Nepal'de dün 8 bin 287 vaka açıklanırken bu geçen ay bildirilen 337 vakadan sonra inanılması güç bir artışa işaret ediyor. Uzmanlar Nepal'in yeni Hindistan olacağını ifade ederken vakaların sadece 1 ayda %2500 oranında arttığına dair uyarılar yapıldı.
Diğer taraftan dün 53 vatandaşın öldüğü ülkede dört hafta önce sadece bir ölüm kayıtlara geçmişti.
Doktorlar hastanelerde yatak sıkıntısı yaşadıklarını ve Nepal'in de tıpkı Hindistan gibi büyük bir oksijen sıkıntısıyla karşı karşıya olduğunu bildiriyor.
Ülkede oksijen ve yatak yetersizliği sebebiyle büyük bir kriz uyarısında Nepalli doktorlar, bulundu.
Katmandu'da İleri Tıp ve Cerrahi Hastanesi Başkanı Dr. Jyotindra Sharma, koronavirüs hastalarını tedavi eden hiçbir hastanede boş yatak kalmadığını ifade ederek ''Yeterli yatak olsa bile oksijen sıkıntısı var.''
Hastanelerin kapasitesinin artırılmasının hemen gerçekleşebilecek bir plan olmadığına belirten Sharma, hastaların sokaklarda hayatını kaybedebileceğinden endişe ettiklerini bildirdi.
Salgının başından beri koronavirüs hastalarıyla ilgilenen Dr. Bishal Dhakal yeterli hazırlığa ve kapasiteye sahip olmadıklarını söyledi.
Tribhuvan Üniversitesi Eğitim Hastanesi'nde de bazı koronavirüs hastalarının, verandaya yatırılarak oksijen tüpüne bağlandığı tespit edildi.
Nepal'deki bütün yetkililer ve doktorlar ülkenin bu denli büyük bir krize hazırlıksız yakalandığı görüşünde hemfikir.
Nepal'de ocak ayında itibaren Hindistan'ın bağışladığı AstraZeneca aşılarıyla aşılama programına başlanmıştı. Fakat Yeni Delhi yönetimi, salgının Hindistan'da da kötüye gitmesi üzerine ihracata izin vermeyi reddetmişti.
Nepal hükümeti, nisan ayında büyük şehirlerde ve kasabalarda karantina uygulamıştı. Katmandu yönetimi bu hafta da hem iç hem dış hat uçak seferlerini askıya almıştı.
Uluslararası Kızılhaç Federasyonu'na göre ülkede sadece geçen hafta koronavirüs testlerinin %44'ü pozitif sonuç verdi. Uzmanlar bunun binlerce teşhis almamış enfeksiyon bulunduğuna dikkat çekiyor. Kızılhaç'a göre ülkede toplu ölümlerin başlaması an meselesi.
Uzmanlar Nepal'deki durumun Hindistan'dan bile kötü hale gelebileceği konusunda uyarılar yaparken Katmandu'da koronavirüs yüzünden hayatını kaybedenlerin cenazelerini için yakılacak ateşlere ordu personeli yardım etmeye başladı.
Üstelik korkutucu gelişmeler bunula da bitmiyor. Dünyanın en yüksek noktasından da kötü haber geldi. Nepal ile Çin’in Tibet Özerk Bölgesi arasındaki sınırda yer alan Everest Dağı'nda ilk kez koronavirüs geçen ay sonu rastlanmıştı.
BBC'nin hazırladığı son rapora göre Everest'e tırmanan dağcıların 17'sinde koronavirüs görüldü. Son derece az insanın bulunduğu bu bölgede görülen vaka sayısı oldukça korkutucu. ancak Nepal hükümeti Everest'te yaşanan krizi görmezden geliyor ve dağcılar arasında vaka olmadığını belirtiliyor.