Su İçseniz Yarıyor Mu? Ne yaparsanız yapın kilolarınızdan kurtulamıyorsanız nedenleri bunlar olabilir. Bir türlü kilo veremiyorum diyenler dikkat!
Hemen hemen bir çoğumuzun ortak sorunu fazla kilolar. Birçok kez duyduğumuz sitemlerden birisi su içsem bile yarıyor, yemediğim halde kilo alıyorumdur. Peki herkesin şikayet ettiği bu 'su içsem yarıyor' un sebebi nedir gerçekten? Neden çok fazla yemediğimiz halde sürekli kilo alma eğilimindeyiz. Beslenmeyle doğru orantılı olarak kilo kontrolü sağlamak adına neler yapılabilir?
Özellikle kış aylarından çıktıktan sonra bir çoğumuzun en büyük dertlerindendir fazla kilo almak. Gün içerisinde yaptığımız aktiviteler ve yemek yeme alışkanlığımız kilo kontrolü için önemlidir elbette ancak bazıları gerçekten fazla yemese bile normalden daha fazla kilo alır. Bazen de diyetler yapılır, kaloriler hesaplanır ama ne yapılırsa yapılsın sonuç aynıdır; yine fazla kilolar bir türlü verilemez! Peki nerede yanlış yapıyoruz? Bu bizim kaderimiz mi yoksa bir yerlerde yanlış mı yapıyoruz?
Elbette ki herkesin metabolizma hızı farklıdır. Genetik sebepler, yeme alışkanlıkları ve gün içerisindeki hareketlilik oranımız gibi birçok sebep kilo alımında etkilidir. Ancak tüm bunlara dikkat etmenize rağmen yine de bir türlü kilo veremiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı kuraları iyice araştırmalısınız ve mutlaka uzman kontrolüne ihtiyaç vardır.
KİLO VEREYİM DERKEN SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN!
'Su içsem yarıyor' diyenlerdenseniz ve bu durumdan muzdaripseniz metabolizmanızı hızlandırmalı ve diyet tuzaklarına dikkat etmelisiniz.
Metabolizma hızınız kilo alımında en etkili durumlardan biridir. Yavaş çalışan bir metabolizmanız varsa, egzersiz ve hareketli bir yaşam çok önemlidir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var; Kilo vermek demek bilinenin aksine tartıdaki sayılar değildir! Kilo vereyim derken su kaybı yaşıyor olabilirsiniz. Sağlıklı kilo vermede en önemli etken yağ yakmaktır! Yağ yakıp kas oranını artırmak doğru bir vücut oranına kavuşmanın püf noktasıdır. Kas dokusundaki artış ve yağ dokusundaki azalışla birlikte metabolizma hızı artar ve yediklerinizi daha hızlı yakmaya başlarsınız.
Ayrıca, metabolizma hızınız normal olsa da, kilo vermek için çabalarken bazı şeyleri yanlış yapıyor olabilirsiniz. Diyet yaparken verilen her bilgiye inanmayın, mutlaka doğruluğunu kontrol edin. Diyet tuzaklarına kanmayın!
Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, kilo verme konusunda yapılan hataları anlatarak, doğru kilo verme yöntemleriyle ilgili bilgiler verdi.
Eğer düşük kalorili beslenmenize rağmen kilo kaybedemiyorsanız, bazal metabolizma hızınız ortalama değerlerden düşük olabilir.
KAS DOKUSUNU ARTIRARAK METABOLİZMANIZI HIZLANDIRIN
Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, metabolizma hızını artırabilmeniz için şu önerilerde bulundu: ''Vücudumuzun yaşamak için kullandığı enerji (kalori) miktarı olan metabolizma hızı, kişiler arasında oldukça değişkenlik gösterir. Bu da onların kilo alıp vermelerini etkiler. Bazı kadınlar günde 1.600 kaloriyle hızla kilo verirken, günde 800 kalori almalarına rağmen yavaş kilo veren insanlar da nadir olmakla birlikte vardır. Bu insanlar enerjiyi depolayarak ve kilo aldırarak daha idareli çalışan bir metabolizmaya sahiptirler. Eğer bu şekilde yavaş çalışan bir metabolizmanız varsa, egzersiz çok önemlidir.
Kas dokusundaki artış ve yağ dokusundaki azalışla birlikte metabolizma hızı artar ve yediklerinizi daha hızlı yakmaya başlarsınız. Üstelik düzenli egzersize bağlı olarak vücut enerjisi artar, yorgunluk hissi minimuma düşer.
DİYET YAPARKEN MORALİNİZ YÜKSEK TUTUN
Eğer diyet yapıyorsanız ve bir belirli bir noktada kilo vermeniz duruyorsa hemen moralinizi bozmayın. Daha önce kilo alıp veridiyseniz bedeniniz önceki kilolarınıza sadakat gösterme eğiliminde olur. Uzun süre kaldığınız bir kilo, diyetin tam orta dönemine denk gelip kilo verme hızınızı oldukça yavaşlatabilir. Böyle bir durumda sabırlı olmak ve hareketi arttırarak negatif enerji dengesine yardımcı olmak en doğru yoldur. Kendinizi aç bırakmak kesinlikle çözüm değildir. Üstelik siz aç kaldıkça metabolik hızınız yavaşlar ve daha sonra kilo alma riski doğar. Bunun yerine öğün sıklığını arttırmak, diyetin karbonhidrat miktarını azaltıp yağsız proteini arttırmak denenebilir. Ancak, bunu yaparken de yeterli miktarda karbonhidrat almayı ihmal etmemelisiniz, çünkü beyin dokusu enerji için sadece karbonhidrat yani glikoz kullanır.
TUZAKLARA DİKKAT!
Kilo vermek için çabalasanız da bazı şeyleri yanlış yapıyor olabilirsiniz. Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, kilo aldıran tuzakları tanımanızı ve onlara dikkat etmenizi öneriyor. İşte size kilo aldıran o hain tuzaklar:
Light etiketli demek, istediğiniz kadar yiyebilirsiniz demek değil!
Diyet ürünler tehlikesiz göründükleri için aşırı tüketime oldukça müsait. İstenmeyen tablo bu gıdaların diyet etiketli olmasına rağmen hala kalorili olduklarını unutunca ortaya çıkıyor. Unutmayın ki, bir ürünün ambalajında light etiketi bulunması demek, istediğiniz kadar tüketebileceğiniz anlamına gelmiyor.
Salata soslarına dikkat!
Kilo sorunumuzu düşünmeden bol bol yediğimiz salatalar da aslında dikkat etmez isek kilo almamıza sebep olabiliyorlar. Nasıl mı? Salatayı daha çekici kılmak için ilave edilen baştan çıkarıcı ve kalori yönünden zengin soslar yüzünden. Salata hazırlarken koyu yapraklı malzemelere ağırlık vermeniz ve salatayı soslar yerine peynir, avokado, kuru meyveler ve tahıllarla süslemeniz size iyi bir çözüm sunar. Öte yandan sağlıklı bir yağ olmasına rağmen zeytinyağının da her tatlı kaşığında 45 kalori bulunduğunu da unutmamak gerek.
TV karşısında yemek yemeyin!
Bir araştırmaya göre kadınların fazla kilolarının bir suçlusu da sevilen diziler. Bir kadın en sevdiği diziyi onuncu kez izlemeye bile karşı koyamıyor. Dizi izleme eylemini daha keyifli kılmak için ise elbette atıştırmalıkları yanı başından ayıramıyor. İşin en tehlikeli kısmı ise akşam yemeğini TV karşısında yemek. Çünkü bu yemek normalden çok daha fazla uzuyor. Mutlaka TV karşısında bir şeyler yemek istediğinizde ise yoğurt ve meyve gibi sağlıklı seçeneklere yönelmeniz yararınıza olacaktır.