Bilim insanları yaptıkları araştırma sonucunda Dünya’dan yaklaşık olarak 100 ışık yılı uzaklıkta bir ‘okyanus gezegeni’ keşfettiklerini duyurdu. Dünya ile pek çok açıdan benzerlik gösteren ‘‘TOI-1452 b’’ adındaki bu gezegenin Dünya'dan biraz daha büyük olduğu belirtilen gezegenin Jüpiter'in ve Satürn'ün bazı uydularına benzer şekilde tamamen kalın bir su tabakasıyla kaplı olduğu belirtildi.
Dünya benzeri okyanuslara sahip
Draco takımyıldızındaki bir ikili sistem içerisinde keşfedilen TOI-1452 b, iki küçük yıldızdan birinin yörüngesinde dönerken tespit edildi. NASA’nın TESS uzay aracı tarafından tespit edilen gezegenin keşfi bilim dünyasını derinden sarstı.
Araştırmanın başında bulunan Montreal Üniversitesi Profesörü ve Observatoire du Mont-Mégantic (OMM) Direktörü René Doyon, “Bu keşiften son derece gurur duyuyorum çünkü araştırmacılarımızın ve donanımımızın yüksek kalibresini gösteriyor” diye konuştu.
Araştırmada yer alan bilim insanlarından birisi ise konu hakkında "Laboratuvarlarımızda tasarlanan SPIRou adlı özel bir araç olan OMM ve araştırma ekibimiz tarafından geliştirilen yenilikçi bir analitik yöntem sayesinde, bu türünün tek örneği olan ötegezegeni tespit edebildik" ifadelerini kullandı.
Bilim insanları TOI-1452 b için şimdiye kadar keşfedilmiş olan okyanus gezegenleri arasında yaşama uygun olmaya en yakın gezegenlerden birisi olabileceği tahminini yapıyor.
Gezegeni keşfeden TESS uzay aracı, 2018’de kullanılmaya başlanmasından bu yana 170'in üzerinde onaylanmış ötegezegen bulurken, henüz doğrulanmamış 4 bin 700'den fazla cismi de tespit etti.