Mitomani bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Halk arasında yalan söyleme hastalığı olarak bilinen mitomaninin kimlerde görüldüğü ve nasıl tedavi edilmesi gerektiği de araştırılan konulardan biri. Peki, mitomani nedir? Mitomani hastalığı kimlerde görülür?
MİTOMANİ HASTALIĞI NEDİR?
Tehlikeli bir psikolojik rahatsızlık olarak görülen mitomani, yalan söyleme hastalığı olarak kabul edilmektedir. Bu hastalığı taşıyan bireylere ise mitoman denilmektedir. Bu hastalık, kişilerin toplumda önemli bir birey olarak görünmek için yada dikkat çekmek için yakan söylemesi ile başlamaktadır.
Sürekli yalan söyleyen bu bireyler bir süre sonra kontrollerini kaybederek işin içinden çıkılmaz bir noktaya gelirler. Öyle ki kendi söyledikleri yalanlara da inanır hale gelirler. Ancak hasta olduklarını kabul etmekten kaçınırlar.
Mitomani hastaları tedavi edilirken öncelikle bu hastalığa sahip olduğunu fark etmelidir. Hasta olduğunu kabul etmeyen hastaların tedaviyi reddettiği bilinmektedir. Ancak tedavi öncesi ve sonrasında mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.
MİTOMANİ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Mitomani belirtilerini, yalanda ısrarcı olunması, devamlı yalan söylemek ve söylenen yalanlara inanmak şeklinde açıklayabiliriz. Kişi, yalanlarının ortaya çıkması halinde herhangi bir pişmanlık duymaz ve karşısındaki insanı şaşırtmak için alıngan davranışlar sergiler.
YALAN SÖYLEME HASTALIĞI OLARAK BİLİNEN MİTOMANİ HASTALIĞININ NEDENLERİ NELERDİR?
Mitomani hastalığının nedenleri çeşitlilik arz etse en temel nedeni, kişinin çocukluk döneminde yaşadığı travmalardır. Ayrıca, kişi çocukluk döneminde ebeveynlerinin yalanlarına şahit olabilir. Bu durum, o kişide mitomaniye yol açar.
- Mitomani'nin diğer nedenleri şu şekildedir;
- Kişilik bozuklukları,
- Takdir edilmek istenmek,
- Aşağılanmadan korkmak,
- Doğru konuştuğunda kişiye inanılmaması.
Mitomani sadece bu nedenlerle sınırlı kalmayacak kadar kompleks bir hastalıktır.
HASTALIK OLARAK KABUL EDİLEN MİTOMANİ HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Alanında uzman psikologların görüşlerine göre, mitomaninin tedavi edilmesi için kişinin sürekli yalan söyleme dürtüsünün altındaki nedenlerin açığa çıkması gerekmektedir. Kişinin kendisini toparlayabilmesi ve özüne dönebilmesi için psikoterapi ve farmakoterapi (ilaç tedavisi) süreci eş zamanlı olarak yürütülmelidir. Mitomani hastalığına sahip olan kişi bu şekilde kendisine olan saygısını yeniden kazanacak ve yalan söylemekten geri durmaya başlayacaktır. Kişi eğer ileride geçmişteki travmalara benzer bir travma yaşarsa mitomani hastalığının tekrar nüksetme riski bulunmaktadır. Bunun için belirli periyodlarla psikolog görüşmeleri gerçekleştirilmelidir.