Kendi alanında en iyilerinden biri olan ve Yalova’da üretilen insansız su üstü platformu MARLIN, NATO tatbikatına davet edildi. MARLIN’ın bu başarısı Türk tarihinde bir ilk oldu.
İnsansız su platformu NATO’da
Yaptığı insansız hava araçları ile dünyanın en iyileri arasında olan Türkiye, Yalova’da ürettiği insansız su platformu MARLIN’le NATO tatbikatına davet edildi. İnsansız Deniz Araçları (İDA) konusunda çok önemli ilerlemeler sağlayan Ankara, SİHA'larda olduğu gibi SİDA'larla da sahada oyun değiştirici olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
Bir süredir üzerinde çalışılan ve Savunma Sanayii Başkanlığı koordinesinde yürütülen ve Sefine Tersanesi-Aselsan işbirliğiyle üretilen MARLIN, Türkiye’nin bu güne kadar ürettiği en yetenekli su üstü aracı oldu.
Hücumbotlarından daha esnek
Bugüne dair üretilen insansız deniz araçlarından çok daha donanımlı olan MARLIN, yaklaşık 15 metre uzunluğa sahip platform su üstü harbi, su altı harbi, elektronik harp ve asimetrik harekatla ilgili çok önemli imkan ve kabiliyetlere sahip.
Dünyada bir ilk
İnsansız su üstü aracı MARLIN’de kullanılan elektronik harp sistemi ise dünyada bir ilk oldu. MARLIN, üzerinde elektronik harp sistemleri taşıyan dünya üzerindeki ilk insansız su üstü platformu. MARLIN'in üzerinde bulunması planlanan diğer deniz harp yetenekleri göz önüne alındığında deniz harp konsept ve doktrinlerine farklı açılardan da etkileri olacağı düşünülüyor.
Türkiye yapımı bir insansız araç NATO tatbikatında
Son teknoloji ile üretilen MARLIN’ı özel kılan şeylerden biri ise eylül ayında Portekiz'de düzenlenecek NATO Tatbikatı'na davet edilmesi de onu çok değerli kılıyor. Böylece Türkiye, NATO tatbikatında su altı ve su üstünde keşif-gözetleme, istihbarat, elektronik harp, hedef tespit ve teşhisi, amfibi harekatın desteklenmesi gibi hepsi kendi klasmanında özel görevler üstlenmiş olacak. Burada görevlerini yerine getiren MARLIN, uluslararası bir platformda sergilenmiş olacak. İnsansız su üstü aracı hakkında yapılan çalışmalar başından beri NATO’nun dikkatinde.