NASA, halkalı ve bir kısım Güneş tutulmasının başladığını bildirdi. Kuzey yarımkürede bulunan çoğu bölgenin, Güneş tutulmasına şahit olacağı belirtildi.
NASA tarafından duyuru geldi. Güneş tutulması ismiyle bilinen, Ay’ın Dünya ile Güneş arasına girerek, yerküreye gölge düşürdüğü mucizevi doğa olayı kuzey yarımkürede başladı.
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), güneş tutulmasına ilişkin bir açıklama geldi.
BAZI İZLEYİCİLER GÖREMEYECEK
NASA’dan gelen açıklamada bir tarafının koyu görünüm gibi gözükeceğini bildirerek, ‘Bazı yerlerde izleyiciler Ay'ın etrafındaki bu yüzüğü göremeyecekler. Bunun yerine kısmi bir güneş tutulması yaşayacaklar. Bu, Güneş, Ay ve Dünya tam olarak hizalanmadığında olur. Güneş, yüzeyinin sadece bir kısmında koyu bir gölgeye sahip gibi görünecekti’ ifadeleri kullanıldı.
KISMİ VE PARÇALI TUTULMA
Güneş tutulması görülen bölgeleri bildiren NASA ‘Amerika Birleşik Devletleri'nin doğusu ve kuzey Alaska'nın bazı bölgelerindeki izleyiciler, 10 Haziran'da Kanada'nın çoğu ve Karayipler, Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika'nın bazı bölümleriyle birlikte kısmi bir güneş tutulması görecekler. Amerika Birleşik Devletleri'nde, parçalı tutulma Güneydoğu, Kuzeydoğu, Ortabatı ve Kuzey Alaska'nın bazı kısımlarında görülebilecek’ dedi.
‘GÜN DOĞUMU SIRASINDA UFKU NET GÖRMEK GEREKİYOR’
Mucizevi doğa olayının güneşin doğmasının ardından gerçekleşeceğini söyleyerek ‘Bu konumların çoğunda tutulma, gün doğumundan önce, sırasında ve güneş doğduktan kısa bir süre sonra gerçekleşecek. Bu, izleyicilerin tutulmayı görebilmeleri için gün doğumu sırasında ufku net bir şekilde görmeleri gerektiği anlamına gelir’ şeklinde açıklamalarda bulundu.