Yeni senenin başlaması ve baharın müjdecisi şeklinde asırlardır süren gelenekleriyle Anadolu'da ve çeşitli ülkelerde coşkuyla kutlanan Nevruz Bayramı zamanı bu yıl da geldi. Ateşten atlama, renkli yumurta tokuşturma, 7 çeşit yemekten oluşan nevruz sofrası, gibi geleneksel adetlerin uygulandığı nevruz, Türk kültür havzasında adeta her sene tekrardan yeşeriyor.
Türk dünyasında hem “yeni yılın başlangıcı”, hem de “baharın müjdecisi” olarak kutlanan ve bilinen tarihi 18 yüzyılı aşan Nevruz Bayramı, asırlardır devam eden gelenek ve ritüelleriyle 21 Mart'ta Anadolu'da heyecanla kutlanıyor.
Dünyanın en geniş kültürlerinden birine sahip olan Nevruz Bayramı, 7 farklı basamakta icra ediliyor. “kötü söz orucu”, “çevre temizliği ve alav alav”, “ölü bayramı”, “yaşlı ve hastaları ziyaret”, “çocuk günü”, “gençlik günü” ve “yeddi levin”, söz konusu 7 aşamayı oluşturuyor.
Bayramdan 2 hafta önce, inananlar insanlar kötü söz orucu tutuyor. Bu bağlamda kötü söz söylemenin günah sayıldığı Nevruz boyunca, herkes önceki yılın dertlerini unutmaya çalışırken, küs olanlar da barıştırılıyor.