Müteahhitler ne iş yapar sorusuna yanıt arayanlar için öncelikle mesleğin tanımını bilmek gerekir. İnşaat sektöründe büyük öneme sahip olan müteahhit nasıl olunur, neler gereklidir sorusuna da yanıt aranır. Müteahhit kime denir? Müteahhit ne iş yapar? Müteahhit nasıl para kazanır? İşte detaylar...
Müteahhit nedir, kime denir?
Müteahhit kavramı daha çok inşaatı yapan özel veya kurumsal kişi veya kişilerle bağdaştırılmakla birlikte kelime anlamı olarak, sözleşme ile üzerine görev aldığı işi veya projeyi gerekli yöntemle bitirme sorumluluğu alan kişiye verilen isimdir.
Müteahhit ne iş yapar, görevleri nelerdir?
-Bir inşaat projesinin tüm aşamalarını baştan sona planlamak,
-Fiyat teklifini oluşturabilmek için malzeme, işçilik, makine ve diğer masrafların maliyetini hesaplamak,
-Maliyetleri azaltmak ve verimliliği en üst düzeye çıkarmak,
-Müşterilere sunmak üzere proje takvimi oluşturmak,
-Mimar veya mühendis gibi diğer meslek profesyonelleriyle birlikte çalışmak,
-Projenin yasa ve yönetmeliklere uygunluğunu denetlemek,
-Projenin zamanında ve bütçe dahilinde tamamlanmasını sağlamak,
-İşçi güvenliğini temin etmek,
-İş performansını denetlemek,
-Ekipman ve araçların zamanında ve uygun bakımının yapıldığından emin olmak,
-Acil durumlarda müdahale edilmesini sağlamak,
-Potansiyel müşteriler için teklif hazırlamak,
-Gerekli yasal izinleri almak,
-Projeyi tartışmak ve takip toplantılarını planlamak için müşterilerle iletişime geçmek.
Müteahhit nasıl olunur?
İnşaat artışı sıklıkla devam ederken bina yapımları ise artmaya başladı. Nüfusun artışından olumlu etkilenen inşaat sektöründe her zaman müteahhitte ihtiyaç vardır. Alınan göçlerle beraber inşaat sektöründe hareketlilik başladı.
Müteahhitler genel olarak inşaatlarda kat karşılığı daire ve arsa gibi yerlerden kendine düşen payı almaktadır. İnşaat işlemlerinde en büyük görev müteahhitlere düşmektedir.
Türkiye de belirlenen yasalara göre müteahhitler için yetki belgesi alınması gerekmektedir. Bu belgenin alınması oldukça kolaydır. Kişinin dilekçe yazarak, başvuru formunu doldurmaktadır. Anlaşmalı olan Halk Bankası'na ücret yatırıldıktan sonra Ticaret odasına kayıtlı sicil kaydınızın aslını Çevre Bakanlığı'na götürerek işlemleri tamamlayabilirsiniz. Müteahhitlik mesleği için öncelikle olması gereken sermayedir. Çünkü müteahhitlerin alacakları malzemeler tamamen kendi cebinden çıkar.