Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı olarak görev yapan Ali Taha Koç, NFT kelimesinin yeni Türkçe açılımı için gelen fikirleri Türk Dil Kurumu ile paylaşıp ortak bir çalışma başlattıklarını söyledi ve nihai karar olarak da NFT kelimesinin Türkçe karşılığı olarak '' Nitelikli Fikri Tapu '' açılımda anlaştıklarını aktardı.
Başkan Koç, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı videoda, Ankara Üniversitesi bünyesinde 2021 - 2022 Bahar Dönemi 'nde '' NFT 'ye Giriş '' adlı bir dersin de açıldığını hatırlattı.
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi 'nde yapılan dersin açılışında ise ekibi tarafından çekilen fotoğrafların henüz konuşma sona ermeden Dijital Dönüşüm Ofisi mühendislerince NFT 'ye dönüştürüldüğünü söyleyen Koç, böylelikle de '' Türkiye 'nin ilk NFT dersinin ilk NFT 'si ''nin de yapıldığını ve oluşturulan bu NFT 'yi de o günün anısı olarak Ankara Üniversitesi Rektörü olan Prof. Dr. Necdet Ünüvar 'a hediye olarak sunduklarını söyledi.
Nitelikli Fikri Tapu
Ali Taha Koç, dersin bitiminde de kişisel sosyal medya hesabı üzerinden bir anket başlattı ve takipçilerine '' NFT '' yani non - fungible token kelimesinin Türkçe karşılığı ne olmalı sizce? '' diye sorduğunu söyleyerek şu sözlerini dile getirdi:
''Yapmış olduğumuz ankete gösterilen yoğun ilgi hepimizi çok memnun etti ve katılan herkese de çok teşekkür ediyorum. Gelen fikirlerin hepsi bizim için çok değerliydi, anketi bitirdiğimizde ise ekibim çok titiz bir şekilde çalışma yürüterek gelen fikirlerin her birini tek tek inceledi. Daha sonra da yapmış olduğumuz değerlendirmeleri Türk Dil Kurumu ile paylaştık ve onlarla da orta bir çalışma içine girdik. Anketin sonucunda ise gelen tüm fikir önerilerini ilk öncelikle 80 'e, daha sonra da 10 'a indirdik. Sonuç olarak nihai kararımızı Türk Dil Kurumu Başkanı olan Prof. Dr. Gürer Gülsevin 'in de katkısı ile ' Nitelikli Fikri Tapu ' açılımdan yana kullandık. Önümüzdeki tüm seçenekleri değerlendirmeye alırken hem anlamsal bütünlüğe hem de kelime kısaltmasının küresel anlamda yer edinmesi açısından arama motorlarında da NFT 'ye karşılık olarak gelmesi için çok özendik. ''
Gençlerimizin yenilikçi teknolojilerde de ülkemizi öncü yapacaklarına olan inancımız her zaman tamdır
Yenilikçi teknolojiler ile hayatımıza giren kelimelerin anlamlarının Türkçe literatürüne de kazandırılması konusunun önemine vurgu yapan Başkan Koç, yenilikçi teknolojilerin toplumda geniş bir çapta ve sistematik olarak anlaşılmasını sağlamak amacı ile kamu ile akademi iş birliğinde yapmış oldukları dijital farkındalık çalışmalarından bir tanesinin daha sonuna geldiklerini aktardı.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi olarak bundan sonra yapmış oldukları tüm çalışmalarda ve paylaşımlarda NFT kelimesinin açılımı için '' Nitelikli Fikri Tapu '' terimini kullanacaklarını söyleyen Koç, kelime kısaltmasını seslendirirken de '' eN eF Ti '' nin yerine '' Ne Fe Te '' nin kullanılması gerektiğinin altını çizdi.
Başkan Koç, yenilikçi teknolojiler ile ilgili terimlerin sadece daha da anlaşılır bir hale getirilmesinin yeterli olmadığını ve söz konusu olan bu tür terimlerin ait oldukları teknolojilerin de geliştirilmesine katkıda bulunulması gerektiğinin farkında olduklarını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:
'' Dijital Türkiye vizyonu ile ülkemizin dijital dönüşümünün koordinasyonunu sağlamak amacı ile çıkmış olduğumuz bu yolda Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi olarak blokzincir gibi yenilikçi olan teknolojilerin getirmiş olduğu sistemler üzerinde uzmanlık kazanmak amacı ile nitelikli fikri tapu ile akıllı sözleşmeler ile ilgili birtakım çalışmalar yapmaktayız. Yapmış olduğumuz bu çalışmalarımızda ortak odak noktamız da her daim gençlerimizdir. Milli Teknoloji Hamlesi ruhu ile öğrenen, çalışan, üreten gençlerimizin yenilikçi teknolojilerde de ülkemizi öncü yapacaklarına olan inancımız her daim tamdır. ''