Antalya Teknokent'te faaliyet gösteren Nanoen Araştırma ve Geliştirme ekibi, 2006 yılında başladıkları antimikrobiyal çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Dünyanın mücadele ettiği Kovid-19’dan korunmak için başlatılan çalışma için Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Ertuğrul Arpaç, Doç. Dr. Murat Akarsu, Doç. Dr. Esin Akarsu, öğretim görevlisi Dr. Ömer Kesmez ile lisansüstü öğrencileri Eylül Odabaş, Tuğçe Kuruca, Gizem Sivri ve Başak Aslıhan Bağcı'dan oluşan ekip, piyasada satılan antimikrobiyal özelliği bulunan sıvı ürünleri inceledi. Kendi geliştirdikleri ürünün antimikrobiyal etkisinin, kalıcı olduğunu savunan ve rakip ürünlere göre daha iyi sonuçlar aldıklarını belirten ekip üyeleri, kullanım yoğunluğunun fazla olduğu Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Diş Hekimliği Fakültesi kliniğinde geliştirdikleri sıvı ürünü test etti. Klinikte kullanılan tezgah üstü, servis bilgisayarı ve röntgen cihazında kullanılan ürün, yüzeydeki bakteri, mikrop ve virüsleri 7 güne kadar yüzde 99,99 oranında yok etti.
CEP TELEFONU, BİLGİSAYAR VE MASKELERE UYGULANABİLİYOR
1 hafta boyunca ürünü aynı şartlarda, uzun ömürlü olduğunu savunan rakip ürünle aynı ortamlarda test eden ekip, rakip ürüne göre kendi ürünlerinin hem daha hızlı hem de daha uzun süre koruma sağladığını belirtti. 'Nanodis' adı verilen ve patent başvurusunda bulunulan sıvı; cep telefonu, bilgisayar ve maskeler olmak üzere tüm yüzeylerde kullanılabiliyor. Maskede kullanıldığında da yüzeyde koruyucu bir tabaka oluşturarak, virüs, bakteri ve mikroorganizmaların yüzeye tutunma ihtimalini yüzde 99,99 oranında engelliyor.
Günlük hayatta çok sık kullanılan cep telefonu, bilgisayar, gözlük, siperlik ve koruyucu maskelerde kullanımının faydalı olduğu tespit edilen ürün sayesinde ambalajını yeni açtığınız ve 'kullan at' olarak adlandırılan maskenin ön yüzeyine püskürtülmesiyle koruyucu tabaka oluşturuluyor. Aynı zamanda bu tabaka, maske ve kullanılan diğer ürünler üzerinde ellerden gelebilecek bulaşmalara da engel oluyor. Prof. Dr. Ertuğrul Arpaç, bu sıvı sayesinde maskenin ömrü 7 güne kadar uzamış olsa da 1 gün boyunca kullanılması ve sonrasında çöpe atılmasının daha doğru olacağını söyledi.
İÇERİĞİNDE NANO İYONİK GÜMÜŞ VAR
Gün içerisinde tek maskeyle bu şekilde koruyucu özellik sağlanmasıyla 'sağlıklı kullanım' ömrünün uzayacağını belirten Prof. Dr. Arpaç, bu tür bir koruyucu özelliği bulunan maskelerde zaten güvenlik amaçlı üst katmandaki kumaş örülürken az miktarda bakır, gümüş ve kalay gibi antimikrobiyal metal iplerin kullanıldığına değindi. Piyasada kullanılan gümüşlerin metalik gümüş olduğunu; fakat geliştirdikleri sıvı için iyonik gümüş kullandıklarını belirten Arpaç, ‘İyonik gümüşün sitotoksisitesi metalik gümüşe göre daha düşük. Bütün dünyada gümüş çok rahat kullanılan bir ürün. İlaç sektöründe dahi kullanılıyor. Ayrıca Türkiye'de üretilen ve dünyaya satılan vücutta kullanılan implantların yüzeyi de geliştirdiğimiz nano iyonik gümüş içeren bir karışımla antimikrobiyal kaplıdır. Bu da Sağlık Bakanlığı'ndan onaylıdır ve bütün dünyaya satılmaktadır. Burada önemli olan miktarıdır. Zaten iddiamız bu karışımın yüzeylerde kullanılmasıdır. Yüzeyi özel bir hale getiriyoruz. Genellikle bulaş tükürükle oluyor. Biz işte bu bulaşmayı engelliyoruz. Tutunmasını zorlaştırıyoruz. Tutunsa dahi içeriğindeki nano gümüş iyonu sayesinde yaşamasına imkan vermiyoruz’ dedi.
İki ürünün laboratuvar sonuçları da görsel olarak paylaşıldı. 'Nanodis'in kullanıldığı süreler içinde diğer ürüne göre daha başarılı sonuçlar elde edildiği, çekilen fotoğraflarla karşılaştırıldı. 7 gün sonra dahi 'Nanodis'in koruyucu özelliği bulunurken, en yakın rakibinin kullanımında ise gün geçtikçe bakteri, virüs ve mikro organizmaların arttığı gözlemlendi.