Tüm dünyada etkileri süren Rusya Ukrayna arasındaki savaş üzerine Montrö Boğazlar Sözleşmesinin bitiş tarihi gündeme geldi. Rusya, Ukrayna'nın Donbas bölgesinde askeri müdahaleye başlamasıyla Ukrayna Büyükelçisi'nden Türkiye'yi yakında ilgilendiren açıklama geldi. Türkiye'nin Karadeniz bölgesi için büyük önemi olan Montrö Boğazlar Sözleşmesi için gelişmeler gündeme geldi. Karadeniz için büyük önemi olan Montrö Sözleşmesi nedir, ne işe yarar ve ne zaman bitecek? sorularına yanıt arayan vatandaşlar için tüm detaylar haberimizde
Montrö Boğazlar Sözleşmesi nedir?
Türkiye'nin Çanakkale ve İstanbul boğazlarından geçiş rejimini ve boğazlar bölgesinin güvenliği için imzalanan sözleşmedir. 1923 yılında Lozan Antlaşmasıyla beraber imzalanan Boğazlar Sözleşmesinin yerine geçen Montrö Sözleşmesi 1936 yılında kesin olarak imzalanmıştır. Türkiye'deki boğazların korunmasında büyük önemi arz eden sözleşmede Karadeniz'e kıyısı olmayan ülkelerin savaş gemilerinin geçişinde engel olur. Sözleşmenin imzalandığı süreçte Türkiye'nin silahlanma yarışının tekrar başlaması ve huzursuzluğun artması göz ardı edilmedi. İngiliz Dışişleri Bakanlığının 23 Temmuz 1936 yılında konu hakkında görüşlerini bildirdi.
Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras başkanlığında bir heyetin temsil ettiği konferans Montrö Sözleşmesi adını alan yeni Boğazlar Sözleşmesi'yle 20 Temmuz 1936 yılında toplu kararla sona erdi.
Türkiye, İngiltere, Fransa, Sovyetler Birliği, Japonya, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Yugoslavya arasında imzalanan sözleşmeyi ise devamında İtalya imzalayarak giriş yaptı.
Montrö Boğazlar Sözleşmesi kaç yıllık?
Sözleşmenin yürürlüğe girdiği tarih baz alınarak 20 yıl süresi vardır. Sözleşmenin ilk maddesinde yer alan ulaşım özgürlüğü ilkesinin süresi ise sonsuz olarak devam edecektir.
1956 yılında sözleşmenin tarihi bitmesiyle beraber birçok ülke Montrö Boğazlar Sözleşmesinin değiştirilmesi için çalışmalar yapmış fakat başarılı sonuç alamamışlardır.