Murat Kurum Açıkladı! Bugüne Kadar 5 Bin 306 Metreküp Müsilaj Toplandı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 1500'ün üzerinde personel, 72 tekne ve karadan temizleme ekipmanlarıyla bugüne kadar 5 bin 306 metreküp müsilaj topladıklarını bildirdi.

22.06.2021-12:15 - (Son Güncelleme: 22.06.2021-15:25) Murat Kurum Açıkladı! Bugüne Kadar 5 Bin 306 Metreküp Müsilaj Toplandı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan şimdiye dek toplanan müsilaj miktarı açıklandı. Bakan kurum 1500'ün üzerinde personel, 72 tekne ve karadan temizleme ekipmanları ile gösterilen çaba sonucunda şimdiye kadar 5 bin 306 metreküp müsilaj topladıklarını açıkladı. 

16 İŞLETME FAALİYETTEN MEN EDİLDİ 

Bakan Kurum tarafından gelen açıklamada 16 işletmenin faaliyetine son verildiğine değinerek ‘Yaptığımız denetimlerle Yalova'da 3, Balıkesir'de 3, Tekirdağ'da 9, Kocaeli'de 1 işletme olmak üzere 16 işletme faaliyetten men edildi’ ifadelerini kullandı. Kocaeli’nin Körfez ilçesinde Marmara Denizi'ne oksijen takviyesi yapacak cihazları inceleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sonrasında bugüne kadar toplanan müsilaj rakamlarını açıkladı. “Marmara Denizi’ni müsilajdan temizleme seferberliği kapsamında iki haftamızı geride bıraktık. 2 hafta içerisinde Marmara’da bulunan 25 milyon vatandaşımızı ilgilendiren bu çevre sorununa ilişkin kararlı bir şekilde adımlarımızı atmaya devam ediyoruz.” diyen Kurum, 7 ilde valilikler koordinasyonunda sahadaki çalışmaların anbean takip edildiğini söyledi. 

5 BİN 300 METREKÜP MÜSİLAJ TOPLANDI 

Bakan Kurum, eylem düşüncesi kapsamında gerçekleştirilen temizlik seferberliğinin devam ettiğini dile getirerek '8 Haziran’dan bu yana sahada 1500 arkadaşımız çalışmalarını yapıyorlar. Bugüne kadar yaklaşık 5 bin 300 metreküp müsilajı toplayarak bertarafını sağladık. Hem görüntü hem koku kirliliğini gideriyoruz. Müsilajın oluşturduğu tabakayı alarak, denizin nefes almasını sağlıyoruz. 72 tekne ve çok sayıda gerek karada gerekse de deniz üzerindeki ekip ve ekipmanlarla deniz temizleme seferberliğimiz devam etmekte. Bir taraftan da 7 ilde çevre denetimlerimizi yürütüyoruz' ifadelerini kullandı.

97 TESİSE 13 MİLYON LİRA İDARİ PARA CEZASI 

Her türlü kontrolün yapıldığını da konuşmalarına ekleyen Bakan Kurum, Marmara'nın eski haline dönüşeceğine de değinerek 'Bu kapsamda 5 bin 373 denetim gerçekleştirdik. 97 tesise 13 milyon lira idari para cezası ve 16 işletmeye de kapatma cezası verdik. 3’ü Yalova’da, 3 ‘ü Balıkesir’de, 9’u Tekirdağ’da ve 1 tanesi de Kocaeli’de olmak üzere 16 işletmeye faaliyetten men cezası vermiş olduk. Marmara’nın eski haline getirilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz' şeklinde konuştu.

DIŞ KREDİ ONAYI ÇIKMADI

Diğer yandan İBB sözcüsü ve Başkan Danışmanı Murat Ongun, Kadıköy Atıksu Ön Arıtma Tesisi'ne, biyolojik ünite ilavesinin 2018 tarihinde gerekçesiz iptal olduğunu ve yeni dönemde projeye İBB Meclisi'nde dış kredi onayının çıkmadığını dile getirdi. Çevre Ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar ise Başkan Danışman'ı Ongun’a cevap verdi: Kadıköy Arıtma Tesisi’nin Biyolojik Arıtmaya dönüşümü için başlatılan projeyi de kapsayan imar planlarını önceki Kadıköy Belediye’si Mahkemeye başvurarak iptal ettirdi! İBB 2020 ‘Yatırım Revize Planı’ ile Kadıköy Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ne ilişkin projeyi yatırım planından çıkarttı. 

İSKİ'ye 4,5 milyar TL kredi kullanma yetkisi verildi. Bu yetki neden kullanılmıyor? Kadıköy’e kirlilik potansiyeli yüksek atıksuyun derin deniz deşarjı yerine neden Biyolojik Arıtma Tesisi’nin yapımına öncelik verilmiyor?

YANILTICI PAYLAŞIM YAPTI

Sabah gazetesinin 21 Haziran'da çıkan sayısında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetiminin Kadıköy Moda Ön Arıtma Tesisi'nin Biyolojik Arıtma Tesisi'ne dönüşümünü 2 sene boyunca beklettiğini Çevre Ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar'ın açıklamalarıyla aktarmasından sonra İBB Başkan Danışmanı ve Basın Sözcüsü Murat Ongun, yanıltıcı bir paylaşım yaptı.

İBB sözcüsü Ongun, '2017'de Kadıköy Atıksu Ön Arıtma Tesisi'ne, biyolojik ünite ilavesi kararı alınmış, 25 Nisan 2018'de de bu projenin ihalesi iptal edilmiştir. Sizin dönemde yani! Bu projeye İBB Meclisi'nde dış kredi onayı da çıkmamıştır!' şeklinde söylemde bulundu. Murat Ongun'un bu iddialarının ardından Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Birpınar konunun detaylarını paylaştı. Birpınar yaptığı paylaşımda Ongun'un iddialarını şu şekilde cevap verdi:  

Kadıköy Arıtma Tesisi'nin Biyolojik Arıtmaya dönüşümü için başlatılan projeyi de kapsayan imar planlarını önceki Kadıköy Belediye'si Mahkemeye başvurarak iptal ettirdi! Danıştay sürecinde. Yani planlar geçerli.

-Ancak İBB'nin 16 Temmuz 2020 tarihli 'Yatırım Revize Planı' ile Kadıköy Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'ne ilişkin proje yatırım planından çıkarıldı. Tesis için herhangi bir yatırım talebi ya da kredi talebinde de bulunulmadı!

-İleri biyolojik arıtma tesislerinin inşası da olmak üzere İSKİ'ye geçen yıl İBB Meclisince 4,5 milyar TL iç/dış kredi kullanma yetkisi alındı. Bu yetki neden kullanılmıyor?

-Marmara'ya en büyük deşarjı İstanbul yapıyor. Kadıköy Atıksu Ön Arıtma Tesisi'nin kapasitesi günlük 830 bin metreküp. İstanbul'un atık sularının yüzde 25'i Kadıköy'den veriliyor. Buna rağmen Kadıköy Belediyesi bu dönüşümü neden yapmıyor ve İBB neden yatırım planından çıkarıyor?

-İBB, Kadıköy Atıksu Deniz Derin Deşarjı 2'inci kademe inşaatı için 100 milyon TL dış kredi talebinde bulundu, talep onaylandı. Kadıköy'e kirlilik potansiyeli yüksek atıksuyun derin deniz deşarjı yerine neden Biyolojik Arıtma Tesisi'nin yapımına öncelik verilmiyor?


DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal