NATO Askeri Komite Başkanı Amiral Rob Bauer açıkladı: Rusya, İsveç ve Finlandiya'ya saldırırsa NATO ne yapacak?

NATO Askeri Komite Başkanı Amiral Rob Bauer, NATO üyesi olmak için başvuran Finlandiya ve İsveç'e üyeliğe kadar geçecek süre içinde verilebilecek güvenlik garantilerinin, "bir müttefike yapılan saldırıyı tüm ittifaka yapılmış sayan" NATO Anlaşması'nın 5. maddesindeki gibi olamayacağını ifade etti.

20.05.2022-09:08 - (Son Güncelleme: 20.05.2022-09:42) NATO Askeri Komite Başkanı Amiral Rob Bauer açıkladı: Rusya, İsveç ve Finlandiya'ya saldırırsa NATO ne yapacak?

Brüksel'deki NATO karargahında NATO Genelkurmay Başkanları Toplantısı, gerçekleştirildi. Türkiye'yi temsil etmek için Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler toplantıya katıldı. 

Toplantının ardından NATO Askeri Komite Başkanı Amiral Rob Bauer ve NATO Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı Orgeneral Tod Wolters gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu.

30 müttefik ülkenin onayı olması gerekiyor

Askeri Komite Başkanı Amiral Rob Bauer, NATO üyeliğine başvuran İsveç ve Finlandiya'ya güvenlik garantisi verilip verilmeyeceğine yönelik sorulan bir soruyu yanıtlarken, üyeliğin bir süreç gerektirdiğini ve iki ülkenin üye olabilmesi için 30 müttefik ülkenin onayı olması gerektiğini ifade etti.

NATO Askeri Komite Başkanı Amiral Rob Bauer, güvenlik garantileri konusunda: "Bu süre içinde iki ülkenin güvenlik garantilerinin olması önemli. Bu garantiler 5. madde ile aynı değil çünkü her iki ülke de henüz üye değil. Hepimizin bildiği gibi Finlandiya ve İsveç ile güvenlik garantileri sağlamak için konuşup anlaşan ülkeler var." açıklamalarında bulundu.

Ukrayna'ya "ne kadar gerekirse o kadar" destek

Rusya'nın saldırısına uğrayan Ukrayna'daki durumu görüştüklerini de söyleyen Bauer, Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujniy'in müttefik ülke komutanlarına son durum hakkında bilgi verdiğini aktardı.

NATO Askeri Komite Başkanı Amiral Rob Bauer: "Ukrayna halkının tamamının özgürlükleri için savaşma isteğini takdirle karşılıyoruz. Ukrayna, Rus işgalini asla kabul etmeyecektir. NATO da Ukrayna'ya ne kadar gerekirse o kadar destek vermeye devam edecektir." ifadelerinde bulundu.

NATO Genelkurmay Başkanlarının Ukrayna dışında konuları da ele aldıklarını belirten Bauer, toplantıda NATO'nun Asya-Pasifik bölgesindeki ortakları Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Kore ve Japonya'dan da askeri temsilcilerle görüştüklerini ve tüm küresel güvenlik meselelerini ele aldıklarını bildirdi.

NATO Askeri Komite Başkanı Amiral Rob Bauer

NATO Doğu Avrupa'da varlığını kat kat artırdı

Orgeneral Tod Wolters ise kendi komutasında 42 bin asker, yüksek hazırlık seviyesinde 120 savaş uçağı ve 20 savaş gemisinin herhangi bir duruma karşılık vermeye hazır olduğunu kaydetti.

Rusya ile gerginlik nedeniyle kara kuvvetlerini 10 kat, hava unsurlarını yüzde 50 artırdıklarını söyleyen Wolters, ülkesi ABD'nin Ukrayna'ya 4 milyar dolarlık askeri yardım yaptığını, Ukrayna ordusunu eğittiğini ifade etti.

Wolters, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ile Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov arasında Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından sonra yapılan ilk telefon görüşmesinin sorulması üzerine, diplomatik çabaların öne çıkmasını arzu ettiklerini söylemekle yetindi.

YORUM YAZ..
Modal