Nevruz Bayramı ya da kısaca Nevruz Dünya çapında çeşitli halklar tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramı olarak bilinir.
Tarihte ve Farklı Topluluklarda Nevruz:
Yazılı olarak ilk kez 2. yüzyılda Pers kaynaklarında adı geçen Nevruz, Nev(yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelmektedir ve YENİGÜN anlamını taşımaktadır. İran ve Bahai takvimlerine göre yılın ilk gününü temsil etmektedir. Günümüz İran'ında, her ne kadar İslami bir kökenli değilse bile bir şenlik olarak kutlanmaktadır. Bazı topluluklar bu bayramı 21 Mart'ta kutlarken, diğerleri Kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasını temsilen, 22 ya da 23 Mart'ta kutlarlar. Aynı zamanda, Zerdüştlük, hem de Bahailer için de kutsal bir gündür ve tatil olarak kabul edilir. Kürtlerde, Nevruz bayramının Kürt ve İran mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi'ne dayandığına inanılır. Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır.
Peki Nevruz Bayramında Neler Yapılır?
Nevruzun en önemli gelenek ve ilkesi ateş yakmaktır. Bu gecede Tongel ismi verilen ateşler yakılır ve dilek tutularak üzerinden atlanır. İnanışa göre bu ateşin üzerinden geçen her kim ise dilekleri kabul olacak ve tüm hastalıklardan kurtulacaktır.