Narsist kişilik bozukluğu Nedir? Narsist kişilik bozukluğu olanlar nasıl düşünür? Narsist ne demek?
Narsist bireyler, kendilerini fiziksel ve ruhsal yönden aşırı beğenirler. Diğer insanlardan kendilerini üstün görüp sürekli beğenilme, ilgi onay beklentisi içerisindedirler. Oldukları her yerde özel ilgi odağı olacaklarını düşünürler. Beklentileri karşılanmayınca özsaygıları düşer bunun sonucunda da depresif düşünebilirler.
NARSİST NEDİR, NARSİST NE DEMEK?
Kişilik bozukluğunun gelişiminde, 0-6 yaş kişilik üzerinde çok bir dönemdir. Bu dönem içerisinde çocuk aile üyeleriyle ilişki kurar. Özellikle bebeğin anne ile kurmuş olduğu ilişki, onun kişilik gelişiminde ve daha sonraki dönemleri içerisinde kişilik gelişiminde ve sonraki yaşamında da etkili olacaktır.
Çocuk, aileden gelen beklentileri karşılamak durumunda hisseder ve aile çocuğu bu söz konusu beklentileri karşılaması için belli bir seviyede tutmaya çalışır. Fakat, aile bu davranışı bilinçli bir şekilde yapmaz.
Çocuk bu gelişim içerisinde, aile için en zeki, en başarılı, en uslusu yani kısaca akla gelebilecek iyi durumlar için en iyisi olmalıdır. Durum bu şekilde olunca da çocuk kendi potansiyelini gerçekleştiremez ve kendi kararlarını alamaz bir hale gelir.
NARSİST KİŞİLİK BOZUKLUĞUNUN TEMELİNDE NE VAR?
Narsist kişilik bozukluğunun temelinde, erken çocukluk dönemi içerisinde ebeveyn olan anne babanın yeterli eş duyum göstermemeleri; çocuklarının uygun anne babalık ortamında gerçek dış dünyanın düş kırıklıkları ile yeterince karşılamaması yatmaktadır.
Anne babanın, çocuğun kişisel özelliklerini olduğundan çok fazla yüceltmesi ve vurgulamaları ile sürekli kişiliği beslenen çocuk, gereksiz bir şekilde büyüyüp genişleyen öz benlik duygusu oluşturur. Bu durumun da 'Narsizmin' oluşmasında önemli bir katkısı bulunmaktadır.
NARSİST KİŞİLİK BOZUKLUĞU OLAN KİŞİLER NASIL DÜŞÜNÜR?
Ben çok özel bir insanım.
Başkaları için olan kurallar beni ilgilendirmez.
Diğerlerinden üstün olduğum için özel davranılmayı ve bazı ayrıcalıkları hak ediyorum.
Benim konumuma saygı duymayanlar cezalandırılmalı.
İnsanlar beni eleştiremez.
Büyük şeyler talep etmek benim hakkım.
Ben çok yetenekliyim.
Beni sadece benim kadar zeki olanlar anlayabilir.
NARSİSTLİĞİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Narsistik kişiler, terapi uygulamasını zor kabul eden tiplerdir. Kendilerine göre, söz konusu bu durumu zayıflık göstergesi olarak görür. Geliş sebepleri daha çok depresyon, kaygı, panik atak, boşluk hissi gibi durumlar vardır.
Narsistik kişilik bozukluğu, dinamik psikoterapi ile tedavi olabilir. Terapist için genellikle zor vakalardır. Terapi süreleri değişkenlik gösterebileceği gibi bazı vakalarda bu durum uzun da olabilir.
NARSİSİZM KELİME KÖKENİ
Narsisizm ya da özseverlik, bireyin kendi bedensel ve/veya zihinsel benliğine karşı duymuş olduğu hayranlık ve bağlılık, kaba bir ifade ediliş ile birlikte kişinin kendisine aşık olması olarak tanımlanan bir kavramdır. Kelime kökeni Yunan mitolojisinde bir kahraman olarak görülen Narkissos'dan gelir. Narkissos adını narkoza ve bir çiçek familyasından gelen nergisgillere de vermiştir. Narsisizmin ileri aşamalarda olmasına tıpta narsisistik kişilik bozukluğu adı verilir.