Müsilaj problemine Ultrosonik Ses Frekansı çözümü!

Müsilaj sorunun tekrar nüksetmemesi için çalışmalar sürdüren Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi Deniz Teknolojileri Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğretim Üyesi Dr. Halit Kuşku, yaptığı çalışmalar sonucunda ultrosonik ses frekansı ile müsilaj problemine çözüm buldu. Makalesi Uluslararası hakemli dergide bilimsel çalışma olarak nisan ayında yayımlandı.

11.05.2022-12:34 - (Son Güncelleme: 11.05.2022-15:38)

Çanakkale ve İstanbul boğazlarında görülen müsilaj felaketi, geçtiğimiz yıl yoğun olarak görülmüştü.  Bu durum doğal hayatı ve turizm potansiyelini olumsuz etkilerken deniz ekosistemlerini de tehdit altına almıştı. Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi Deniz Teknolojileri Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğretim Üyesi Dr. Halit Kuşku, müsilaj felaketi üzerinde yapmış olduğu bilimsel çalışması uluslararası hakemli dergisinde yer buldu. Açıklamasında Çanakkale Boğazı’ndan aldığı müsülaj örneklerini laboratuvarda ultrasonik ses dalgalarıyla müdahale ettiğini söyleyen Kuşku, “40 kHz ultrasonik dalgalar neticesinde müsilaj ayrışmaya başladı. 60 dakikalık ses frekansına maruz kalması neticesinde yüzde 50 oranında ayrışma gerçekleşti. Müsilaj ağır tutucu ve yüzeydeki kaplayıcı özelliğini kısmen de olsa kaybetti. Acil eylem planı olarak değerlendirilmesini öneriyoruz” dediği kaydedildi.

1,5 yıl süren bilimsel çalışmalar gerçekleştirdi

Deniz yüzeyinde beliren müsilaj, geçen yıl birçok farklı yöntem sayesinde temizlemiş ve sonrasında etkisini kaybetmişti. Müsilaj sorunun tekrardan nüksetmesinden kaynaklı tedirginlikler yaşanırken Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi'nde müsilaj sorununa çözümler geliştirildi. Dr. Halit Kuşku, müsilaj konusunda 1,5 yıl süren bilimsel çalışmalar gerçekleştirdi.

Müsilaj

Makalesi uluslararası hakemli dergide yayımlandı

Kuşku’nun Yazdığı, 'Sonikasyonun Maruz Kalma Süresinin Müsilajın Fiziksel Dağılımı Üzerindeki Etkileri: Bir Ön Çalışma' (Effects of Exposure Time of Sonication on Physical Dispersal of Mucilage: A Preliminary Study) adlı makalesi uluslararası hakemli dergide bilimsel çalışma olarak nisan ayında yayımlanarak kendine yer buldu.

Acil eylem planı olarak değerlendirilmeli

Çanakkale Boğazı'ndan toplanan müsilaj örneklerine laboratuvar ortamında ultrasonik ses frekansları verdiklerini belirten Dr. Halit Kuşku, ultrasonik titreşim (sonikasyon) tarafından üretilen 40 kHz frekansın, kolloidal yapı üzerinde zamana bağlı yıkıcı etki gösterdiğini ifade etti. 60 dakikalık 40 kHz frekanslı ultrasonik dalganın deniz yüzeyindeki müsilaj birikiminin, yüzde 50 oranında dağılmasında etkili olabileceğini dile getiren Kuşku, "Müsilaj; Marmara Denizi, İstanbul ve Çanakkale boğazları ile Kuzey Ege'de görüldü. Biz Çanakkale Boğazı’ndan almış olduğumuz örnekleri laboratuvarlarımızda inceleyerek, onlara ultrasonik ses frekansları ilettik. 60 dakika, 30 dakika, 15 dakikalık iletimler neticesinde müsilaj ayrıştı. 60 dakika neticesinde yaklaşık yüzde 50 oranında fiziksel ayrışmaya uğradı ve o yoğunluk özelliğini kaybettiği gözlemlendi. 40 kHz ultrasonik dalgalar neticesinde müsilaj fiziksel olarak kimyasal yapısı bozulmadan ayrışmaya uğradı. Ağır tutucu özelliğini ve o yüzeyde kaplayıcı özelliğini kısmen de olsa kaybetti" diye ifadelerine yer verdi. Bu çözümün acil eylem planı olarak değerlendirilmesini de öneren Dr. Kuşku, "Önceki dönemlerde müsilaja kıyıdan müdahale edilmiş ve kıyıda yoğunluk oluşturan müsilaj tabakası toplanarak farklı bir noktaya transfer edilmiştir. Biz bu transferi gerçekleştirmeden, çok yüksek maliyetlerin içine girmeden daha önce uygulanmamış bir yöntemi öneriyoruz” diye ifade etti.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal