Dünya Sağlık Örgütü, yakın bir zaman içerisinde ortaya çıkıp yüksek bir hızla yayılmaya başlayan yeni bir koronavirüs varyantını yakından takip etmeye başladıklarını ifade etti. DSÖ yetkilileri, bu mutasyona Mu varyantı ismini vermiş durumda. Mu varyantını tehlikeli yapan en temel özelliği de aşılara daha dayanıklı bir hâle gelebilme ihtimali taşıyor olarak ifade edilebilir. Peki Mu varyantının diğer özellikleri nelerdir?
MU VARYANTI NEDİR?
Birleşmiş Milletler (BM) bünyesi içerisinde çalışmalarını sürdüren Dünya Sağlık Örgütü, haftalık olarak hazırlamış olduğu bilgilendirme raporunda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile ilgili yeni bilgileri ve elde edilen verileri kamuoyu ile paylaştı.
MU VARYANTININ AÇILIMI NEDİR?
DSÖ, 'aşıya dayanıklı' hâle gelerek mutasyona uğramış varyantın isminin Mu olduğunu ve bilimsel olarak da B.1.621 biçiminde isimlendirilmiş olduğunu da ifade etti
MU VARYANTI HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLDÜ?
İlk başlarda Kolombiya'da belirlenen ve Avrupa ile Güney Amerika'da da kayıtlara geçirilmiş olan Mu varyantı ile ilgili olarak, 'Bu varyantın geçirdiği mutasyonlar virüsün aşılara daha dayanıklı hale getirebilir. Ancak Beta varyantında da olduğu gibi bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.' açıklamaları yer aldı.
MU VARYANTI TÜRKİYE'DE GÖRÜLDÜ MÜ?
Cumhurbaşkanı başkanlığında uygulanan kabine toplantısının ardından Bakan Koca 'Mu varyantı' ile ilgili açıklamalar gerçekleştirdi. Türkiye'de 'Mu Varyantı'nın 2 kişide görüldüğünü belirten Koca, şu ana dek yeni varyant olaran belirlenen 2 vaka haricinde Türkiye'de başka vakaların tespit edilmediğinin üstünde durarak, ağırlıklı olarak Delta ve Delta Plus biçiminde varyantlar ile karşı karşıya kalındığı bilgisini paylaştı.
DSÖ'NÜN RADARINDAKİ 5'İNCİ VARYANT
DSÖ'nün bilgi notunda, 'İlk olarak Ocak 2021'de Kolombiya'da tespit edilen ve farklı yerlerde de görülen Mu varyantı Güney Amerika'da ve Avrupa'da da büyük salgınlara sebep oldu. Mu varyantının küresel olarak yayılma hızı yavaş olsa da Kolombiya ve Ekvador'da yayılma hızı artıyor. Güney Amerika'daki Mu varyantının hastalık oluşum incelemesi, Delta varyantının yayılmasıyla birlikte izlenecektir.' ifadeleri kullanıldı.
KORONAVİRÜS VARYANTLARI KAÇ ÜLKEDE GÖRÜLDÜ?
Dünya Sağlık Örgütü'nün resmi olan açıklamalarına istinaden Alfa, Beta, Gamma, Delta varyantı ile birlikte Mu varyantı da kurumun yakından izlemiş olduğu varyantlar oldu. Şu an resmi verilere istinaden Alfa varyantı 193 ülkede, Beta varyantı 141 ülkede, Gamma varyantı 91 ülkede ve Delta varyantı da 170 ülkede belirtildi.
VİRÜS VARYANTLARI NASIL ORTAYA ÇIKIYOR?
Diğer hastalıklara sebebiyet veren virüsler gibi koronavirüs de insan bünyesinde bulunan hücrelere nüfuz ederek ve onların içerisinde kendisini kopyalamak sureti ile çoğalıp vücuda yayılarak, ardından da başka insanları enfekte ederek yayılmaya devam ediyor.
Bu aşamada kendini kopyalaması ifadesi virüsün farklı parçacıklarının hangi şekilde bir araya gelmiş olduğunu tespit eden genetik kodun kopyalanması olarak belirtilir. Fakat bu kopyalama her zaman aslına uygun bir şekilde olmayabiliyor.
Bazı zamanlarda kitaplarda bulunan baskı hatalarına benzer kopyalama esnasında da hatalar, farklılaşmalar olabiliyor ve bu durumda yeni viral varyantların ortaya çıkmasına neden oluyor. Bazı virüslerin genetik kodları DNA yani insan hücrelerinin genetik bilgisini bünyesinde barındıran moleküller ile aynı yapıda olabiliyor. Koronavirüsün de dahil olmuş olduğu başka virüslerin genetik kodlarıysa RNA diye kabul edilen buna benzer başka bir molekül içerisinde gizli. RNA moleküllerinde DNA'dan daha farklı olacak şekilde kopyalarda bulunan hataları düzelten bir özellik de bulunmaz. Bu nedenle de çok daha fazla varyantın oluşması gerçekleşiyor.