Mürver Neye İyi Gelir, Nasıl Tüketilir?

Mürver bitkisi alternatif tıbbın da baş tacı olan bitkilerin arasında yer almaktadır. Peki, mürverin faydaları nelerdir? Mürver neye iyi gelir? Mürver nasıl kullanılır? İşte tüm detaylar...

18.11.2021-11:18 - (Son Güncelleme: 18.02.2022-11:48)

Mürver; patlangıç, mindiraç, sultanotu, telligelin, mındar ağ, melesir, kara mürver gibi farklı adlar ile de anılmakta. Mürver bitkisi alternatif tıbbın da baş tacı olan bitkilerin arasında yer almaktadır.

Mürver içerisinde bulunan A, C ve B vitaminlerinden dolayı bağışıklık sistemini destekliyor ve hastalıkları daha kolay atlatmanıza, daha zor yakalanmanıza yarar sağlıyor. Mürverin yaprakları, kabukları, çiçeği ve meyvesi adeta doğal bir ilaç. Özellikle de mürver meyvesinden yapılan ve mürver çiçeğinden yapılan şerbetler emziren annelerin sütünün artmasına fayda sağlıyor.

Mide hastalıklarında veya mide ağrılarında mürver meyvesi ve çiçeği, ağrı kesici bir özellik barındırdığı için sıklıkla kullanılmakta. Ağrıların geçmesine fayda sağlayan mürver hastalıkların tedavisine de destek olmaktadır.


- Mürver ağacının kabuklarını kaynatıp düzenli ve belli miktarlarda içerseniz kabızlık sorunu ortadan kalkar. Mürver bağırsak hareketlerinizin daha düzenli olmasına fayda sağlamaktadır.

- Mürverin idrar söktürücü özelliği bulunmaktadır.

- Mürver doğal bir balgam söktürücüdür.

- Mürverin terletici özelliği bulunduğu için ateşli hastalıklarda, grip, zatürre gibi hastalıklarda kullanılmaktadır.

- Mürver düzenli kullanımda yağ yakımına ve kilo vermeye yarar sağlamaktadır.

- Mürverin yaprakları ciltteki açık ve derin yaraların hızlı iyileşmesini sağlar.


MÜRVER VE MÜRVER ÇİÇEĞİ NASIL KULLANILIR?

- Mürverin meyvesini ezerek reçel yapımında kullanabilirsiniz. Tatlı reçetelerinizde kullanabileceğiniz bu reçeller, mayhoş tadı ile farklı bir aroma sunuyor.

- Mürverin meyvelerinden çay ve özellikle de boğaz ağrılarına iyi gelen şuruplar elde edilmekte. 

- Çiçekleri bal ve limon ile tatlandırılıp içilebiliyor. 

- Ağacının kabukları kaynatılıp tüketilmektedir.

- Yapraklarının lapası yapılıp cilt yaralarının üzerine uygulanabiliyor.


MÜRVERİN YAN ETKİSİ VAR MI?

Mürver onlarca şifasının arkasında gereğinden fazla tüketildiği zamanlarda zehirlenme, ishal gibi durumları meydana getirebilir. Bundan dolayı belli miktarlarda ve belli aralıkla tüketmek oldukça  önemli. Alerjiniz olabileceği için de tüketmeden önce mutlaka bir uzmana danışın.

YORUM YAZ..
Modal