Müezzin, camide ezan okuyan kişilerdir. Namaz öncesi kamet getiren , namaz sonrası da tesbihatı söyleyen müezzinle din görevlisi olarak görev yaparlar. Namaz çağrısını gerçekleştiren ve namaz öncesi ve sonrası olmak üzere farklı görevleri olan müezinlerin haklarındaki tüm bilgiler çok sayıda kişi tarafından merak ediliyor. Bu yazımızda ise müezzinin nasıl göreve geldiğinin yanı sıra görevleri hakkında da detaylı bilgilere yer verdiğimiz yazımızda başvuru şatlarına ilişkin maddeleri de detaylı olarak sıraladık.
Müezzin nedir, nasıl olunur?
Ezan ve tez sözcüklerinden türeyen kökü Arapçaya dayanan müezzin ezan okuyan, kişileri ezana davet eden anlamına gelir. İlk olarak peygamberimizin zamanında kullanılmıştır. tarihte ilk ezan peygamberimizin izniyle Bilal Habeşi tarafından okunmuştur. Peygamberimizin azat ettiği kölelerden birisi olan Bilal Habeşi'den sonra müezzin sayıları artmıştır ve günümüzde bu meslek haline getirilmiştir.
Ezanı tam vaktinde okumak çok fazla önemlidir. Bundan dolayı müezzin namaz vaktinden 10 - 15 dakika önce mutlaka camide bulunmalıdır. her vakti ezanı başka bir makamda okunmasında dolayı söz konusu meslek aynı zamana bir sanat olarak da görülür.
Müezzinin görevleri nelerdir?
Günde 5 vakit ezan okuyan ve vatandaşları namaza davet eden müezzinler salat ve ezan duasını da okumak müezzinin görevleri arasındadır. Müezzinler Allah'ı tespih eden cemaatin başında bulunur ve farz namazları öncesi de kamet getirir.
Kimler müezzin olur?
Dinimizin emir ve yasakları nedeniyle sadece erkekler müezzinlik yapabilirler. İmam Hatip okullarında mezun olan kişiller Diyanet İşleri tarafından gerçekleştirile müezzinlik sınavlarına girerler ve sınavdan aldıkları başarılı not sonrası bir sonraki dönemde atamaları yapılır. Normal liseden mezun olanlar ise ilk olarak Hafızlık Belgesi alırlar. Hafızlık Belgesi için düzenlenen seviye tespit sınavında 70 ve üzerinde puan alanlar müezzin olmak için gerekli yerlere başvurularını yapabilirler.
Müezzinlik başvuru şartları
Müezzin olarak görev yapmak isteyenlerin ilk olarak T.C. vatandaşı olması gerekiyor. Bu şartın yanı sıra adli sicil kaydı temiz olan adayın aynı zamanda 18 yaşını da doldurmuş olması istenir.
İmam Hatip liselerinden mezun olanlar ve İlahiyat fakültesini bitirenler müezzin olarak başvurularını yapabilirler. KPSS Din Hizmetleri bölümüne girmek için sınava giren adaylardan sınavda tam not almaları istenir. Daha sonra düzenlenecek olan mülakatlarda sözlü sınava girmeleri ve bu mülakatlardan da başarılı olarak çıkması gerekiyor.
Kuran’ı Kerim sınavından en az 70 puan alan müezzin adayları, atamaları da gerçekleştirildikten sonra müezzin olarak göreve başlayabiliyorlar.