NASA’dan heyecanlandıran keşif: En eski galaksilerden biri görüntülendi

James Webb Uzay Teleskobu, bugüne kadar yapılan en heyecanlı keşfe imza attı. Evrendeki en eski galaksilerden birini tespit etti. İşte detaylar…

16.08.2023-11:46 - (Son Güncelleme: 25.08.2023-17:37) NASA’dan heyecanlandıran keşif: En eski galaksilerden biri görüntülendi

James Webb Uzay Teleskobunun yeni keşfi bilim dünyasını heyecanlandırdı. NASA'nın Uzay'a gönderdiği teleskop  bugüne kadar yaptığı heyecan verici keşiflerin en sonuncusunda evrendeki en eski galaksilerden birini tespit etti.

NASA’dan heyecanlandıran keşif

Akşam’da yer alan habere göre; 13 milyar yaşında olduğu tespit edilen bu galaksiye, onu ilk kez doğum gününde gören gökbilimcinin kızına ithafen Maisie'nin galaksisi adı verildi. Bilim dünyasını heyecanlandıran keşif sonrası yapılan açıklamada, bunun şimdiye kadarki en eski galaksiden biri olduğuna dikkat çekilirken, keşfedilen galaksiden eski 10 galaksi daha olabileceği belirtildi. Austin'deki Texas Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmanın başında bulunan Steven Finkelstein, "Maisie'nin galaksisiyle ilgili heyecan verici olan şey, JWST tarafından tespit edilen ilk uzak galaksilerden biri olması ve bu galaksiler arasında spektroskopik olarak teyit edilen ilk galaksi olması" dedi.

Yeni keşfedilen galaksi

Galaksinin yaşı için araştırmalar devam ediyor 

Yeni keşfedilen galaksi sonrası yaş tespit çalışmaları başladı. Gökbilimcilerin bir galaksinin yaşını belirleme yöntemi oldukça karmaşık. Galaksilerin yaşı ışığın nesneyi ne zaman terk ettiğini hesaplayarak galaksinin kırmızıya kayması üzerinden ölçülüyor. Bu, Dünya'dan uzaklaşma hareketi nedeniyle renginin kaydığı miktar oluyor. Dolayısıyla, genişleyen bir evrende yaşadığımız için, bir nesnenin kırmızıya kayması ne kadar yüksekse, o kadar yaşlıdır. Maisie'nin galaksisinin yaşını tahmin etmek söz konusu olduğunda, Finkelstein ve ekibi ilk olarak kırmızıya kaymayı, az sayıda geniş frekanslı filtre kullanarak görüntülerdeki ışığın parlaklığı olan fotometriye dayandırdı. Bu onlara kabaca bir fikir verdi ancak daha doğru bir tahminde bulunmak için JWST'nin spektroskopik aracı NIRSpec'ten (Near InfraRed Spectrograph) yeni ölçümlere başvurmaları gerekiyor.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal