Nasıl güvenlik görevlisi olunur? Güvenlik görevlileri ne yapar, ne yapmaz?

Türk vatandaşları ile Türk özel güvenlik görevlilerinden talep ettikleri hizmetleri yasal çerçeve içerisinde yaptırabiliyorlar. Peki Nasıl güvenlik görevlisi olunur? Güvenlik görevlileri ne Yapar, ne yapmaz? İşte merak edilen detaylar…

24.03.2022-10:55 - (Son Güncelleme: 24.03.2022-15:06) Nasıl güvenlik görevlisi olunur? Güvenlik görevlileri ne yapar, ne yapmaz?

Türkiye’de yüz binlerce güvenlik görevlileri var. İlk başlarda toplum tarafından kısa bir süre de olsa yadırgandılar. Ancak daha sonra bu meslek kanıksandı. Ve kendilerinden hizmet alımı yapıldı.

Türk vatandaşları ile Türk özel güvenlik görevlilerinden talep ettikleri hizmetleri yasal çerçeve içerisinde yaptırabiliyorlar. Peki ya yabancı turistler?

Türkiye'ye vardığınızda, tartışmalı bir durumda karşılaşana veya yardım isteyinceye kadar materyalimizin kahramanlarını bile fark etmemeniz oldukça olasıdır. Onlar gardiyan ve ülkede 300 binden fazla var. Türkiye'de hemen hemen her şey korunuyor. Bu nedenle Türkiye’de iken yolunuz mutlaka ama mutlaka bir kere de olsa özel güvenlik görevlileri ile mutlaka kesişir.  

İşte bu insanlar hakkında yararlı bulabileceğiniz bazı gerçekler.

Özel güvenlik ve polis birbirinden çok farklıdır

Body Guardların (özel koruma) polisle veya ülkenin güvenlik servisiyle hiçbir ilgisi yok. Sadece belirli bir nesneyi veya kişiyi koruyorlar. Türk güvenliğinin kolluk kuvvetleriyle ilişkilerinin çok gergin olduğu kabul edilmelidir.

Polis bunun maaş farkından dolayı kıskançlık olduğuna inanıyor ve gardiyanlara göre kolluk kuvvetlerinden hak ettikleri saygıyı görmüyorlar. Bununla birlikte, her iki departmanın çalışanları tek bir pakette çalışır ve birbirlerinin çalışmalarını tamamlar.

Hakkında bilinmesi gereken ilk şey nedir? Tabii ki, gardiyanların (özel güvenlik görevlilerin) yasal ve yasadışı eylemleridir.

Öneğin, güvenlik görevlileri, bir ihlale karşı güç kullanamaz ve nezaket göstermeleri gerekir. Bir hırsız mağazada yakalanırsa, güvenliğin yapabileceği maksimum şey, onun binadan çıkmasını engellemektir. Sadece birkaç güvenlik kurumunun temsilcilerinin arama yapma hakkı vardır. Çoğu durumda, yalnızca polis memurları kişisel eşyalara el koyma ve arama yapma yetkisine sahiptir. Eğer yanlışlıkla gardiyanlar tarafından gözaltına alındıysanız, bir an önce polisle iletişime geçmeye çalışın, bu şekilde yanlış anlaşılma çok daha çabuk çözülecektir. Güvenlik görevlileri uzun konuşmalara eğilimlidir, bundan kaçınmaya çalışın.

Nasıl güvenlik görevlisi olunur?

Nasıl güvenlik görevlisi olunur?

Güvenlik görevlisi lisansı almak için 90 saatlik eğitimi tamamlamanız gerekir. VIP'lerin korunmasıyla ilgilenen kurumlarda işe alım gereklilikleri oldukça katıdır ve sıradan güvenlik okullarında olduğu gibi, sağlık koşulları iyi olan ve 18 ile 50 yaşları arasındaki hemen hemen herkes oraya gidebilir. Tüm mezunların sadece üçte biri silah taşıma hakkı veriyor. Silahlı bir güvenlik temsilcisiyle karşılaşmanız gerekiyorsa, havaya tabanca ateşlemeye başlarsa şaşırmayın veya korkmayın. Türkiye'de bu yaygın bir uygulamadır ve kural olarak halk arasında panik dışında herhangi bir sonuç doğurmaz.

Unutmayın ki sözde "kılık değiştirmiş gardiyanlar" Türkiye'de oldukça popüler. Sivil giyimli insanlar düzeni koruyor. Bu uygulama otelciler arasında çok yaygındır. Yasaya göre, otelde kural olarak en az 20 güvenlik görevlisi olması gerekiyor, sadece on tanesi üniformalı, geri kalanı "farklı noktalarda" çalışıyor ve durumu içeriden kontrol ediyor.

Son sayıma göre Türkiye'de şu ana kadar 600 binin üzerinde güvenlik sertifikası verildi. Bazen insanlar meslekte çalışmayı hiç planlamazlar, ancak her ihtimale karşı "kabuğu" alırlar. Son iki yılda, gardiyanların safları kadınlarla birlikte belirgin bir şekilde arttı. Genellikle, polis saflarına katılmayı hayal eden ancak giriş sınavını geçemeyen, güvenlik mesleğinde ustalaşmaya karar verir.

En çok İstanbul ve İzmir'de gardiyanlar ve turistler arasında çatışmalar yaşanıyor. Güvenlik görevlilerinin yasadışı suçlamaları, rahatsız olan turist lehine parasal tazminata dönüşüyor. Ancak, koşullar ne olursa olsun, güvenlik görevlileriyle iletişiminizde asıl şey öfkenizi kaybetmemek, polisin gelmesini beklemek ve hiçbir durumda sorunu saldırı veya rüşvetle çözmeye çalışmamaktır.

Türkiye’de rüşvetin cezası çok ağırdır. Sadece yargı sisteminde rüşvet sistemi neredeyse açık bir şekilde işliyor.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal