-15:04) Normal Doğum Belirtileri Neler, Normal Doğum Nasıl Yapılır?

Normal doğum belirtileri neler? Normal doğum nasıl yapılır? Son dönemlerde en sık aratılan başlıklar arasında. Bizde anne ve bebek için oldukça önemli olan normal doğum hakkında merak edilenleri sizin için haberimizde bir araya getirdik. İşte detaylar…

NORMAL DOĞUM NEDİR?

Normal doğum milyonlarca yıldır bütün memeli varlıkların soylarını devam ettirmekte kullandıkları yöntemdir. En önemli avantajı normal ve fizyolojik olmasıdır. Doğum sonrası anne birkaç saat içinde normal aktivitesine dönebilmekte çok kısa sürede bebeğini emzirmeye başlayabilmektedir. Normal doğumu takiben gebelik öncesi yaşantısına hemen dönebilmekte ve hastanede kalış süresi son derece kısa olmaktadır. Bebek açısından ise avantajı doğum esnasında sıkışıp büzüşen bebeğin akciğerlerinin soluk alıp vermeye daha hazırlıklı olmasıdır. Ayrıca anne ve bebek arasında duygusal temas daha kısa sürede ve güçlü başlamaktadır.

NORMAL DOĞUM NASIL YAPILIR?

-Gebelik boyunca kapalı olan rahim ağzının kasılmaların yardımıyla 10 cm açılmasına kadar geçen süredir. Bu evre doğumun en uzun evresidir. Yaklaşık 8 ila 10 saat sürebilir.

-Özellikle ilk doğumunu gerçekleştiren kadınlarda, doğumun ve birinci evrenin en uzun süren dönemidir. Bu dönemde kasılmalar seyrek ve daha hafiftir. Birkaç saatten bir iki güne kadar sürebilir. 

- Bu dönemi kadın kasılmaların sıklaşmaya, ağrının artmaya başlamasıyla fark eder. Kasılmalar yaklaşık 5 dakikada bir gelmeye başladıktan sonra hastaneye gidilmelidir. 

-Rahim ağzının tam açılmasından bebeğin doğumuna kadar geçen süredir. Bu süre yarım saat ila 1,5 saat arasında olabilir. Bu dönemde kadının kuvvetle ıkınması süreyi kısaltır. Ikınma, tekniğe uygun olursa etkilidir.

-Bebeğin doğmasından sonra plasentanın çıkmasına kadar geçen yarım saat, en çok bir saatlik süredir. Plasenta çıktıktan sonra incelenip rahimden tümüyle ayrılıp ayrılmadığı kontrol edilir. Rahim içinde plasenta parçası kalırsa kanama ve enfeksiyona sebep olur. İlk birkaç saat annenin kanama kontrolü, tansiyonu, nabzı ve diğer bulgularına bakılır.

NORMAL DOĞUMUN FAYDALARI?

Normal doğumun en büyük faydası ilaç kullanılmadan gerçekleşmesidir. Vücut doğum yaptığının farkında olarak gerekli hormonları salgılar ve vücut daha hızlı iyileşir. Normal doğum yapan gebelerin süt konusunda diğer gebelere oranla daha avantajlı olduğu bilinmektedir. Ayrıca bu doğum şekli sayesinde bebek vajina yolunda bakterilerle tanışarak bağışıklık sistemini oluşturur,  yaşam koşullarına daha çabuk adapte olur.

NORMAL DOĞUM BELİRTİLERİ NELER?

Gebelik döneminde anne adayında meydana değişimler, doğum yaklaştıkça daha farklı durumlar oluşturur ve bu belirtilerde doğumun yaklaştığının habercisi olabilir. Peki normal doğum belirtileri neler? Gelin beraber bakalım…

Yerleşem

Özellikle ilk defa anne olacaklarda daha sık görülen, doğum başlamadan önce bebeğin leğen kemiğine doğru inmesi durumudur. Bebeğin aşağı inmesi ile birlikte binen yük, leğen kemiği bölgesi ve makatta basınç hissini arttırmaktadır.

Kilo Kaybı

Anne adayı gebelik döneminde düzenli olarak kilo alımı yaşar. Gebeliğin son haftalarına doğru kilo alımında durma ya da kilo kaybı gözleniyorsa eğer doğum süresi yaklaşmış olabilir. 

Enerji Kaybı

Gebeliğin sonlarına doğru anne adaylarında aşırı yorgunluk gözlemlenmeye başlar. Bu durum doğumun yaklaştığının bir belirtisi olabilir. 

Kanlı Akıntı

Doğum belirtilerinden bir diğeri ise gebeliğin son aylarına doğru anne adayında görülen pembe kanlı akıntıdır. Doğum yaklaşmaya başladıkça rahimde incelme meydana gelir ve kılcal damarlarda incelme yaşanır. Bu durum sonunda ise kanama meydana gelebilir. 

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal