Mutfaktaki kokuları gidermek için su ve sirke karışımının yanı sıra kuru bir çözüm sağlamak için kabartma tozu da kullanabilirsiniz. Doğal oda kokusu yapmak isteyenler için de kabartma tozu öncelikle istenmeyen kokuların giderilmesi rolünü üstleniyor.
KABARTMA TOZU KOKULAR İÇİ NASIL KULLANILIYOR?
Özellikle sıcak havalarda, uzun zamandır havalandırılmamış olan köşelerde koku birikir. Yazlık evlerin uzun süredir kullanılmayan mutfak köşelerinde ağır bir koku oluşur. Evin havasını tazelemek için doğruca oda parfümünü odaya sıkmak yerine ilk olarak yerleşmiş kokuları gidermek gerekir.
Kokuya sebep olan yerleşmiş kirleri ilk olarak giderin. Daha sonra kokunun yoğun olduğu yerlere kabartma tozu serpin. İşin püf noktası, kabartma tozunu ince tabaka halinde serpmek ve aralıklı olarak yenilemektir. Kabartma tozunu yüzeye eşit miktarda yayın. Döktüğünüz kabartma tozunu bir süre beklettikten sonra giderme zamanı geldiğinde de bölgenin ıslak kalacak şekilde temizlik yapmayın. Kalıntıları kuru bir kâğıt havluyla alın veya süpürün.
KABARTMA TOZU KARBONATLA AYNI ETKİYİ SAĞLAR MU?
'Kabartma tozu ile karbonat arasındaki fark nedir?' diye merak ediyor olabilirsiniz. Karbonat, özelliklerinin açığa çıkması ve etki etmesi için asitli bir sıvıya ihtiyaç duymaktadır. Bu bakımdan karbonatın tek başına yeterli gelmediği durumlarla limon suyu gibi asidik sıvılarla bir araya gelmesi özellikle de doğal ev temizliğinde tercih bir yöntemdir. Kabartma tozunun yapısında ise hem karbonat hem de asidik başka kimyasallar bulunur. Kuru toz formu ve yüksek Ph değeriyle kabartma tozu da etkili şekilde fayda sağlamaktadır.
KABARTMA TOZU KOKU GİDERMEK İÇİN NASIL KULLANILABİLİR?
Buzdolabınızın bir köşesine, içinde kabartma tozu olan bir küçük kâse bulundurun. Bu kâseyi 2 haftada 1 yenileyin. Kabartma tozu, dolaptaki yiyeceklerin kokularının birbirinin içine sinmesini önleyecektir.
Tatile çıkmadan önce evde koku yapabilecek yerler için tedbir almak iyi bir fikir olabilir. Kedinin tuvalet kabı, mutfaktaki çöp kutusu, özellikle de mutfak lavabosunun deliği istenmeyen kokuların kaynağını oluşturur. Buralara kabartma tozu serpebilirsiniz. Kabartma tozunu lavabo deliğine serperek üzerine yarım bardak limon suyu dökebilir, ardından bir süre beklettikten sonra sıcak suyla yıkayabilirsiniz.
Mutfaktaki inatçı kokular için de kabartma tozu kullanabilirsiniz. Uzun zaman boyunca temizlenmeyen fırın içini temizledikten sonra halen yağ kokusu sinmiş halde duruyorsa, fırınınızın içine kabartma tozu serperek birkaç saat bekleyin. Üzerinde biriken kalıntılarla koku yapan ahşap kesme tahtası için doğal bir temizleme yöntemi arıyorsanız, kesme tahtası kuru haldeyken üzerine kabartma tozu dökerek sıcak suyla ıslatılmış bir süngerle ovalama yapın.
Baharat kavanozlarını yıkamanıza rağmen yoğun baharat kokusu henüz geçmemiş olabilir. Kavanozun içine 1 tatlı kaşığı kabartma tozu koyduktan sonra sıcak su ile çalkalayın. Yoğun kokular için bu işlemi bir kere daha yapın ve bu sefer de kabartma tozu dolu suyu kavanozun içinde bir süre bekletin.