Myanmar’da 1 Şubat askeri darbesinin ardından protestocular ile askerler arasında çıkan arbedelerin bilançosu gün geçtikçe ağırlaşıyor. O günden şimdiye dek olaylar durmak bilmedi.
Çıkan darbeye karşı gelerek mart ayında ordudan ayrılma kararı alan Yüzbaşı Lin Htet Aung, 1 Şubat tarihinden şimdiye dek ordudan ayrılan personele ilişkin ayrıntılar bildirdi.
Yaşanan skandal olayların ardından bugüne dek en az 800 kişinin darbe karşıtı hareketlere destek sağlamak için ordudan ayrıldığı bilgisini aldığını bildiren Yüzbaşı Aung, ordudan gidenlerin birçoğunun halkın yanında olduğunu bildirerek ‘Ayrılanların dörtte üçü, darbe karşıtı sivil hükümetin kurduğu Halk Savunma Ordusuna katıldı. Diğerleri de silahlı bir gruba girmeden darbe karşıtlarına destek vermek istiyor’ ifadelerini kullandı.
İSYANCILARA ÇATIŞMA EĞİTİMİ VERİLİYOR
Yüzbaşı Aung, bununla beraber ordudan ayrılan 100 askerin de rütbelilerden oluştuğuna dikkat çekti.
Ayrılan kişilerden bir takım askerin etnik silahlı grupların kontrolündeki eyaletlerde bulunan isyancılara karşı çatışma eğitimi verdiğini bildirdi. Diğer yandan ordudan ayrılan büyük bir kısmının deniz ve hava kuvvetleri personelinden bir araya geldiğine dikkat çekti.
AİLELERİNİN GÜVENLİKLERİNDEN ENDİŞE DUYUYORLAR
Yüzbaşı Aung, ordudan ayrılanların ailelerin güvenliklerinden endişe duydukları içinde destek verdiklerini bildirerek ‘Kara kuvvetleri personeli genellikle ailelerinden uzakta görev yapıyor. Ordudan ayrılmaları durumunda ailelerinin güvenliğinin tehlikeye düşeceğinden korktukları için darbe karşıtlarına destek vermeye çekiniyorlar’ şeklinde konuştu.
MYANMAR ASKERİ DARBESİ
8 Kasım 2020 tarihi seçimlerinde hile yapıldığı söylentilerinin gün yüzüne çıkması ve ülkede siyasi gerilimin artmasından sonra, Myanmar ordusu 1 Şubat'ta yönetimi ele geçirdi.
Ülkenin lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii öncü olmasının üzerine çoğu söz sahibi yetkili ve iktidar partisi yöneticisi gözaltına alındı.
Bunların üzerine suların durulmadığı, kargaşa ve arbedelerin sona ermediği ve yüzlerce insanın ölümüne neden olduğu Myanmar saldırılarının ardından 1 seneliğine olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.
BUGÜNE KADAR 857 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Myanmar ordusunun darbe karşıtlarına yaptıkları müdahalenin ardından 857 kişi yaşamını yitirdi.
Ülkede binlerce kişinin katılım sağladığı gösteriler devam ediyor, gözaltına alınan üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmaları da sürüyor.